Dış Haberler Servisi
Baas rejimi ve Rusya'nın aralık ayı ortasından bu yana yoğun saldırılar düzenlediği İdlib'de yaşayan sivillerin Türkiye sınır hattına yakın bölgelere kaçışı sürüyor. Evlerini terk etmek zorunda kalan çoğunluğu çocuk ve kadınlardan oluşan Suriyeliler, ağır kış şartları altında yaşam mücadelesi veriyor. Rusya ve Baas rejiminin hava saldırılarının ardından yerlerinden edilen ve sığınacak çadırı bile olmayan binlerce kişi barınacak bir yer arıyor. İdlib'de halihazırda kampların dolması, yeni çadır kurulacak alanın ve altyapının bulunmaması ve yardımların azalması nedeniyle binlerce sivil sığınacak yer bulmakta güçlük çekiyor. İdlib'deki saldırılar nedeniyle Türkiye sınırı yakınlarına göç edenlerin sayısı 284 bine ulaştı. Siviller sular altında ve çamur içinde kalan çadırlarda yaşam mücadelesi veriyor. Saldırılar azalmasına rağmen Türkiye sınırına son üç günde 20 binden fazla sivil göç etti. Kasım ayı başından bu yana yerinden edilenlerin sayısı 284 bine dayandı.
İDLİB'DE SU VE ÇAMUR ALTINDA KALAN KAMP, YARDIM BEKLİYOR
İdlib'de yoğun yağış nedeniyle su ve çamur altında kalan kamplardan biri de Sarut kampı. Yardıma ihtiyaçları olan Sarut kampı sakinleri, barındıkları alanın temizlenmesini, temel ihtiyaçlarının giderilmesini bekliyor. Sarmada ilçesindeki Sarut kampı müdürü Ebu Casim, yaptığı açıklamada, "Bulabildiğimiz en uygun yer buraydı. Ancak kış gelince, yağmur suları bütün kampları bastı." dedi. "Kampa çakıl taşı lazım ancak maliyeti yüksek olacaktır." diyen Casim, kampta barınanların yoğun bombardıman altında evlerinden kaçarken yanlarına eşya alamadığını ve iş bulmanın da zor olduğunu söyledi. Casim şöyle devam etti: "Herkes bizim burada kumanya, maddi ve manevi yardım almak için kaldığımızı sanıyor. Biz, ilk etapta burada barınmak daha kolay olduğu için kaldık ve iyi kötü bir yer bulabildik. Ama son saldırılarda yerinden edilenler, Cebel Zaviye, Serakib ve diğer bölgelerden gelecekler, çadır kuracak ne ovalık bir alan ne dağlık bir yer bulabilecekler." Kamp müdürü, "Bir aydır yağmur ve çamur içerisindeyiz. Kumanya istemiyoruz. Sadece buradan suların bir an önce çıkarılmasını istiyoruz." diye konuştu.
"ÖNCELİK BARINMA VE GİYSİ"
İdlib’deki saldırılardan kaçan binlerce sivil Türkiye sınırına göç ederken, sivil toplum kuruluşları sivillerin ihtiyaçlarını karşılamak için harekete geçti. Suriye'de iç savaşın başladığı günden bu yana bölgeye aralıksız yardım gönderen Türkiye Diyanet Vakfı Suriye görevlisi İsmail Yiğit, 3 bin kişinin kalacağı yeni bir çadır kent kurma çalışmalarına başladıklarını belirterek, "Havaların soğuması nedeniyle önceliği barınma ve giysiye verdik. Bin 500 yetim çocuğun kışlık giysi ihtiyaçlarını karşıladık. Günlük ekmek ve gıda paketi dağıtımlarıyla da ihtiyaç sahiplerine yetişmeye çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.
YENİ KAMPLAR KURULUYOR
Türkiye Kızılayı Genel Başkanı Kerem Kınık ise yaptığı açıklamada, “'İdlib'teki kara bulutları iyiliğin gücü ile dağıt' isimli kampanya başlattık. AFAD'la birlikte tespit etmiş olduğumuz kamp alanlarında acil çadır kuracağız. Mevcut çadır kentlerimizin içerisindeki kapasiteleri artırıyoruz” şeklinde konuştu.
SON SALDIRILARDA 2 SİVİL HAYATINI KAYBETTİ
Baas rejimi ve Rusya'nın, İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'ndeki sivil yerleşimlere önceki gün düzenlediği hava saldırıları sonucu 1'i sivil savunma (Beyaz Baretliler) görevlisi ve biri çocuk olmak üzere 2 sivil hayatını kaybetti. Muhaliflere ait uçak gözlemevine göre, Rus savaş uçakları, Ketibe Mehcura ve Tel Mennis yerleşimleriyle cephe hatlarına hava saldırısı düzenledi. Baas rejiminin savaş uçakları da Maarratünnuman ve Eriha ilçeleri, Marşurin, Tel Mennis köyleri ile Cebel Ez Zaviye dağındaki Marşimarin, Gadafa, Mardibse, Mantaf, Binin, Hantutin ve Han Es Sübül köylerine havadan saldırdı. İdlib Sivil Savunma ekiplerinin verdiği bilgiye göre, Maarratünnuman ilçesine yönelik saldırı nedeniyle biri sivil savunma görevlisi diğeri de çocuk olmak üzere toplam iki sivil hayatını kaybetti. Sivil savunma ekipleri bir yandan arama-kurtarma ve enkaz kaldırma çalışmalarını sürdürürken, diğer yandan saldırılardan kaçan sivilleri güvenli yerlere taşımaya çalışıyor. Rus uçakları ayrıca, sivillerin bombalanan yerleşimlerden Suriye-Türkiye sınırı yakınındaki bölgelere kaçış güzergahlarını da vuruyor.
İDLİB GERGİNLİĞİ AZALTMA BÖLGESİ'NDEKİ DURUM
Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib, neredeyse iç savaşın başından bu yana muhaliflerin ve rejim karşıtı silahlı grupların kalesi niteliğinde bulunuyor. İç göçle nüfusu 4 milyona ulaşan İdlib'in merkezi, Mart 2015'te muhaliflerin kontrolüne geçti. İdlib, rejimin en yoğun hedef aldığı bölgelerin başında geliyor. Türkiye, Rusya ve İran 4-5 Mayıs 2017'deki Astana toplantısında, İdlib ve çevresini "Gerginliği Azaltma Bölgesi" ilan etti. Rejim güçlerinin ateşkesi sık sık ihlal etmesi üzerine Türkiye ve Rusya ek mutabakata vardı. Türkiye ile Rusya arasında 17 Eylül 2018'de imzalanan mutabakattan bu yana İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'nde rejim ve Rusya'nın saldırılarında 1300'den fazla sivil öldü. Saldırıların yoğun olduğu alanlardan nispeten sakin yerlere ve özellikle Türkiye sınırı yakınına göç edenlerin sayısı ise 2019 içinde bir milyonu aştı.