Güneydoğu Asya ülkesi Endonezya'da 10 yıl sonra, ilk kez halkalı güneş tutulması gözlemlendi.

Endonezyalılar, dün Riau eyaletinde dürbün ve özel gözlükler kullanarak güneş tutulmasına tanık olmak için evlerinden dışarı çıktılar.

Yerel saatle 10.15'te parçalı bir şekilde başlayan güneş tutulmasını seyretmek için halk dışarıya akın etti. Güneş tutulması esnasında camilerde cemaatle sünnet olan Küsuf Namazı kılınarak bu doğa olayı ibadetle geçirildi.

Güneş tutulmasının iki dakika içerisinde gündüzü geceye çevirdiği görüldü. Endonezya'da son güneş tutulması Şubat 2017'de görülmüştü.

 

Güneş tutulması namazı nedir ve nasıl kılınır?

Güneş tutulması namazı müekked sünnetlerdendir. Peygamber Efendimizin yaptığı gibi cemaatle kılınması sünnettir. Fakat cemaatle kılınması şart değildir. Tek de kılınabilir. Küsuf yani güneş tutulması namazının camide kılınması sünnettir.

Hazreti Âişe şöyle demiştir; "Allah Resulü (Sallallahu Aleyhi Vesellem) henüz hayattayken güneş tutulması yaşandı. Kendileri camiye gitti ve namaza durdu. İnsanlar da arakasında saf tuttu ve namaza durdu."

Küsuf namazı, kadınların da kılabileceği bir namazdır. Çünkü annemiz Âişe ve Fatıma, Hazreti Peygamber'e tabi olarak küsuf namazını kılmışlardır.

Küsuf namazı, tutulmanın başlangıcından sona ermesine kadar geçen zamanda kılınır ve insanlar tutulmayı görmedikçe küsuf namazı kılınmaz. Allah Resulü şöyle buyurmuştur: "Eğer tutulmayı görürseniz gidene kadar namaz kılın."

Güneş tutulması tamamen sona erdikten sonra ise küsuf namazı kılınmaz.

Tutulma namazının kılınması için ezan ya da kamet getirilmez. Sadece yüksek sesle "Esselatu camietun" namaz için toplanın denilir. (Zeyd Varol-İLKHA)