Ağrı'da 2017 yılında doğalgaz dağıtım şirketinin faaliyete girmesi, ilde hangi yakıt kullanımının daha ucuz olduğu tartışmalarına neden oldu. Doğalgaz şirketi, diğer yakıt türlerine göre doğalgazın çevre dostu ve aynı zamanda daha tasarruflu olduğunu belirtirken, kömür satıcıları ise Ağrı'nın kış şartlarına göre doğalgazın kullanılabilir olmadığını, fazla kullanımın faturaları yükselteceğine dikkat çekiyorlar. Öte yandan kabuk satıcıları ise kendi ürünlerinin hem çevre dostu ve hem de çok tasarruflu olduğunu ifade ediyor.

Doğalgaz dağıtım şirketi Ağrı Müdürü Evren Karyağdı, 2017 yılında alt yapı çalışmalarını yaptıklarını ve ciddi yatırımlar gerçekleştirdiklerini belirtti.

"9 bin hane doğalgaz kullanımına geçti"

Evren Karyağdı, "Doğalgaz dağıtım şirketi olarak 2017 yılı içerisinde alt yapı yatırımlarına başladık. 2018-2019 yıllarında da süratli bir şekilde alt yapı çalışmalarına önem vererek Ağrı ve Doğubayazıt ilçesinde şebeke büyüklüğümüzü 400 bin metreyi aşan seviyeye getirdik. 2 istasyonumuz, bölge regülatörlerimiz gibi birçok alanda ciddi yatırımlarda bulunduk. Şu anda Ağrı'da 9 bin civarında hane doğalgaz kullanıyor." dedi.

"Doğalgaz tasarrufu için ısı yalıtımı şart"

Karyağdı, doğalgaz kullanımında daha fazla tasarrufun elde edilebilmesi için ısı yalıtımın çok önemli olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şu anda Ağrı'da doğalgazın metreküpü 1.90 kuruş civarındadır. Diğer yakıt türleri ile kıyaslama yaptığımızda, doğalgaz, özellikle mutfakta tüp maliyetinin 1/6'sıdır. Yani bir hanenin aylık tüp kullanımı 60 TL ise doğalgazdaki karşılığı 10 TL'dir. Doğalgazın olmadığı çevrelerde elektrikli termosifonlarla sıcak su ihtiyacı karşılanıyor. Vatandaşa elektrik faturasını sorduğumuzda aylık 250-350 TL arasında faturanın geldiğini ifade ediyorlar. Doğalgaz kullanımı sonrasında elektrik faturasının 80 ile 100 TL'ye kadar düştüğünü söylüyorlar. Bu da vatandaşa aylık elektrik faturasında 200 TL gibi bir tasarruf sağlamaktadır. Isınma olarak bir kıyaslama yaptığımızda kömürün 3'te biri kadar tasarruf sağladığını söyleyebilirim. Doğalgazda tasarrufun en önemli yanı evin ısı yalıtımıdır. Tasarruf elde etmek için evin ısı yalıtımının yapılması gerekir. Isı yalıtımsız evde illa şikâyet olacaktır. Örneğin ortam sıcaklığını 28 dereceye getirilerek ısı yalıtımının olmadığı evde bin lira fatura ödenirken, ısı yalıtımlı evde ise 600 lira fatura ödenir. O yüzden ısı yalıtımı çok önemli bir mevzudur."  

Karyağdı, "Doğalgaz bir kültür. Evimizin içerisinde istersek tişörtle dolaşabiliriz, istersek kazakla da dolaşabiliriz. Örneğin kazakla dolaştığımız zaman 18 derecelik oda sıcaklığı yeterli olacaktır. Tişörtle oturduğumuzda 21-22 derece olacaktır oda sıcaklığı. 22 derecede ısındığımızda faturada aylık 200 TL gibi bir tasarruf sağlanacaktır. Dediğim gibi bu bir kültür, bu kültürün oturması lazım. Doğalgaz randımanlı kullanıldığı zaman kömüre kıyasla daha tasarrufludur. Doğalgazın en büyük avantajı Ağrı için doğa dostu olmasıdır. İlerleyen zamanlarda göreceğiz ki, Ağrı'nın havası her yıl daha temiz olacak." şeklinde konuştu.

