Afrika ülkelerinden olan "Yetimler ülkesi" Uganda'da yaşayan Müslümanlar, çok zor şartlara rağmen Kur'an-ı Kerim ve hafızlık eğitimlerinden vazgeçmiyor. Uganda'nın Kamuli bölgesi hafızlık okulları ile meşhur bir bölge olarak biliniyor.

Kamuli'de derme-çatma binalar da olsa çocukların hem hafızlık eğitimi alabilecekleri hem de normal eğitimlerine devam edebilecekleri okullar bulunuyor. Zaten fakir olan bu bölgede bulunan okullarda durumu iyi olmayan öğrenciler çok zor şartlar altında eğitimlerini sürdürmeye çalışıyorlar. Özellikle de kırsaldan gelerek okullarda yatılı kalan, durumu iyi olmayan ailelerin çocukları eğitimlerini sürdürmek ve karınlarını doyurabilmek için hayırseverlerin göndereceği yardımları dört gözle bekliyorlar.

Avrupa Yetim Eli de bu çocuklara yardım çalışmasında bulunurken okul şartlarını daha iyi seviyeye getirmek için çalışmalarını sürdürüyor. Afrika ülkeleri başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesindeki yetim, öksüz ve muhtaçlara yardımlarda bulunan Avrupa Yetim Eli, yaptığı gıda ve giyim yardımlarının yanı sıra cami inşaatı, su kuyusu projeleri ve sünnet organizasyonları gibi yardım çalışmaları ile yüzleri güldürmeye devam ediyor.

Afrika ülkelerinden olan "Yetimler ülkesi" Uganda'da yardım çalışmalarını sürdüren Avrupa Yetim Eli, oldukça kötü koşullara sahip Kamuli şehrindeki yardım çalışmaları kapsamında zor şartlar altında ve imkânsızlıklar içinde akademik ve hafızlık eğitim almaya çalışan yetim öğrencilere giyim ve kırtasiye yardımında bulundu. 

Uganda’daki yetim öğrencilere kırtasiye yardımı

Eğitim imkânlarının ve koşullarının yetersiz olduğu ülkede tüm zor şartlara ve imkânsızlıklara rağmen öğrencilerin eğitime verdikleri önem imrendirirken, Avrupa Yetim Eli'nin dağıttığı giyim ve kırtasiye yardımı ile yüzleri gülen öğrencilerin mutluluğu ise görülmeye değerdi.

Uganda'nın en ücra şehirlerinde ve köylerinde yardım çalışmalarının yanı sıra eğitim alanında da çok önemli çalışmalar yürüten Avrupa Yetim Eli, Uganda'nın Kamuli şehrine yüzlerce kilometre uzaklıkta olan Kaluli bölgesinde yer alan Namavendua köyünde akademik ve hafızlık eğitimi alan öğrencilere giyim ve kırtasiye yardımında bulunurken, okula ise okul malzemesi desteği verdi.

7 saat süren uzun bir yolculuktan sonra köye ulaşan Avrupa Yetim Eli heyetini, köy sakinleri bölgeye has olan karşılama töreni ve sevinçle karşıladı.

Yaptıkları kırtasiye malzemesi yardımıyla ile ilgili İLKHA'ya konuşan Avrupa Yetim Eli Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Ateş, Afrika'daki yoksulluğun ancak eğitimle önleneceğine işaret ederek, Afrika'da eğitim projelerinin yapmaya devam edeceğini söyledi.

 

Ziyaret ettikleri köy halkının gayretli Müslümanlar olduklarını anımsatan Ateş, "Bu bölge ve bu köy gerçekten gayretli bir Müslüman köydür. Bu köyde yeni ve eski mescid bulunmaktadır. Yeni mescidi bu bölgede bulunan Müslümanlar yurtdışındaki akrabalarından yardım toplayarak inşa ettiler. Eski mescidi de okul yapmışlar. Gerçi okul demeye bin şahit lazım. Çünkü sırası, tahtası yok, duvarı yıkık ve üstü sağlam değil, rüzgâr ve yağmur içeri giriyor. Ama kendi gayretleriyle bir okul oluşturmuşlar. 120 öğrenci bu okulda eğitim görüyor." dedi.

Bu okuldaki öğrencilerin hem akademik hem de hafızlık eğitimini birlikte aldıklarını belirten Ateş, "Biz de Avrupa Yetim Eli olarak hayırseverlerimizin gönderdikleri bağışlara aracı olduk ve bu okulda hem giydirme hem de burada bulunan öğrencilere Kur'an-ı Kerim ve elifba yardımımız oldu. Ama en önemlisi aylar önce bu okulun bizden ranza talebi oldu. Hayırseverlerimiz bu okulun ranza talebine de duyarsız kalmadılar. Bu ranzaları okul idaresine teslim ettik. Yeterli mi? Tabi ki yeterli değil. Çünkü bu gönderilen ranzalar 30-40 tanedir. Bu okulda ise 120 öğrenci eğitim görüyor. Bu okul için yeni ranzalara, kırtasiye malzemelerine ihtiyaç var. Kuran-ı Kerim, elifba, ayakkabı, elbise yani bu okulun ve öğrencilerin her türlü ihtiyacı var. Buradaki insanların gıda yardımı, su kuyusu ve çeşitli ihtiyaçları var." ifadelerini kullandı.

Hayırseverlere çağrıda bulunan Ateş, Uganda başta olmak üzere Afrika'nın diğer ülkelerindeki mağdur insanlara yardım edilmesi ve sahip çıkılması gerektiğini de sözlerine ekledi. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)