HÜDA PAR Gaziantep İl Başkanı Faruk Göçer ile Memur-Sen ve Eğitim Bir-Sen Gaziantep Şube Başkanı Ahmet Gök, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü münasebetiyle birer yazılı açıklama yaptılar.

Basın mensuplarının milletin sözcüsü olduğunu ifade eden Göçer ve Gök, basın çalışanlarının gününü kutladılar.

Gazetecilerin çok zor şartlar altında görevlerini yerine getirmeye çalıştıklarını belirten Göçer, “Dünyanın en zor işlerinden biri olan, fedakârlık isteyen, toplumun bilinçlendirilmesi ve gelişmelerden haberdar edilmesi açısından önemli bir meslek olan gazeteciliği icra eden bireyler olarak siz değerli basın mensuplarının ‘10 Ocak Dünya Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyoruz. İçinde bulunduğumuz zaman diliminde, hemen hemen dünyanın her yerinde ama özellikle de yaşadığımız coğrafyada gelişen olayların dünya gündemine taşınmasının ve insanların en doğru şekilde bilgilendirilmesinin ne kadar mühim olduğu inkâr edilemez bir gerçektir.” dedi.

Göçer, “Gelişen olaylar sonucu oluşan, oluşturulan gayri insani yansımalar karşısında bilgi kirliliği adeta zirve yapmış, hakikatler olabildiğince yalan ve çarpıtmaların gölgesinde kalmıştır. Gazetecilerin, cesur bir habercilik anlayışı ile toplumu bilgilendirmesinin ne kadar mühim olduğu herkes tarafından takdir edilmektedir. Basın mensupları, görevlerini icra ederken hukukun evrensel standartlarından sapmamalı, bireylerin temel hak ve hürriyetlerine saygılı olmalıdır. Gazetecilik mesleği icra edilirken ahlaki değerler her şeyin üzerinde tutulmalı, bu hakikatten saparak eksenleri kayanların ise bu ulvi mesleğe halel getirmesine müsaade edilmemelidir. Bu duygu ve düşünceler ile toplumu doğru bilgilendirme adına ilkeli bir duruş sergileyen tüm basın mensuplarının ‘10 Ocak Dünya Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutluyoruz.” ifadelerini kullandı.

Bilgi toplumunda basının, temel insan haklarına ve meslek etiğine dayanarak itibar kazandığını dile getiren Gök, “En yakın çevremizden en uzak coğrafyalara kadar eksiksiz, tarafsız, doğru haber almak, en temel insan hakkıdır. Doğru bilgi, egemenlik savaşlarının haber ve bilgi kirliliği ile daha fazla sürdürüldüğü günümüzde daha bir önem kazanır olmuştur. Basın tam da bu noktada insanların doğru haber almasına aracılık etmesi yönüyle sosyal, kültürel, siyasal hayatımızda önemli bir işlev görmektedir.” diye konuştu.

Gök, “Günümüzde ileri bilgi teknolojileri ve internet imkânları sayesinde, en şahsi olandan en genel ve sosyal olana kadar bütün olayların anında paylaşıldığı portal ve platformlar, hayatın sıradan realitesine dönüşmüştür. Bu çağa ismini verecek derecede önem kazanan bilginin, içerik, erişim ve paylaşımı, haberin nitelik ve etkisini hiç olmadığı kadar artırmış, değiştirmiştir. Artık haber de haberci de her yerdedir. Aslında basını ‘dördüncü kuvvet’ olarak güçlü kılan, halkın sesi, hak ve özgürlük taleplerinin karşılanmasını isteyen geniş kitlelerin haber ve bilgi kaynağı olmasıdır. O nedenle demokratikleşme, basının özgürlüğünden ve rahat çalışma şartlarından bağımsız düşünülemez olmuştur. Başka bir ifadeyle, genelde bütün özgürlüklerin özelde basın özgürlüğünün sağlanma oranı, demokratik gelişmişliğin ve olgunluğun göstergesi sayılmıştır.” şeklinde konuştu.

Basının, küresel, bölgesel, yerel, bireysel ve toplumsal ölçekte tüm farklılık ve çeşitliliğin kendisini ifade etme imkânı bulduğu en geniş, en sağlıklı iletişim ağı ve alanı olduğunu belirten Gök, şunları söyledi:

“İletişim imkân ve araçlarının gelişen teknolojileri ile basının etkisi daha da artmıştır. Basının desteği veya alacağı tavır bir politika veya programın başarılı olup olmamasında çok etkili olmuştur, olmaktadır. O nedenle, haberi çarpıtmadan, olduğu gibi aktarmak ve öğrenmek temiz bilgi ve temiz toplum adına hayati bir meseledir. Basın mensuplarımız, kar kış, yağmur çamur, soğuk sıcak, demeden oldukça zor şartlarda, gece gündüz fedakârca çalışarak mesleklerini icra etmektedir. Doğal afetlere maruz kalmak, kaza geçirmek, hastalanmak, yaralanmak, kaçırılmak, tutsak edilmek, işkence görmek, rehin alınmak, hatta öldürülmek gibi tehlikeleri göğüsleyerek bize doğru haber ulaştırmak için ter akıtan basın çalışanlarımız, her kademede her türlü övgü ve takdiri hak etmektedir. Sağlıklı, doğru iletişim ve demokratik gelişme adına çok şey borçlu olduğumuz basın ve basın çalışanlarımızın şeffaf, özgür, özgürlükçü, çoğulcu, katılımcı bir anlayışla çalışması, mesleğe daha fazla saygınlık ve önem kazandırmıştır, kazandıracaktır.” dedi.

Gök, “Eğitim-Bir-Sen olarak, bugünün meslek ilkelerine bağlı kalarak, toplumsal hassasiyet içinde çalışmalarını sürdüren gazetecilerin mali ve sosyal haklarının teslim edilmesine, mağduriyetlerinin giderilmesine, çalışma şartlarının iyileştirilmesine vesile olmasını temenni ediyor; vefat eden basın emekçilerine Allah’tan rahmet diliyor, bütün basın mensuplarının gününü tebrik ediyoruz.” diye konuştu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)