"Grip hastalığı nasıl geçer?" ve "Grip hastalığının belirtileri nelerdir?" sorularının cevapları, soğukların kendini tam olarak hissettirdiği bu mevsimde, vatandaşlar tarafından merak edilenler arasında.

Grip hastalığının; influenza adlı virüs tarafından meydana gelen, 39 derece ateş, şiddetli kas ve eklem ağrıları, halsizlik, bitkinlik, titreme, baş ağrısı ve kuru öksürük gibi belirtilerle ortaya çıkan bir mevsim hastalığı olduğunu belirten KBB Doktoru Ahmet Turgay Süzen, "Grip aşısı olunmalı mı olunmamalı mı?", "Aşı tam koruma sağlar mı?" gibi sorulara yanıtlar verdi.

Nezle ile gribin birbirine karıştırıldığına dikkat çeken Doktor Ahmet Turgay Süzen, 2 hastalığın farklı olduğunu söyledi.

"Grip ve nezle farklı 2 hastalıktır"

Doktor Ahmet Turgay Süzen, "Toplumda nezle, grip üst solunum yolu, üşütmek gibi kavramlar genellikle birbirine karıştırılıyor. Özellikle nezle ile grip birbirlerinden ayrı, çok farklı iki hastalıktır. Grip mikrobik bir hastalık ve influenza denilen bir mikropla gerçekleşiyor. Kişilerde 2-3 gün içerisinde belirtilerini veriyor, karşımıza daha ağır bir tablo ile çıkıyor. Gribe yakalanma riskini düşürmek için uykuya, gıdaya, vitaminlere dikkat etmeli ve yaşam şartlarımızı iyi tutmalıyız. Bazı hastalıklardan dolayı kullanılan ilaçlar, vücudu zayıf düşürmüş olabilir. İlik nakilleri gibi başka sorunlar nedeni ile bünye zayıf kaldığı zaman bu ağır tablonun daha ağır sonuçları karşımıza çıkabiliyor. Ki bunlar da hayati sebeplere yol açabilmektedir." dedi.

Grip aşısının etkileri

Doktor Süzen, "Grip aşısı, bu mikrobun laboratuvar ortamlarında sadece vücutta bağışıklık oluşturabilecek kadar olan kurutulmuş hatta ölü mikrop adını verebileceğimiz hale getirilmiş halin vücuda zerk edilmesi ile oluşturulan bir aşıdır. Bu aşıların içinde canlı mikrop yoktur. O nedenle bu aşılar kendi kendilerine bir grip hastalığı oluşturmazlar. Aşı vurulduğu zaman, vurulan yerde kızarıklık, hafif ağrı, vücutta hafif adale ağrıları, biraz burun akıntısı gibi önemli olmayan küçük belirtilerle geçer. Aşının verdiği etkiler bu kadardır." ifadelerini kullandı.

"Mikroplar da akıllı canlılardır"

Aşının insanı yüzde yüz koruyamayacağının altını çizen Süzen, "Bu aşılar bu mikroplarla karşılaştığı takdirde yani aynı mikropla hastalandığımız takdirde bizi yüzde yüz korur. Ama mikroplar da akıllı canlılardır. Kendilerini geçen yıllar içerisinde gelişime tabi tutarlar. Bu değişime tabi tutmalar bizim hazırlamış olduğumuz aşının önüne geçerek bizi buna rağmen hasta edebilirler. Koruyuculuk oranları dünya kayıtlarında yüzde 70-80 olarak geçer. Bunu 80 olarak kabul edersek, demek aşı 100 kişiden 80 kişiyi koruyabiliyor. Geriye kalan 20'lik kısmı koruyamayabiliyor. Bu beklenen bir belirtidir. Buradan bu aşı hiç korumuyor ya da yüzde yüz koruyor gibi bir yargıya varmak doğru değildir." şeklinde konuştu.

 

"Aşı gripli iken yapılmaz"

Aşının yılbaşından önce yapılması gerektiğini hatırlatan Süzen sözlerini şöyle sürdürdü:

Grip aşıları siz gripli iken yapılan bir aşı değildir. Türkiye'de aşı, sonbahar başlangıcı ve ilkbahar bitimine kadar olan eylül, ekim en geç kasım ayında yapılması gerekli olan bir aşıdır. 20 günde vücutta bizi koruyacak seviyeye gelmesi için bir zaman geçecek. Beklenen Türkiye salgınları ocak, şubat, mart aylarında oluşmaktadır. Bu tarihler zaman içinde değişiklikler gösterebilir. Ama yılbaşı gelmeden hazırlığımızı yapmamızda fayda var. O nedenle içinde bulunduğumuz bugünler açısından kişi ateşli hasta da değil ise bazı özel durumlar yok ise aşının yapılması faydalı olacaktır.

"Aşı yaptırmadan önce doktorunuza danışmalısınız"

Aşı yapmadan önce doktorumuza danışmamız gerektiğini kaydeden Doktor Süzen, şöyle devam etti:

Çocuklarımıza aşı yaptırırken çocuk hekimlerine danışarak yapmamız daha faydalı olacaktır. 65 yaşın üzerindekiler, kalp, şeker ve KOAH hastaları, kanserle mücadele veren ve onu atlatmak üzere olan kişiler özellikle bu aşı ile korunmalıdırlar. Çünkü bu kişilerin grip mikrobu ile tanışmaları durumunda genç, erişkin bir kişinin yaşayacağı sorunlardan çok daha fazlası ve belki de tehlikeli noktalarını yaşayabilme ihtimalleri vardır. O nedenle hedef kitlemizde bunların olması lazım. Aile hekimliklerinde, eczanelerde 65 yaş üstü insanlara ücretsiz yapılmaktadır bu aşı. Bir iğneyi eczaneden alıp kendi başına yaptırmaktan ziyade ilgili branşlara ve aile hekimliklerine danışarak aşıyı yaptırmaları daha sağlıklı olacaktır.

"Sağlık Bakanlığı'nın aşı ile ilgili ARGE çalışması devam ediyor"

Eczacı Mehmet Akbaş ise şu an eczanelerde ve ecza depolarında yeteri derecede aşının olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Grip aşıları o yılın tüm griplerini içinde barındırır. Risk faktöründe olan hastalar grip aşılarını yaptıkları zaman o yılki virüslerden vücudu savunma mekanizmasını geliştirerek o virüslere karşı korumaktadır. Grip aşıları şu an ecza depoları ve eczanelerimizde mevcuttur, yeterli miktarda bulunmaktadır. Grip aşıları ülkemizde yerli olarak üretilmemektedir. Bu konu ile ilgili Sağlık Bakanlığı'nın yeni ARGE çalışmaları ile birlikte grip aşılarının ülkemizde üretilmesi noktasında adımlar atılmaktadır." (Ömer Adıgüzel-İLKHA)