Buzullar, dünyanın temiz su kaynaklarının önemli kısmını bulundurmalarının yanı sıra, havayı kesecikler halinde hapsederek, geçmişe ait atmosferik özellikleri de doğal yöntemle saklıyorlar.

Kutuplardan ve dünyanın dört bir yanındaki buzullardan gelen uyarılara bir yenisi eklendi. Geride kalan 50 yılda hızla erime gösteren Batı Antarktika`daki çözülmenin sanıldığından iki kat daha hızlı olduğu anlaşıldı.

Nature Geoscience dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, Batı Antarktika`daki sıcaklık küresel ortalama sıcaklığın neredeyse iki katı fazla artarak, 1958-2010 yılları arasında 2.4 derece yükseldi. Veriler, Batı Antarktika`nın başta fosil yakıtlar olmak üzere atmosfere salınan sera gazlarından en fazla etkilenen yerler arasına koydu.

Araştırmada yer alan ABD`nin Ohio Üniversitesi`nden David Bromwich, makalede, `Yaşanan sıcaklık artışı çok ciddi boyutta... Erime hızının her mevsimde tahmin ettiğimiz seviyelerde olduğunu düşünmemize rağmen, yaz aylarında bu oran çok fazla` ifadesini kullandı.

Antarktika, 14 milyon kilometrelik bir alan kaplıyor. buz örtüsünün kalınlığı 1.6 km`yi bulan kıta, kapladığı alandan çok da yüksek miktarda buzula sahip. Araştırmacılar, Batı Antarktika`da bu miktarın yaklaşık 26 milyon kilometrekarelik bir alana denk geldiğini tahmin ediyor.

DENİZ SEVİYELERİ YÜKSELEBİLİR

Antarktika`da bulunan Byrd İstasyonu`nun yapıtğı ölçümler, kıtadaki atmosfer sıcaklığının 1980`lerden itibaren ciddi ölçüde arttığını gösterdi. Bugün, Batı Antarktika`daki buz örtüsünde yaşanan erime, deniz seviyesinde her 10 yılda sadece birkaç milimetre artışa neden olurken, 26 milyon kilometrekarelik buz örtüsünün erimesi, gelecek on yıllarda deniz seviyesinde tam 3 metrelik artışa neden olabilir.

ABD`nin Washington Üniversitesi`nden Eric Steig, "Antarktika`da hızla yükselen sıcaklık, buz örtüsünün erimesine neden olmuyor. Aslında bu sadece bir belirti" dedi. Steig, tespit edilen rekor seviyedeki sıcaklık artışının büyük tartışmalara son verdiğini belirtirken, Batı Antarktika`da alarm veren sıcaklık artışını ilk kez 2009 yılında fark ettiklerine dikkat çekti.

Colorado Üniversitesi`ne bağlı Ulusal Kar ve Buz Veri Merkezi`nden çalışmaya katılan bir diğer ABD`li araştırmacı, Ted Scambos, "Veriler, geçmişte elde edilen çalışmalarla uyuşuyor... Ama her ne kadar sıcaklık artsa da, Grönland`a kıyasla Antarktika`daki sıcaklık donma noktasının altında" dedi.

`NE ZAMAN ERİYECEĞİNİ BİLEMEYİZ`

Güney Kutbu`nu temsil eden Antarktika, etrafını çevreleyen okyanuslarla kıtalardan izole olmuş dev bir buz parçası. Kıtanın izole hali ve uzaklığı, kıtaya iklim bilimcileri şaşırtan özellikler kazandırıyor. NASA`ya (ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi) göre, Antarktika`yı saran deniz buzulu, bu yıl Ekim ayında maksimum seviyeye ulaşarak tam 20 milyon kilometre karelik bir alan kapladı.

Sıcaklık artışına rağmen yaşanan bu çelişkinin en büyük sebebi olarak, denizi donduran güçlü rüzgarlar gösteriliyor. Güney Yarım Küre`de kuzeyden esen bu rüzgarlar küresel ısınma ile daha çok enerji kazanıyor. Ancak Antartkika`daki atmosferin ısınmasını da engelleyemiyor.

USA Today`e e-mail ile yorumda bulunan Pennsylvania State Üniversitesi`nden Richard Alley, "Antarktika çok büyük miktarda su muhafaza ediyor. Erimesi, deniz seviyesini yükseltecektir. En son araştırma bunun ne zaman olacağına dair kesin bir bilgi vermese de, alınabilecek önlemler hakkında uyarıda bulunuyor" dedi.

NTV