Hem bebeğe hem de anneye sağladığı yarar açısından önemli bir besin kaynağı olan anne sütü, aynı zamanda bebeğin ruhsal, bedensel ve zekâ gelişimine de yardımcı oluyor. Ancak anne ve bebek sağlığı açısından çok değerli olan anne sütünün internet ortamında satılmaya başlaması tehlikeye de yol açıyor.

Bazı internet siteleri ve bloglarda ilan veren satıcılar, sütün 100 miligramını 100 liraya satıyor. İnternet üzerinden satışı yapılan anne sütünü, genellikle hastalık veya başka nedenlerle çocukları için yeterli süte sahip olmayan aileler satın alıyor.

Anne sütünün, bebeğin ilk 6 ayında tüm beslenme ve vitamin ihtiyaçlarını tek başına karşıladığını, içerdiği pek çok yararlı madde sayesinde bebeği hastalıklardan koruduğunu ve emziren annelerin de bağışıklık sistemini güçlendirdiğini söyleyen uzmanlar, internet ortamında satılan anne sütünün çok tehlikeli sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekiyor.

Sütü satın alacak kişileri uyaran uzman doktorlar, bebeğe verilen bu sütler Hepatit, HİV, AIDS gibi hastalıklar ve çeşitli enfeksiyonlara yol açabileceğini söylerken, din âlimleri de ileride karşımıza çıkabilecek 'sütkardeş evlilikleri' başta olmak üzere birçok sorunu beraberinde getirecek bu çalışmaların caiz olmadığını ve yetkililerin de buna acilen 'dur' demesi gerektiğini vurguluyor.

"Anne sütünün internet üzerinden temin edilmesi çok tehlikeli"

Anne sütünün internet üzerinden temin edilmesinin çok tehlikeli olduğunu söyleyen Kızıltepe İpekyolu Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Adnan Mercen;

"Anne sütü, yeni doğan bebeğin ilk 6 ayı için çok önemlidir. Ancak son günlerde internet ortamında ticareti yapılan sütlerden uzak durulması gerekiyor. Eğer sözde sütü satan annede bir hastalık varsa, örneğin HİV, CMV enfeksiyonu dediğimiz virüsler veya bakteriyel enfeksiyonlar bulunursa, bunlar süt verilecek bebeğe de geçer. Bunun yanında süt alınacak kişi daha önce ilaç kullanmış olabilir, bu da çocuğa zararlıdır. Tabi bir de saklama koşulları da çok önemlidir. Normal oda sıcaklığında 48 saati geçmemesi lazım. Eğer dondurulmuş ise bilinçsiz bir şekilde eritildiği zaman da o sütün bir faydası olmaz. Tabi sütün taşıma işlemi de çok önemlidir. Bir eşya taşır gibi anne sütü taşınamaz. Kısaca internet ortamında satılan anne sütü, sağlık açısından uygun değildir ve çok tehlikeli sonuçlar doğurabilir." dedi. 

 

"Sanal âlemdeki anne sütü satışı kayıt altına alınmadığı için caiz değildir"

​İnternet üzerinden gerçekleştirilen anne sütü satışının kayıt altına alınmadığı için nesep karışıklığına sebep olacağından, caiz olmadığını söyleyen İTTİHADUL ULEMA üyesi Molla Fesih Memiş

"Süt konusu çok önemli bir konudur. Çünkü nesep yoluyla gerçekleşen ve evliliği yasak olan durumlar süt yoluyla da tahakkuk ediyor. Yani bir kadın, sütünü başka bebeğe verecekse bunun kayıt altına alınması gerektiği gibi, şahitlerin bulunması lazımdır. Çünkü süt emmekle süt evlatlık tahakkuk etmiş oluyor,  süt evlatlık tahakkuk edince de süt emdiği kadının birinci derecedeki yakınlarıyla evlilik yasaklanıyor ve haram oluyor." dedi.

 "Neslin korunması zaruridir"

"Kayıtsız, şartsız, şahitsiz süt verilirse veya satılırsa bu neslin karışmasıdır, neslin kaybolmasıdır." diyen Memiş, "Allah-u Teâlâ'nın gönderdiği dinlerde 5 husus vardır ki bunların korunması zaruridir. Bunlardan bir tanesi de neslin korunmasıdır." diye konuştu.

"Süt satma furyası 'İstanbul Sözleşmesi' projesinin bir parçası mıdır?"

Sağlık Bakanlığınca 2012 yılının sonlarında gündeme getirilen 'Süt Bankası' projesinin tepkilerin ardından rafa kaldırıldığını hatırlatan Memiş, internet üzerinden buna benzer uygulamanın yapılmasının üzüntü ve endişe verici olduğunu söyleyen Memiş, son olarak;

"Aileleri parçalayan 'İstanbul Sözleşmesi' diye bilinen bir sözleşme var. Bu sözleşme ile aileler ifsat ediliyor, artan boşanmalarla çocukların ebeveynsiz kaldığını müşahede ediyoruz. Acaba internet üzerinden süt satma furyası da bu projenin bir parçası mıdır? Müslüman olan halkımıza bu konuda hassas olmalarını tavsiye ediyorum. Tekrar altını çizerek söylüyorum. Kayıtsız, şartsız, şahitsiz bir şekilde anne sütünü internet ortamında satmak veya satın almak dini açıdan caiz değil. Caiz olmamasının sebebi de ileride doğabilecek evliliklerle ilgilidir." dedi. (M. Salih Keskin–İLKHA)