Mardin'in Mazıdağı ilçesi Kocakent Mahallesi sakinleri, demiryolu hattı nedeniyle kapandığı için tarlalarına giden iki yoldan birinin açılması talebinde bulundular.

HÜDA PAR Mardin İl Başkanlığından bir heyetin ziyaret ettiği Mazıdağı ilçesinde bağlı Kocakent Mahallesi sakinleri, arazilerine giden yolun demiryolu hattı nedeniyle kapatıldığını belirtti, tarlaya giden iki yoldan birinin açılmasını talep etti.

HÜDA PAR heyeti ise sorunun çözümü noktasında ellerinden gelen çabayı göstererek konuyu muhataplarıyla görüşeceklerini ifade etti.

HÜDA PAR Mardin İl Başkanlığı, ziyaret programları kapsamında kırsal mahalleleri ziyaret etmeye devam ediyor. HÜDA PAR Mardin İl Başkanı İsmail Çevik, beraberindeki Mazıdağı İlçe Başkanı Abdülaziz Tuna ile Mardin'in Mazıdağı ilçesine bağlı Kocakent (Tezne) Mahallesini ziyaret etti.

HÜDA PAR heyetini, Köy Muhtarı Mehmet Selim İnal ile köylüler karşıladı. Köylüler, özellikle bir yıldır arazilerine giden yolun kapatılmasından dolayı çok büyük sıkıntı yaşadıklarını aktardı.  

Söz konusu yolda incelemelerde bulunan HÜDA PAR heyeti ise, sorunun çözümü noktasında ellerinden gelen çabayı göstereceklerini belirtti.

 

"Tarlamıza giden yolun açılmasını istiyoruz"

Kocakent Köy Muhtarı Mehmet Selim İnal, Eti Bakır Metal Geri Kazanım ve Entegre Gübre Tesisleri'nin Diyarbakır ile Mardin Mazıdağı arasında yapacağı demiryolu hattı nedeniyle arazilerin kamulaştırıldığını hatırlatarak, şunları söyledi:

Köyümüzden arazilerimize giden yollar kapatıldı. Bu yüzden 350 metre uzaktaki arazilerimize ulaşmak için 35 kilometre yol kat etmek zorunda kalıyoruz. Biz kapatılan iki yoldan birinin açılmasını istiyoruz. Bir yıldır köylüler büyük sıkıntı çekiyor. Kimse tarlasına gidemiyor, hayvanlar içerde kalmak zorunda kalıyor. Bizler Eti Bakır'a karşı değiliz, bölgemiz için çok güzel yatırımdır ve takdir ediyoruz. Yalnız bizi mağdur etmesinler ve yetkililerden tarlamıza giden yolu açmalarını istiyoruz.

"Tüm uğraşlarımız sonuçsuz kalıyor"

Kürtçe konuşan köy sakini Şaban Turan da tek isteklerinin yol olduğunu söyledi.

Turan, "Yolumuz kapatılmış, arazilerimize gidemiyoruz. Bir yıldır tüm uğraşlarımız sonuçsuz kaldı. Bizler kesinlikle fabrikaya karşı değiliz, sadece yolumuzun açılmasını istiyoruz. Şu an 300 küçükbaş hayvanım köyde değil, dağın öteki tarafındadır. Köye getirip götüremiyorum. Bu yüzden 6 bin TL'ye çadır almışım. Yolumuz olsaydı, buna gerek kalmaz ve hayvanlarımı her gün köye getirirdim." dedi.

"Sorunların çözümü noktasında elimizden gelen çabayı göstereceğiz"

HÜDA PAR Mardin İl Başkanı İsmail Çevik ise köy ziyaretleri kapsamında Mazıdağı ilçesi Kocakent Mahallesine gelerek, köylülerle görüştüklerini söyledi.

Köylülerin bir takım sorunlarının bulunduğunu ve bu sorunları kendilerine aktardıklarını belirten Başkan Çevik, sorunların çözümü noktasında ellerinden gelen çabayı göstereceklerini ve sorunları muhataplarına ulaştıracaklarını söyledi.

"Eti Bakır işletmesinden memnuniyet duyuyoruz"

Çevik, "Evvela şunu beyan etmek istiyorum: Eti Bakır işletmesinden memnuniyet duyuyoruz. Böyle bir yatırımın yapılması, istihdam açısından bölgemiz ve ülkemiz için çok önemlidir. Bu yüzden takdir ve teşekkür ediyoruz. Belki bu kurumumuzun yetkili kişileri, durumdan tam olarak haberdar olmayabilirler. Çünkü devasa bir yatırımı bölgemize yapan şirketin basit bir mesele için köylülerimizi mağdur etmesi düşünülemez." diye konuştu.  

"Yol sıkıntısı nedeniyle köylüler çadır kurmak zorunda kalıyorlar"

Sorunun çözümü noktasında yetkililere seslenen Çevik, şunları söyledi:

"Şu an bulunduğumuz alanda bulunan gölet, 80'li yıllarda fosfat yıkamak için oluşturulmuş, ancak şu an öyle bir ihtiyaç olmadığı için âtıl durumdadır. Yani tesisimizin şu an öyle bir gölete ihtiyacı yok. Parselasyona baktığımızda burada herhangi bir parsel numarası da yok. Yani bulunduğumuz alan kamu malıdır. Mesele şu; bulunduğumuz yol bölgesi 350 metrelik alana menfezler konulduğu zaman köylülerimiz 12 bin dönümlük arazilere ulaşmak için sıkıntı yaşamazlar. Çünkü yağmur nedeniyle gölün seviyeyi yükseliyor ve yol kapanıyor. Yol kapanınca da arazilerine ulaşmak için 35 metre yerine 34 kilometre yol kat etmek zorunda kalıyorlar. Başka bir sorun da 3 bin civarında küçükbaş hayvan meralarda otlatılıyor. Yol sıkıntısı nedeniyle köylüler karşı tarafta çadır kurmak zorunda kalıyorlar. Devlet yetkilileri, tarım ve hayvancılık alanında bölgemizin kalkınabilmesi için hiçbir fedakârlıktan çekinmemeli. Ancak 350 metrelik yol için 100 hanenin üzerindeki köylülerimiz istedikleri halde tarlalarına gidemiyorlar ve hayvanlarını otlatamıyorlar. İnşallah bu sorun en kısa sürede çözülür. Sorunun çözümü noktasında bizler de elimizden gelen çabayı göstereceğiz." (M. Salih Keskin–İLKHA)