İSTANBUL - Pek çok akademisyen ve gazetecinin yanısıra, iş ve siyaset dünyasından katılımcılarla `UHİM Gündem Buluşmaları`nın sonuncusu dün Miniatürk Restaurant`ta yapıldı. Dünya sisteminin gelişimi, Türk dış siyasetinin temel paradigmaları gibi konularının tartışıldığı programın ana konuşmacısı ise Prof. Dr. Numan Kurtulmuş oldu.
Kurtulmuş, sivil toplum kuruluşlarının kendi inanç değerlerimiz doğrultusunda ülkemizin ve insanlığın geleceği için yaptığı çalışmaların önemine değindi.
Dünya sisteminin gelişimini, tarihsel süreç içerisinde önemli dönüm noktalarıyla ortaya koyan Kurtulmuş özet olarak; modern düşüncenin kendi tezini karşıtıyla tanımladığını, kendisini ortaya koymak için mutlaka bir düşman ürettiğini, soğuk savaş döneminin `komünizm` tehlikesinden sonra, `İslamafobia`yı ürettiğini söyledi.
Batı medeniyetinin temelinde `kuvvet-güç` unsurunun belirleyici olduğunu dile getiren Kurtulmuş, küreselleşmenin ulaştığı boyutları ve asimetrik küreselleşmenin sonuçları olarak gelinen noktada dünya sisteminin başlıca kurumlarının sorgulanması gerektiğini, özellikle BM`nin yeniden yapılandırılmasının elzem olduğunu savundu.
Türkiye`nin Batılılaşma tarihi boyunca uzun yıllar yerli ve millî olan her şeyden uzak durduğunu ifade eden Kurtulmuş, adeta bir gardırop devrimciliği oluşturulduğunu söyledi. Kurtulmuş, Balkanlar`dan, Kafkasya`ya, Yemen`den Trablusgarp`a, kısacası üç kıtaya yayılmış bir imparatorluktan misak-ı millî sınırlarına çekilmemiz sonucu çevremize ve zihin dünyamıza çelik duvarlar ördüğümüzü, ufkumuzun küçüldüğünü dile getirdi.
Bölgemizdeki son gelişmelerle ilgili olarak da; Küresel güçlerin Arap Baharı`yla birlikte bölgede yeni bir iç çatışma oluşturmak istediklerini belirten Kurtulmuş, bunu \"sünni-şii\" çatışması şeklinde tüm bölgeye yaymak istediklerini, ancak bölgedeki sorunların mezhebi bir arka plana dayanmadığını ifade etti.
Katılımcıların Türkiye dış siyasetindeki son gelişmeler üzerine sordukları sorular ve katkılarla devam eden program, UHİM başkanı Ayhan Küçük`ün değerlendirme konuşmasıyla sona erdi.
(Muhammed Can / İLKHA)