Basın İlan Kurumu, gazetelerin dijital hayata geçiş süreçleri, bu süreçlerde duyulan ihtiyaçlar, yerel yazılı basının dijital dönüşümü ve geleceği konularında görüşmeler yapmak üzere bölge gazetecileri ile toplantı düzenledi.

BİK Genel Müdürü Rıdvan Duran, yerel medya temsilcileriyle 4'üncü buluşmayı Diyarbakır’ın ev sahipliğinde gerçekleşirken; Batman, Bingöl, Mardin, Siirt ve Şırnak’tan gelen basın mensuplarına da toplantıya iştirakleri için teşekkür etti.

Duran, Diyarbakır'ın kadim geçmişinden örnekler vererek, "Biliyorsunuz Selahaddin Eyyubi, Kudüs’ü fethetmeden önce beş yıl kadar Diyarbekir’de kalır. Diyarbekir’li analarımızın Selahaddin Eyyubi’ye verdikleri bir emanet vardır. Bir yıl boyunca Diyarbekir’in en güzel güllerinden toplayıp gül suyu yapmışlar. Kudüs’ü fethettiğinde Mescid-i Aksa’ya bu kokuyu sürmesi için. İşte Diyarbekir güllerinin gül suyu, beş yıl boyunca Selahaddin Eyyubi tarafından saklanmış ve Kudüs fethedildiğinde Mescid-i Aksa’nın içi bu gül suyuyla yıkanmış. Selahaddin Eyyubi, 'Kudüs’ün fethinde beni en çok duygulandıran Diyarbekirli kadınların bu emaneti oldu' diyor. Evet, bugün de aynı ruhla Diyarbakırlı anneler onurlu bir başkaldırı ve direniş sergiliyorlar. Hepsine selam olsun. Annelerin evlatları için tuttukları nöbete haberleriyle destek olan siz değerli yerel basınımıza da takdirlerimi sunuyorum." dedi.

Medyanın çeşitlenmesi, dijital medya kullanımının yaygınlaşması, sosyal medyanın etki alanının genişlemesiyle birlikte geleneksel mecralarda özellikle yazılı basının ciddi kayıplar yaşadığını belirten Rıdvan Duran, “Türkiye’de reklam verenlerin yazılı basına ayırdığı pay günden güne azalırken Basın İlan Kurumu resmi ilan ve reklam yatırımları sürekli artıyor. 2011 yılında 252 milyon TL olan destek tutarı, 2018 sonunda 454 milyon TL’ye çıkmıştı. Bu destek, 2 bine yakın gazete ve dergi için hayati bir anlam taşıyor. Biz, Basın İlan Kurumu olarak, özellikle yerel basının gücüne inanıyoruz ve internet mecrasında da sizlerin zirvede olmasını arzu ediyoruz. Bizden ilan alan gazeteler, internet mecrasında da en güçlü, en iddialı sitelere sahip olsunlar istiyoruz. Yanlış aktörlerin sahaya girmesinin, hızlı habercilik yapmak telaşıyla doğrulanmamış haberlerin kamuoyuna sunulmasının da böylece önüne geçileceğini umuyorum” ifadelerini kullandı.

İstişare toplantısı, yerel basın temsilcilerinin görüşlerini aktarmaları ve soru-cevaplarla devam etti.

İstişare toplantısından sonra 5 Aralık günü Basın İlan Kurumunun (BİK), Karacadağ Kalkınma Ajansının desteğiyle hazırladığı, Diyarbakır’da yayınlanan yerel gazetelerde çalışan 21 gazetecinin katıldığı İnternet Haberciliğinin Geliştirilmesi Eğitiminin sertifika töreni yapılarak, katılımcılara sertifikaları takdim edildi. (Ramazan Zeren-İLKHA)