Gaziantep’te Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, Uluslararası Göç Örgütü, Dünya Yerel Yönetim ve Demokrasi Akademisi Vakfı ve Türkiye Belediyeler Birliği ile Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Teşkilatı tarafından "Göç ve Yerinden Edilmeye Yönelik Yerel Çözümler Uluslararası Forumu" düzenlendi.

Kentteki bir otelde düzenlenen foruma katılan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatlarıyla Suriye'de oluşturulan güvenli bölgelerin bugün o ülkedeki yaşanabilir yerleri oluşturduğunu belirtti.

Oktay, "Burada güvenlik, sağlık ve eğitim başta olmak üzere, barınma, yol, su, elektrik dahil tüm yerel yönetim hizmetlerini, hiçbir ayrım yapmadan Suriyelilerin kullanımına sunuyoruz. Ayrıca bölgenin yönetimi yerel halk tarafından belirlenen mahalli meclisler tarafından idare edilmektedir. Terörden temizlenen bölgelere ülkemizden yaklaşık 370 bin kişi geri dönüş yapmıştır." dedi.

Gaziantep'in göç ve sığınmacı olgusuna içtenlikle yaklaşarak samimi ensar bir şehir olduğuna işaret eden Oktay, tüm kent sakinleriyle birlikte sığınmacılar için fedakarca çalışan yönetici ve sivil toplum kuruluşlarını kutlayarak, şunları söyledi:

Bir ilin nüfusunun 2 katından fazla sığınmacı var, kimse isyan etmiyor. Bunu nasıl başardığımızı anlamak için doktora tezlerine bakmanıza gerek yok. ‘Türk milletini bir süreliğine gözlemleyin’ cevabı alacaksınız. Biz paylaşmayı severiz. Ayn El Arap’ta DEAŞ’ın ve sonrasında PKK ve YPG’nin zulmü altında tel örgülerden nasıl ülkemize ulaştıkları daha dün gibi hatırlanıyor. Çocukları ve kadınları gözyaşı içerisinde sınırdan nasıl aldığımızı ve buraya gelerek yerleştirdikten 4-5 saat sonra çocukların güle oynaya nasıl oynadığını gördüğünüzde bütün yorgunluklarınızın gittiğini söylemeliyim. Suriyelilerin ülke içinde rahat bir şekilde barınma başarısına sadece kamu imkânlarıyla çözmedik, halkımızın da bu konuda büyük katkısı oldu. Biz, güvenliğimize kasteden olursa buna göz yummayız. Yine yanı başımızda ıstırap çeken olursa biz yine buna göz yummayız. Ama biz bu bakış açısıyla hareket ettiğimizde bütün Dünya karşımızda durdu. Biz, zulüm altında olan insanları görürsek buna tahammül edemeyiz. Sorunun parçası değil, çözümü oluruz.

"Barış koridorunu hayata geçirmekte kararlıyız"

Oktay, Suriye’de oluşturulması planlanan güvenli bölgeye yaklaşık 2 milyon mültecinin geri dönüş yapmasının planlandığını belirterek, "Güvenli bölgenin yapısına ilişkin üzerinde çalıştığımız taslak planda 5 bin nüfuslu 140 adet köyle 30 bin nüfuslu 10 ilçeden oluşan yerleşim alanı bulunmaktadır. 200 bin civarında konutun da Barış Pınarı Harekâtı bölgesinde inşa edilmesi öngörülmektedir. Okullar, hastaneler, sanayi siteleri, ibadet yerleri, yeşil alanlar, yol, su ve elektrik altyapısı da bu planlamanın içerisindedir. Buradan, bölgede istikrar ve huzur isteyen tüm tarafları güvenli bölgenin yapılanmasına destek vermeye davet ediyorum. Suriye'deki insani krizin sonlanmasını samimiyetle isteyen herkes güvenli bölge konusunda elini taşın altına koymalıdır. Biz kimin ne dediğine ne kadar destek verdiğine bakmadan barış koridorunu hayata geçirmekte kararlıyız. Bunu Arap, Kürt, Türk, Yezidi, Keldani, her kökenden kardeşlerimiz için yapacağız. Bizim mücadelemiz ülkemize musallat olmuş terör belasını kaynağında yok etmek içindir." ifadelerini kullandı.

Oktay, "YPG/PKK, Kürtlerin temsilcisi ya da DEAŞ'ın hasmı değil, DEAŞ'tan da tehlikeli bir terör örgütüdür, bu gerçeğin görülmesi lazım. Bölgede terör örgütleri arasında ayrım yapanlar ve Çobanbey Cerablus gibi güvenli hale getirdiğimiz bölgelerde barışa ateş açanlar bilmeliler ki bilerek veya bilmeyerek terörün değirmenine su taşımaktadırlar. Biz terörün her türlüsüyle Cumhurbaşkanımızın liderliğinde kararlı şekilde mücadele etmeye devam edeceğiz. Bizim 'iyi teröristimiz, kötü teröristimiz' gibi ayrımımız yoktur. Terör, terördür. Terörist, teröristtir, başı ezilmelidir ve biz bunu yapacağız, yapıyoruz da. Bu vesileyle Barış Pınarı Harekatı ve diğer operasyonlarımızda hayatını kaybeden tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum." dedi.

Foruma Fuat Oktay'ın yanı sıra Avrupa Birliği ülkeleri temsilcileri, BM yetkilileri, Gaziantep Valisi Davut Gül, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, bölgedeki illerin belediye başkanları, yerli ve yabancı davetliler katıldı. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)