Diyarbakır'da her yıl binlerce turistin, Ulu Camii, Hazreti Süleyman Camii, Nebi Camii, Dört Ayaklı Minareli Camii, Fatih Paşa Kurşunlu Camii, Safa Parli Camii ve Behram Paşa Camii'ni ziyaret etmesi önemli sıkıntıları da beraberinde getiriyordu.

Vatandaşlar da müftülükten, yerli ve yabancı turistlerin camilere uygun kıyafetlerle ve cami adabına riayet ederek girmeleri konusunda turistlerin bilgilendirilmesini talep etmişti. 

"Doğru ve güvenilir bilgi vermek amacıyla rehberler görevlendirdik"

Diyarbakır İl Müftülüğü de vatandaşların bu talepleri doğrultusunda bir dizi çalışma gerçekleştirdi.

İl Müftüsü Yavuz Selim Karabayır, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Diyarbakır'ın tarihine ve maneviyatına ışık tutan Hazreti Süleyman Camii ve 5'inci Haremi Şerif olan Ulu Camii'ne İl Müftülüğü ile Sur İlçe Müftülüğü istişaresiyle turistlere yardımcı olmak, doğru ve güvenilir bilgi vermek amacıyla rehberler görevlendirdik. Rehberlerimiz, yerli ve yabancı turistlere Diyarbakır'ın inanç boyutu, medreselere ev sahipliği yapmasından dolayı eğitim boyutuyla ilgili ve tarihi mekanlar hakkında tanıtımlar yaparak rehberlik hizmeti sunmaktalar." ifadelerini kullandı.

Bu çalışma kapsamında, İl Müftülüğünce turistlere rehberlik etmek amacıyla görevlendirilen ve 3 yabancı dil bilen Abdülmenap Aydın, turistlere, camilerin ilim ve irfan yuvası olduğunu hatırlattığını söyledi.

"Ulu Camii'nin ilim ve irfan yuvası olduğunu 3 dilde tanıtıyoruz"

Aydın, "Öncelikle yerli ve yabancı turistlere Diyarbakır Ulu Cami'nin İslam aleminin 5'inci Harem-i Şerifi oluşunu, Peygamberler, sahabeler ve medeniyetler şehri oluşunu ve inanç boyutunu anlatıyoruz. Ulu Camii Külliyesi içerisinde bulunan iki tane özel medresemizden bahsederek Ulu Camii'nin bir ilim ve irfan yuvası olduğunu İngilizce, Arapça Rusça olmak üzere 3 dilde tanıtıyoruz." dedi.

Ulu Camii'nde dinimizin bazı kaidelerinin tanıtıldığı afişler ve broşürler oluşturduklarını belirten Aydın, "Ulu Camii'nin girişinde sağ tarafta bulunan panolarımıza, İslam'ın 5 şartını, önemini, esaslarını; broşürlerimizde ise İslam dininde caminin kutsallığını ve değerini, tesettürün İslam'daki yerini, İslam'da ailenin önemini, Diyarbakır'ın önemli camilerinin tarihçeleri ve coğrafyamızda yetişen ilim adamlarının tanıtıldığı bilgiler yer almaktadır." şeklinde konuştu.

"Çeşitli dillerde yazılmış İslam eserlerini veriyoruz"

Bugüne kadar 3 yabancı turistin Müslüman olduğunu söyleyen Aydın, şöyle konuştu:

"Ulu Camii'ni ziyaret eden turistlerimize çeşitli dillerde yazılmış İslam eserlerini vererek okumalarını ve İslam dini üzerinde merak ettikleri sorulara cevap vermeyi sağlıyoruz. Sonra onlarla birlikte caminin belli bölümlerini ziyaret ederek sağlıklı bilgiyi vermeye çalışıyoruz. Ardından Evliya Çelebi'nin 'Ulu Camii'nin öyle bir ruhaniyeti vardır ki bir kimse iki rekât namaz kılsa kabul olunduğuna kalbi şahitlik eder.' sözünden sonra birçok misafirimiz kıyama doğrulup dua etmekte ve namaz kılmaktadır. Turistler, Diyarbakır'ın manevi atmosferinden etkilendiklerini ve herkesin mutlaka buraları ziyaret etmesi gerektiğini tavsiye ediyorlar." (Gıyasettin Tetik-İLKHA)