Kömür satıcısı Kerim Temel adlı esnaf ise doğalgaz kullanımının Ağrı'nın kış şartlarına uygun olmadığını hava sıcaklığının sıfırın altında eksi 35-40 dereceye kadar düştüğü takdirde kullanımın artacağını, bu durumun da yüksek faturalar ortaya çıkaracağının altını çizdi.

"Doğalgaz kullanımı, satışlarımızı yüzde 35-40 oranında düşürdü"

1995 yılından beri kömür sektöründe çalıştığını söyleyen Kerim Temel, kömür ve doğalgaz fiyat kıyaslaması yaparak şöyle konuştu:

Ton bazında ele alırsak, kalorifer kömürü satış fiyatı bin 450 TL, sobaların ise tonu bin 250 TL'dir. Odun fiyatları ise tonu 800 TL'ye tekabül etmekte. Doğalgaz kullanımından dolayı işlerimiz yüzde 35-40 oranında düşmüştür. Doğalgaz kullanımı, kömür fiyatlarında değişime neden olmadı. Dolar'ın düşmesinden dolayı kömür fiyatları geçen yıla nazaran biraz düştü.

"Soğuktan dolayı doğalgaz faturaları yüksek gelecek"

İlerleyen zamanlarda halkın doğalgaz kullanımından kömür kullanımına geri döneceğini belirten Temel, "Ağrı soğuk bir memleket, sıcaklıklar eksi 35 dereceye kadar düşmekte. Bu soğuk havalarda doğalgazın ısınma sistemlerinde sıkıntılar yaşanabiliyor. İnsanlar ısınmak için yüksek ısıya ihtiyaç duyacaklar ve bundan dolayı da yüksek faturalar ortaya çıkacaktır. Memlekette fakir kesim çok olduğu için, doğalgaz kullanımında ilerleyen dönemlerde kömüre dönüş olacaktır diye düşünüyorum. Ki şuan bazı evlere 700 TL gibi doğalgaz faturaları geldiğini duymaktayız. Bir hanede soba kullanılıyorsa 2 ton soba kömürü 500 kilo ise odun kullanımı oluyor. Kaloriferde ise rakam daha fazla olabiliyor. Yaklaşık 3 ton kalorifer kömürü kullanılabiliyor. Yani soba kömürünün masrafı yıllık 3 bin 500 TL, kalorifer kömürü için odunla birlikte yaklaşık 4 bin 500 TL oluyor diyebiliriz." ifadelerini kullandı.

Diğer bir yakıt sektörü kabuklu yakıtlarda ise durum biraz daha farklı. Kabuklu yakıtın hem kalorifer ve hem de soba için kullanıldığını söyleyen Sinan Özmüş, kabukların çevre dostu ve küllerinin bulunmadığından dolayı tercih edilen yakıt türlerinden olduğunu belirtti.

Sinan Özmüş, "Kalorifer ve sobalar için fıstık kabuğu, badem kabuğu, ceviz kabuğu satışını gerçekleştiriyorum. Yakacak için kabuk fiyatları ton bazında 700 ile 800 TL arasında değişiyor. Yurt dışından geldiği için kabuklar gümrüklerde bazen fiyatları değişebiliyor. Kabuğu kömür ile kıyasladığımızda kabuk yüzde 35 oranında daha avantajlı durumda görünüyor. Ayrıca kabuğun hem külü yoktur ve hem de çevreye zararı yok. Bir hane yaklaşık 3 ton kabuk yakar. Bu da bin 800 ile 2 bin TL'ye tekabül eder. Kömür 8 bin-8 bin 200 kalori iken kabukların kalorisi de bu orandadır. Kömüre kıyasla kabuk daha iyidir." dedi.

Öte taraftan Devletin dağıtmış olduğu yardım kömürlerinin yoğun kullanıldığı Fatih, Esentepe, Yüzüncü Yıl, Alpaslan gibi büyük mahallelerde akşam namazından sonra oluşan duman, sis bulutu gibi mahallelere çöküyor. Hem sağlık açısından ve hem de çevre temizliği noktasında tehdit oluşturan yardım kömürleri için tedbirin alınması gerektiği öngörüsü ortaya çıkıyor. (Ömer Adıgüzel - İLKHA)