Din İşleri Yüksek Kurulunun, "Namazı normal şekli ile ayakta kılmaya gücü yetmeyen kimse için asıl olan namazını oturarak kılmaktır. Böyle bir kişi namazını kendi durumuna göre diz çökerek veya bağdaş kurarak veya ayaklarını yana veyahut kıbleye doğru uzatarak kılar." yönündeki açıklamasının ardından camide bulunan tabureler kaldırılırken, uygulamaya cami cemaatinden de destek geldi.
Cami ve mescitlerde, tabure ve sandalye üzerinde namaz kılma şeklinin uygun olmayan manzaraları ortaya çıkardığını, cami adabını ve cemaat ruhunu bozduğunu belirten DİVA-SEN Yönetim Kurulu Üyesi ve aynı zamanda cami imamı Musa Doğrusever, sandalye ve taburenin kaldırılmasına yönelik çalışmaları desteklediğini kaydetti.
"Camilerde sandalye ve taburenin kaldırılmasına yönelik çalışmayı destekliyoruz"
Camideki tabure ve sandalyelerin kaldırılmasının çok isabetli bir karar olduğunu dile getiren Doğrusever, "Çünkü bizler namazın nasıl kılınacağını Peygamber Efendimiz (Sallallahu Aleyhi Vesellem)'den gerek kavli gerekse fiili sünnetlerinden biliyoruz. Peygamber Efendimiz (Sallallahu Aleyhi Vesellem) bir hadis-i şerifinde 'Gücü olmayıp da ayakta namaz kılamayanlar gerektiğinde otursunlar, oturarak namazını kılamıyorsa uzanarak kılsınlar, ona da güçleri yetmiyorsa gözleri ile ima da bulunsunlar.' diye bizlere tavsiyesi var. Bizler de Diyanet İşleri Başkanlığımızın uzun zamandır camilerde ve son zamanlarda özellikle artan sandalye ve taburenin kaldırılmasına yönelik yapmış olduğu bu çalışmaları destekliyoruz." dedi.
"Tabure ve sandalyeler cemaatin içerisinde ayrılığa neden oluyordu"
Camideki tabure ve sandalyelerin hem caminin adabına hem de cemaatin ruhuna uygun olmayan bir görüntü sergilediğini ifade eden Doğrusever, "Caminin ve cemaatin içerisinde de ayrılıklar oluyordu. Kimi camilerde ayakta namaz kılamayanlara yönelik özel bir tahsis şeklinde yapılıyordu. Son zamanlarda bu işi epey abarttık. Artık sandalyelerin, taburelerin yerine neredeyse koltuklar döşemeye başladık. Tabi bu az önce de belirttiğim gibi cemaatin ruhuna uygun olamayan manzaralardı. Bundan dolayı kaldırılması uygun olmuştur. Bizler de bu kararı destekliyoruz. İnşallah yapılacak olan her türlü güzel adımı da destekleyeceğimizi buradan ifade ediyoruz." diye konuştu.
"Din görevlileri istemediği halde bu uygulama yaygınlaşmaya başlamıştı"
Vatandaşların İstanbul, Ankara gibi camilerde görmüş oldukları tabure ve sandalye manzaralarını kendi memleketlerindeki camilere taşıdıklarını ve uygulamanın yaygınlaştığını belirten Doğrusever, "Görevliler istemediği halde bu uygulama, yavaş yavaş bu hale gelmiştir. Peygamber Efendimiz (Sallallahu Aleyhi Vesellem) bir hadis-i şerifinde 'Kolaylaştırınız, zorlaştırmayınız. Müjdeleyiniz, nefret ettirmeyiniz.' diye buyurmuştur. Bu hadis-i şerifte geçen 'kolaylaştırınız' kelimesinden maksat; sabahtan akşama kadar insanların pazarlarda, caddelerde çok rahat bir şekilde dolaşabildiği ama iş namaza geldiğinde herkesin caminin bir kenarında bulunan bir sandalyeyi, bir tabureyi kapması değildir. Hadis-i şerifteki maksat, bu değildi. Elbette ki dinde kolaylık olacak ama dinin tavsiye ettiği şeyler var. Sandalye yerine yerde otur, secdeni yapamıyorsan hafiften biraz eğil. Bunlar en güzel kolaylıklar. Sandalye ve tabure hem camiye hem cemaate ekstradan külfet getiren malzemelerdi. İyi ki kaldırıldı." dedi.
"Gücünüz kalmaz ise ihtiyarsanız yere oturarak namaz kılabilirsiniz"
Gücü olmayan ve ihtiyarların oturarak namaz kılabileceğini ve bunun için sandalye ve tabureye gerek olmadığını belirten cami cemaatinden Hüseyin Begen, "Müslümanız, inşallah cennete gireceğiz. Her zaman ne şekilde olursa olsun namazlarımızı kılıyoruz, inşallah mekânımız cennet olacak." ifadelerini kullandı.
"Tabure ve sandalyeler camiye yakışmıyordu"
Camideki tabure ve sandalyelerin kaldırılmasının çok güzel bir gelişme olduğunu ifade eden cami cemaatinden Zeydin Özcan, "Tabure ve sandalyeler camiye yakışmıyordu. Ben tabure ve sandalyelerin kaldırılmasını istiyordum. Diyanet İşleri Başkanından Allah razı olsun, teşekkür ederiz. Bunların camilerde olmaması lazım. Şimdiye kadar bizim örf ve âdetimizde ve camilerimizde böyle bir şey yoktu, sonradan eklendi. Böyle şeyler kiliselerde oluyor, camilerde olmaması lazım. Sandalyede namaz kılmak caiz değil. Oturarak namaz kılmak caizdir. Hocalarımız da biliyor bunu. Oturarak ayağını uzatıp namazını kılabilirsin. Sandalyede oturulduğu zaman hem safın hizası bozuluyor hem de cemaat rahatsız ediliyordu." dedi.
"Safın hizası bozuluyor cemaat de rahatsız ediliyordu"
Diyanet İşleri Başkanlığının aldığı kararın çok doğru olduğunu belirten cami cemaatinden Mehmet Oyit ise, "Camideki sandalyeler, cemaat namaz kıldığı zaman huzuru bozuyor. Bir rahatsızlığı veya hastalığı olan oturarak ayağını uzatıp namazını kılsın. Hocalarımızın da bu noktadaki tavsiyeleri bu şekildedir. Rahatsızlığı olanın oturarak namaz kılması daha iyidir. Namaz kılarken sandalye ve tabureler aramıza giriyor ve saf bozuluyordu. Bu şekilde namaz uygun değil." şeklinde konuştu. (Murat Orhan-İLKHA)