TBMM'den kabul edilen tezkere sonrası dünyadan ilk tepki darbeci Sisi yönetiminden geldi. Al Jazeera ve Sky News Arabia'nın geçtiği son dakika bilgisine göre, Mısır Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada tezkere kararı kınanırken, parlamentonun aldığı bu kararın Berlin sürecini olumsuz etkileyeceği kaydedildi. Türkiye'nin BMGK'yı ihlal ettiğini iddia eden Kahire yönetimi, alınan bu kararın Akdeniz'de istikrarı etkileyeceğini belirtti.

Al Jaazera'nın geçtiği habere göre Fas Hükümeti sözcüsü, "Skhirat anlaşması bir referans ve tarihi bir anlaşma. Libya krizini çözmek için her türlü çabayı göstermeye hazırız" dedi.

LİBYA'DAN TÜRKİYE'YE TEŞEKKÜR

Öte yandan Çavuşoğlu, Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Dışişleri Bakanı Muhammed et-Tahir Seyyale ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Seyyale, görüşmede Çavuşoğlu'na, Türkiye'nin desteği ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulunda kabul edilen Libya'ya asker gönderilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi için teşekkürlerini iletti.

ARAP BİRLİĞİNDEN AÇIKLAMA

Arap Birliğinden yapılan açıklamada Türkiye'nin kararı şiddetle kınanırken, bu kararın bölgedeki çatışmayı daha da körükleyeceği belirtildi. Arap Birliği, Skhirat mutabakatının uygulanmasını desteklediklerini belirtti.

CEZAYİR'DEN AÇIKLAMA

Cezayir Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "Ulusu ne olursa olsun Libya topraklarına her türlü yabancı gücün varlığını reddediyoruz" denildi.

SKHİRAT ANLAŞMASI NEDİR?

Skhirat Anlaşması BM'nin aracılığında Libya'daki partilerin imzaladığı bir mutabakattır. Fas'ın Skhirat ketinde imzalanan anlaşma bir ulusal birlik hükümeti kurulmasını öngörüyor.

HAFTER SİSİ'DEN YARDIM İSTEDİ

Libya'nın büyük bir bölümünü kontrol altında tutan General Halife Hafter'in iki günlük Mısır ziyareti sırasında, Darbeci Sisi ile görüşerek askeri destek istediği iddia edildi. Hafter'in Sisi'ye "Türk askeri Libya'ya ulaştığında, savaş sona erecek ve Türk askerlerini sınırınız da bulacaksınız" dediği belirtildi.