TEKNOLOJİ SERVİSİ
Hong Kong Üniversitesi araştırmacıları, dünya genelinde yaklaşık üç milyar insanın temel besin maddelerinden biri olan pirinci daha verimli hale getirmenin yolunu buldu. Nüfus arttıkça besin ihtiyacının artacağını ve buna bağlı olarak pirinç üretiminin ve pirincin veriminin de artması gerektiğini düşünen bilim insanları, genetik çalışmalar neticesinde pirinç tanesinin boyutunu ve verimini değiştirecek bir buluş gerçekleştirdi.Pirincin verimini artırabilecek genetik çalışmalar bir süredir devam ediyordu. Hong Kong Üniversitesi Bitki Biyoteknolojisi bölümü araştırmacıları daha büyük ve daha ağır pirinç taneleri üretmek için pirinçte bulunan ACYL-COA-BINDING PROTEIN2 (OsACBP2) proteini üzerinde çalışıyorlardı. Bu çalışma neticesinde pirincin boyutunun ve ağırlığının yüzde 10 oranında artırılabileceği ve pirinç tarımında daha çok verim alınabileceği keşfedildi.
SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM
OsACBP2 üzerindeki araştırma, pirincin sadece büyüklüğünü ve ağırlığını artırmakla kalmadı, tanelerin lipid içeriğini yüzde 10 oranında yükselterek besin değerini zenginleştirdi. Araştırma ekibine göre bio-teknolojik ve transgenik çalışmalar sürdürülebilir tarım için büyük önem taşıyor. Çünkü tohumların boyutlarının ve verimlerinin arttırılması insanlığın bu gezegendeki yaşamının geleceği ve besin güvenliği sağlamakla doğrudan bağlantılı. Araştırmacılara göre sürdürülebilir tarım için verimi artıracak çalışmalar büyük önem taşıyor.