HÜDA PAR Muş İl Başkanı Mehmet Şirin Çağlayan, beraberindeki heyet ile birlikte kentte bulunan engelli vatandaşları ziyaret etti.
Engellilerin sorunlarını dinleyen Çağlayan, her ne kadar devletin bazı imkânlarından faydalansalar da kendi yaşam alanlarında yaşadıkları sıkıntılarının da var olduğunu göz ardı etmemek gerektiğini söyledi.
Muş merkez ve merkeze bağlı köylerde 10 binin üzerinde engelli vatandaşın olduğunu hatırlatan Çağlayan, “Engelli vatandaşlarımıza yönelik yaptığımız ziyaretlerde özellikle il merkezindeki dezavantajlı kardeşlerimizin çeşitli sıkıntılar yaşadıklarını öğrendik. Yaşadıkları sıkıntıları defalarca ilgili kurum ve yerlere ilettiklerini, fakat sorunlarının giderilmesi noktasında olumlu bir sonuç alamadıklarını dile getirdiler. Biz de HÜDA PAR olarak, engelli kardeşlerimizin yaşadıkları sıkıntıları ilgili yerlere iletmeyi insani bir görev olarak biliyoruz.” dedi.
“Engelli kardeşlerimiz rahatça seyahat edemiyorlar”
Yerel yönetimin engelli vatandaşların rahatça erişebilecekleri şekilde kentsel alanların, işyerlerinin, kamu ve özel bina giriş ve çıkışlarının düzenlenmesi gibi yapısal önlemler alması gerektiğini vurgulayan Çağlayan, şunları söyledi:
“Engelli kardeşlerimizin, rahatça seyahat edemedikleri noktasında şikâyetleri var. Engelli vatandaşlarımızın rahat bir şekilde seyahat edebilmelerini sağlamak amacıyla toplu taşıma araçlarının, engelli vatandaşlarımızın araçlara rahatça giriş çıkışlarını kolaylaştıracak tedbirler alınmalı. Belediye bu konuda eksikliklerini ve ihmallerini gidermeli ve kusurlarını telafi etmelidir. Yaptıkları etkinliklerde, etkinliklere katılacak olan engellilerin servis sıkıntısı yaşadıklarını dile getiren engelli kardeşlerimizin bu konudaki ihtiyaçları giderilmelidir. İlimizde engelli kardeşlerimizin çalışmalarını rahat bir şekilde yürütebilecekleri bir dernekleri yoktur. Dernekleri olmadığı için kendilerini kursiyerlerin kurs gördükleri salonlarda, spor salonlarının bekleme salonlarında ziyaret etmek zorunda kaldık. Bu kardeşlerimizle görüştüğümüzde bu konuyu ilgili yerlere müracaat ederek dile getirdiklerini, destek istediklerini, fakat gereken ilgi ve desteği görmediklerini söylediler.”
“Engeli vatandaşlarımızın sorunlarının çözülmesini bekliyoruz”
10 binin üzerinde olan engelli vatandaşlara ait bir dernek yerinin dahi olmadığının altını çizen Çağlayan, bu sorunun giderilmesi için valilik, il özel idaresi ve belediyenin adım atmasını beklediklerini ifade etti.
“Engelli vatandaşlarımızın kimseye muhtaç olmadan toplumsal yaşama katılımları için gerekli koşulları yerine getirmek devletin temel görevleri arasındadır.” diyen Çağlayan, “Bedensel veya zihinsel engelinden dolayı hiçbir bireye ikinci sınıf insan muamelesi yapılmasına izin verilmemeli. Dezavantajlı hiçbir vatandaşımız, yanlış ve ihmallerimizden dolayı böyle bir hisse dahi kapılmasına mahal verilmemelidir. Engelli vatandaşlarımıza engel olmayalım, kardeşlerimize hayatı kolaylaştıralım. Unutmamak gerekir ki bu gün sağlıklı olan herhangi bir insan, yarın hayatına engelli bir birey olarak devem edebilir.” diye konuştu. (Şükrü Tontaş-İLKHA)