Irak'ta işsizlik, yolsuzluk ve kamu hizmeti yetersizliğini protesto etmek amacıyla 1 Ekim'de başlayan gösterilerde şu ana kadar 350'den fazla kişi hayatını kaybetti, 15 binden fazla kişi yaralandı.

Başkent Bağdat başta olmak üzere orta ve güney kesimlerdeki kentlerde devam eden gösteriler sırasında İran'ın ülkedeki nüfuzuna yönelik tepkiler de dile getiriliyor.

İSTİFA KARARI ALDI
Tüm bu yaşananların ardından, Başbakan Adil Abdulmehdi'den istifa geldi. Abdulmehdi, yaptığı yazılı açıklamada, Şii dini merci Ali es-Sistani'nin "ülkenin kaosa sürüklenmemesi" çağrısına uyduğunu dile getirdi.

MECLİS'E SUNACAK
Güvenlik güçlerinin orantısız güç kullanmasıyla kan gölüne dönen ülkede, Büyük Ayetullah Sistani'nin hükümet değişikliği çağrısına uyan Başbakan Adil Abdulmehdi, milletvekillerinin yeni bir hükümet seçebilmesi için istifasını meclise sunacağını duyurdu.

IRAKLI ŞİİLERİN LİDERİ İSTİFAYA İŞARET ETMİŞTİ
Abdulmehdi'nin açıklamasından hemen önce, Iraklı Şiilerin en üst dini merci Büyük Ayetullah Ali es Sistani, liderlik değişikliği için çağrı yapmıştı. Hükümetin son iki ayın olaylarıyla başa çıkma becerisinde görünmediğini dile getiren Sistani, "Görevdeki hükümeti ortaya çıkaran meclis, tercihlerini yeniden değerlendirmeli ve Irak'ın çıkarlarının gerektirdiğini yapmalı." demişti.

SİYASİLER DESTEK VERDİ
Irak'taki Şiilerin en büyük dini merci Ali es-Sistani'nin meclise yaptığı "şeffaf ve özgür seçim" çağrısına Şii siyasi liderler ve partilerden destek geldi.

BİRİNCİ PARTİDEN ACİL İSTİFA ÇAĞRISI
Mecliste 54 milletvekiline sahip birinci parti konumundaki Sairun Koalisyonu lideri Mukteda es-Sadr dün yaptığı açıklamada, hükümet karşıtı gösterilerde daha fazla kan akmaması için hükümete acilen istifa etme çağrısında bulunmuştu.

İKİNCİ PARTİDEN SES YOK
Irak Meclisi'nde 47 milletvekiline sahip 2'nci parti konumundaki Fetih Koalisyonunun lideri ve İran'a yakın Haşdi Şabi Komutanlarından Şii politikacı Hadi Amiri'den ise konuya dair henüz bir açıklama gelmedi.

İLK DESTEK VEREN ÜÇÜNCÜ PARTİ
Meclis'te 42 milletvekiline sahip en büyük 3'üncü parti konumundaki Nasr Koalisyonu lideri eski Başbakan Haydar el-İbadi de, Sistani'nin çağrısına ilk destek veren isimlerden biri olmuştu.

MUHALEFET PARTİSİNDEN TOPLANMA TALEBİ
Irak Meclisi'nde 19 milletvekiline sahip ve muhalefet cephesinde bulunan Ulusal Hikmet Akımı lideri Ammar el-Hekim de yazılı açıklamasında, Sistani'nin çağrısında sözünü ettiği adımların uygulamaya konulması için meclisin ivedi bir şekilde toplanması gerektiğini belirtmişti.