Gaziantep’in sömürgeci Fransız işgalinden kurtuluşunun 98’inci yıl dönümü dolayısıyla bir resepsiyon ve kutlama programı düzenlendi.
Şehitkamil Kültür ve Kongre Merkezi’nde (ŞKM) düzenlenen ve Gaziantep’i anlatan Kuşatma Belgeseli ile başlayan programda konuşan Gaziantep Valisi Davut Gül, Antep Savunması’nın tüm Türkiye’ye ve dünyaya anlatılması gerektiğini söyledi.
“Antep Savunması tüm dünyaya anlatılmalıdır”
Antep Savunmasu 100’üncü yıla girerken Gaziantep’in hangi şartlar altında nasıl gazi olduğunun ve zaferin nasıl elde edildiğini gelecek kuşaklara aktarılmasının önemini vurgulayan Gül, “Toplumların hafızaları 75 yılda bir sıfırlanıyor. Bunu yenilemek lazım. 100’üncü yıl etkinliklerinin içerisinde hem direniş hem işgal hem de kutlama var. 24 ay boyunca hayata dair ne yaşanmışsa Gaziantep başta olmak üzere Antep Savunması’nı bütün Türkiye’ye yer yer bazı olayları bütün dünyaya da anlatmak istiyoruz. Gaziantep’in niye gazi olduğunu biz bilmezsek, biz öğrenmezsek çocuklarımıza öğretmezsek bu toprakları vatan yapan 6 bin 317 şehidimiz başta olmak üzere tün şehitlerimize ve gazi olan bütün Gazianteplilere haksızlık etmiş oluruz. Onlara ihanet etmiş oluruz. O açıdan o günkü olayları objektif bir şekilde anlayacağız, 100 yılda nereye geldiğimizi anlatacağız.” dedi.
“Bu milletin dini duygularını ayakta tutmamız lazım”
Gaziantep’in yokluktan geldiği ve şu an ulaştığı başarı hikayesinin iftihar meselesi olarak anlatılması gerektiğinin altını çizen Gül, “Gaziantep’in hem direnişi hem de yükselişi sıfırdan kendi küllerinden yeniden doğan ülkeler gibi ve Türkiye’de, dünyada örnek gösterilen hem ekonomik anlamda hem de direniş anlamında çok sayılı şehir vardır, Gaziantep onlardan bir tanesidir. Direnişe baktığımızda ise camilerimiz gibi biz yapan belirli unsurlar vardır. Onlara saldırılmış demek bu milletin dini duygularını ayakta tutmamız lazım.” ifadelerini kullandı.
“Dış dünyaya karşı birlikteliğimizi muhafaza edeceğiz”
Türkiye’nin yaşadığı 15 Temmuz işgal girişimini de hatırlatan Gül, “Şartlar değişiyor ve kimi zaman da dışarıdan İngilizlerin, Fransızların geldiği gibi direk geliyorlar kimi zaman taşeron kullanıyorlar. En son 15 Temmuz faciası yaşadık. İçimizdeki hainleri satın aldılar. Cumhurbaşkanımızın liderliği milletimizin feraseti olmasa belki farklı bir şeyler konuşuyor olacaktık ve 100’üncü yıla kavuşmuyor olacaktık. Bir ihtilalden ziyade bir işgal girişimini yaşadık, atlattık. O açıdan farklılıklarımızı zenginlik sayacağız, el ele vereceğiz ve daha çok çalışacağız. Ekonomik olarak da güçlü olacağız. Dış dünyaya karşı birlikteliğimizi muhafaza edeceğiz. Teknolojinin bütün yeniliklerini takip edeceğiz.” diye konuştu.
“Birlikteliğimizi muhafaza etmeliyiz”
Gül, “Türkiye Atak helikopter, İHA’lar üretiyor ve gurur duyuyoruz. Fransa’nın 30-40 sahip olduğu nükleer santrale biz yeni sahip olacağız. Onlarda 40 tane olduğunda sorun yok, biz bir taneye sahip olduğumuzda bizimle ilgili binlerce sebep ortaya sunuyorlar. O açıdan biz hiçbir şeye aldanmadan birlikteliğimizi muhafaza ederek, ekonomik kalkınmamızı, siyasi iktidarımızı muhafaza ederek daha çok üreteceğiz ve daha çok büyüyeceğiz. Nice 100 yıllara varacağız. bütün şehitlerimize ve rahmeti rahmana kavuşan gazilerimize Allah’tan rahmet diliyor, minnetle anıyorum. Günümüz kutlu olsun.” şeklinde konuştu.
Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de “25 Aralık, ‘ya istiklal ya ölüm’ ve ‘iman varsa imkân da vardır’ diyenlerin günüdür. 25 Aralık, ‘Söz konusu vatansa gerisi teferruattır’ diyenlerin günüdür. Gazi şehir, vatanına göz dikenleri ezenlerin şehridir. Gazi şehir, burada şerefiyle tarihini yazanların şehridir. Bu gurur, şeref bizim hepimizin. 6 bin 317 şehidimizin ruhu şad olsun. Bir şehir düşünün yarısı şehit ve yarısı gazi. Bir asır geçti, şu anda değişen bir şey yok. Zaman ve süreç değişse bile vazife hep aynıdır.”
Program, Gaziantep’e değer katanlara plaket verilmesi ile sona erdi. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)