İdeal Eğitim Vakfı (İDEV) ve Peygamber Sevdalıları Vakfı, Nusaybin'de "Uyuşturucu Kullanımı ve Madde Bağımlılığı" temasıyla bir seminer gerçekleştirdi.

Halk Eğitim Merkezi  Konferans Salonu’nda düzenlenen seminer Mehmet  Tahir Akat'ın Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Mehmet Emin Kardaş’ın sunuculuğunu yaptığı program,  eğitimci Şahin Hatipoğlu’nu açılış konuşmasıyla devam etti.

Ardından konuşan İTTİHADUL ULEMA üyesi Molla Remzi Uçar, uyuşturucu bağımlılığından kurtulmanın yolların anlattı.

Uçar, "Uyuşturucu bağımlılarının ilk olarak yapması gereken şey orta değişikliğidir. Eğer ortamda bir değişiklik olmazsa o insan tekrar uyuşturucuya müptela olur." diyerek "100 kişiyi öldüren bir kişinin tevbe etmesi ve alim bir kişinin ona yerini yurdunu terk edip, salih kişilerin olduğu yere gitmesi gerektiği tavsiyesini" konu alan hadisi-i şerifi anlattı.

Uçar, "Uyuşturucuyu bırakmanın diğer yolu ise salih arkadaşlardır ki bundan kurtulabilsin. İnsanı kötülüğe en fazla götüren arkadaştır ve insanı en büyük iyiliğe de götüren şey arkadaştı.  O yüzden salih ve iyilik ehli arkadaşlarımızın olması lazım." dedi.

"Bütün dinlerde içki ve uyuşturucu olan bütün maddeleri haram kılınmıştır"

Semavi olan bütün dinlerde içki ve uyuşturucu olan bütün maddeler haram kıldığını hatta dinlerin bu maddelerle savaştığına dikkat çeken Uçar, "Bizim şeriatımızın 5 tane ana temel esası vardır. Şeraitimiz dini, nesli, aklı, ırzı, malı korumak için gelmiştir. Bu uyuşturucu illeti dediğimiz şey bütün bunlara zarar vermektedir. Rabbimiz, ‘Ey iman edenler içkili halde iken namaza yaklaşmayın.’ diye uyarıda bulunuyor. Bu içki ve uyuşturucu tarzı insan aklını aklından alan maddeler dine zarar veriyor. İnsan öyle bir hale gelir ki dini vecibelerini yerine getiremez. Toplum içinde buna şahit olmaktayız." diye konuştu.

Ardından konuşan Dr. Aydın Gök ise şunları söyledi:

"Herkes bağımlı olabilir ve bağımlılık insanın fiziki olarak hastalanması, psikolojik olarak hastalanması ile kalmaz; öğrenci ise okulu, işçiyse işini, memursa memuriyeti bırakır ve git gide çevresinden uzaklaşmaya başlar. Uyuşturucu bağımlılığında en büyük etkenlerden birisi de arkadaş çevresidir. Bir bakıyorsunuz ahlaklı, çalışkan olan bir öğrenci çevresinden, iyi arkadaşlarından uzaklaşmaya başlar. Yeni bir arkadaş çevresi edinir. İşte burada şüphelenilmesi gereken nokta burasıdır. Ya sigara, yâda alkol, yâda uyuşturucuya başlamıştır. Yâda arkadaş çevresi başından beri o yolun yolcusu ise onların teşviki ile başlar." ifadelerini kulandı.

Uyuşturucu kullanan insanların daha fazla para temin edebilmek için hırsızlık gibi suçlara karıştığını, suç işlerken yakalanıp özgürlüğünü de kaybedebildiğine dikkat çeken Gök, vücuduna verdiği zarardan dolayı insanın sağlığını ve en sonunda da hayatını kaybettiğini kaydetti.

Seminer, okunan duayla son buldu. (Cihat Şayık-İLKHA)