MEHMET BOZDAŞ - DOĞRUHABER

Kalp ve Damar Cerrahı Prof. Dr. Barış Çaynak: Yapılan son çalışmaların, kahvenin düşünüldüğü kadar problem oluşturmadığının ortaya çıktığını söyledi.

KALP KAYNAKLI ÖLÜM RİSKİNİ DÜŞÜRÜYOR

Kahve içenler; kalp krizi, felç ve kalp yetmezliğine bağlı ölüm risklerinden korunduğu kadar, kanser ve Alzheimer’a bağlı ölüm risklerinde de korunuyor. 80 binden fazla kahve tiryakisi kadınla yapılan uzun süreli araştırma sonucuna göre; haftada 2-3 fincan kahve içen grupta risk faktörlerinde yüzde 19'luk bir azalma görünürken, haftada 4 veya daha fazla fincan kahve içen grupta risk faktörlerinde azalmadaki bu oran yüzde 20'ye çıkıyor.

DÜZENSİZ KALP ATIŞI İÇİN DOĞAL REÇETE

Klinik deneyimler, kafeinin kalp atım hızı değişkenliği düşük, kalp rahatsızlığı olan veya kalp krizi geçiren insanlar için bazı durumlarda sorun yaratabileceğini söylüyor. Ancak araştırmalar, düzenli bir kahve içicisi için, yani günlük ortalama 2-4 fincan aralığında kahve içen birisi için olumsuz etki oluşturmadığını gösteriyor. Bu durumda kalp işleviniz zaten idealden azsa, bu gerçek bu sorun için bir reçete olabilir.

FİLTRE KAHVE KOLESTEROLÜ KÖTÜ ETKİLEMEZ

Filtrelenmemiş kahvenin kötü kolesterolü artırdığına dair çalışmalar mevcut. Günlük sadece 1-2 fincan kahve içiyorsanız, kolestrol açısından sorun görünmüyor. Ancak günlük kahve tüketiminiz daha fazla ise kolestrole etkisi daha düşük olan filtre kahveyi tercih etmelisiniz.

İYİ BİR İDRAR SÖKTÜRÜCÜDÜR

Kafein, iyi bir idrar söktürücüdür. Bu nedenle, magnezyum, potasyum ve B vitaminleri gibi hayati olan ve suda çözünebilir besinlerin kaybına sebep olabilir ve daha güçlü diüretiklerle aynı riskleri taşır.