Kur’an-ı Kerim’de açıkça yasaklanan kumar, “Milli Piyango” adı altında, her sene özellikle yılbaşı öncesi kent merkezlerinde vatandaşların yoğun olarak kullandıkları güzergâhlardaki cadde ve kaldırımlara tezgahlar kuruldu.

Miladi yeni yıl yaklaşırken, Türkiye’nin birçok ilinde olduğu gibi Siirt’te de şehir merkezi gibi yerlerde vatandaşların yoğun olarak kullandıkları ana cadde üzerindeki kaldırımlar, “Milli Piyango” satıcılarının işgaline uğradı. Hemen her adımda vatandaşın karşısına çıkan piyangocular aracılığıyla toplum, devlet eliyle harama teşvik ediliyor.

Bir şeyin milli olması, helal ile haram olması arasında fark olduğuna dikkat çeken Siirt Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Yedi Hilal Siirt Şube Başkanı Mahir Özhan, şans oyunları denilen ve haram olan oyunların milli olarak anılmasının doğru olmadığına bu nedenle de toplumu bilinçlendirmek ve kumar illetinden uzaklaştırmak adına "Milli değil daram" yazılı afişleme çalışmaları yapıldığını belirtti.

 

Özhan, "Milli değil, haram" yazılı afişlerin birilerini rahatsız ettiğini ve kimliği belirsiz kişiler tarafından söküldüğünü söyledi.

Amaçlarının İslami hassasiyeti artırmak ve toplumun "milli" adı altında kumara sevk edilmesinin önüne geçmek olduğunu söyleyen Özhan, “Ülkemizin yüzde 99'u Müslüman ama İslami hassasiyetlerin yaşanması aynı oranda değil. Siirt’in merkezinde bir farkındalık oluşturabilmek için oynanması haram olan oyunların başına 'milli' ibaresi getirilerek ne kadar yanlış olduğunu anlatmaya çalıştık. Afişleme çalışmaları yapıldıktan 24 saat sonra ilimizin değişik noktalarına asılan bu afişlerin yırtıldığını ve tahrip edildiğini gördük. Bu şu demek; toplumda ki bazı kesimler gerçekle yüzleşmek istemiyor. Çünkü piyangonun haram olduğu bir gerçek. Yüzleşmek istemedikleri için ya da birilerinin bundan rahatsızlık duydukları için yırttılar. Bu bizim çalışmalarımızın ne kadar yerinde olduğu ve bir de ne kadar eksik olduğunu göstermektedir. Yeterince çalışmadığımızı da gösterir.” dedi. 

"Müslümanların sesi yeterince çıkmıyor"

"Kumar ve şans oyunlarının ne kadar kötü olduğunu bu topluma yaptığımız çalışmalarla anlatabilseydik ve topluma da yeterince gösterip oturtabilmiş olsaydık; bir farkındalık oluşturabilirdik." diyen Özhan, astığımız afişleri biri yırtarken başka biri buna itiraz edebilirdi veya sahiplenebilirdi ama maalesef toplum olarak bu konuda geri planda kalıyoruz. Muhafazakârların ve Müslümanların sesi yeterince çıkmıyor. Bazı kesimlerin sesi daha çok çıkıyor ve toplumu bastırıyor. Küçük bir azınlık büyük bir çoğunluğu bastırıyor. Küçük azınlıklar kendi aralarında örgütlenip, büyük çoğunluğu maalesef tahakküm altına alıyor. Buna karşı dik duruşun ifadesi olarak afişleme çalışması yaptık. Bundan sonra da yapmaya devam edeceğiz. Yaptığımız çalışmalarla ilgili olumlu geri dönüşler aldık. Bizim sosyal medya hesaplarından, gazete ve gazetelere ait sosyal medya hesaplarından güzel geri dönüşler aldık. Bu sevindirici bir durum, elbette kendilerinden bu desteğin devam etmesini istiyoruz. Yaptığımız çalışma bir derneğin adını duyurma çalışması değil, bir hassasiyetin ortaya konulması çalışmasıdır. Toplum bu bilinçle devam edip, bizi bu bilinçle desteklemelerini talep ediyoruz.” diye konuştu.

"Devletin ve milletin bu oyunları sahiplenmemesi ve el çekmesini talep ediyoruz"

Haram yoldan elde edilmiş bir parayla helal bir hayat sürülemeyeceğini vurgulayan Özhan, dindar bir nesil isteniyorsa toplumu ifsat eden, yanlışa sürükleyen yöntemlerden vazgeçilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Özhan, “Bu şuna benzer; yanlış bir yöntemler doğru yola ulaşmak. Böyle bir şey yok, doğru yola ulaşmak istiyorsanız doğru bir yöntemle hareket etmek zorundasınız. Yanlış bir yöntemle hareket ederseniz yanlış yola ulaşırsınız. Milli piyango bunun bariz bir örneğidir. Hiç kimseye ne huzur ne mutluluk getirmiş. Kısa süreliğine duygularını tatmin etmiş ama uzun vade de pişmanlıklar yaşatmıştır ve ailelerin dağılmasına sebep olmuştur. Birçok talihli eşinden ayrılmış ve yalnız ölmüştür. Ben izlediğim söylüyorum. Devletin ve milletin bu oyunları sahiplenmemesi ve el çekmesini talep ediyoruz. Bizim temel talebimiz buydu. Milli değil haram derken bunu ifade etmek istedik. Bizim de isteğimiz devletin ve halkın şans oyunlarından elini çekmesidir. Biz dindar bir nesil istiyoruz. Yöntem ve sonuç ta milli piyango varsa sonuçta bir leke vardır. Doğru sonuca ulaşmak için o lekeyi silmek lazım.” şeklinde konuştu.(Murat Orhan-İLKHA)