Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, ocak ayında çıkardığı "Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği" ile ekmekte tuz ve kepek oranlarını yeniden düzenlerken fırıncılara da hijyen eğitimi zorunluluğu getirmişti.


Ekmeğe getirilen yeni standartlara uyup uyulmadığını sıkı bir şekilde kontrol eden Bakanlık, bu kapsamda 181 bin 330 denetim gerçekleştirdi. Son 1 yıl içinde yapılan toplam 181 bin 330 denetimden; 27 bin 464`ü ekmek üretim yerlerine, 45 bin 643`ü un ve unlu mamul üretim yerlerine, 108 bin 220`si ise gıda satış yerlerinde gerçekleştirildi. Bu denetimler sonucunda yedi bin 66 işyerine idari para cezası verilirken 38 ceza ise savcılığa intikal ettirildi.


15 Bin Fırıncıya Eğitim Verildi
Bakanlık, Türkiye Fırıncılar Federasyonu, Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu ve TOBB ile işbirliğine giderek 81 ilde fırıncıları hijyen eğitiminden geçiriyor. Ekmek teknolojisi, gıda mevzuatı, ekmek üretim dağıtım ve satışındaki hijyen gibi konularda eğitim alan fırıncılara başarılı olmaları halinde kurs sonunda hijyen eğitimi belgesi veriliyor.

Temmuz ayından bugüne kadar 15 bin fırıncıya hijyen eğitimi veren Bakanlık, bu kapsamda 50 bin fırıncıya eğitim vermeyi hedefliyor. (İLKHA)