KYK borçlarını ödeyemeyen ve ödemediği için faiz borçları artan kişilerin borçları anaparanın iki katına kadar çıkmış durumda. Borçlarını ödemeyen kişi sayısının 5 milyon olduğu açıklanırken, 280 bin kişi için de yasal süreç başlatılmış durumda. Borçlar silinmese dahi faizlerin silinmesi bekleniyor.
Sosyal medya aracılığı ile "Kredi Yurtlar Kurumu (KYK)'dan aldığımız paranın anaparasını ödemek istiyoruz, faizini ödemek istemiyoruz" diye bir kampanya başlattıklarını hatırlatan borçlulardan Soner Yılmaz, alınan kredilerin üzerine eklenen faizlerin mağduriyet oluşturduğunu söyledi.
Yılmaz, "Siirt'te okuduğum yıllarda Yüksek Öğrenimli Kredili Yurtlar Kurumuna burs başvurusu yapmıştım ve başvuru sonucunda bana kredili burs çıkmıştı. Nedir bu kredili burs? Aldığınız krediyi kaç ay almış iseniz okulunuz bittikten sonra Yüksek Öğrenimli Kredili Yurtlar Kurumuna geri ödüyorsunuz. Tabi bu geri ödemelerde belirli bir miktar faiz geliyor. Krediyi aldığımızda bu bilgi bizlere verilmişti. Okul bittikten sonra aldığım krediyi işe girer girmez ödemeye başladım. 12 aylık bir kredi almıştım çünkü okulun olmadığı dönemlerde kredi almıyorsunuz. Tabi isteseydim bu krediyi 5 yıl gibi bir zamana erteleme hakkım vardı ama üzerine eklenecek faizden dolayı kredimi ödemiştim." şeklinde konuştu.
"KYK'dan aldığımız kredinin faizini ödemek istemiyoruz"
"Öğrenciler okul bittikten sonra aldıkları kredileri ödeme de sıkıntı yaşayabiliyorlar" diyen Yılmaz, "En azından aldıkları kredinin anaparalarını ödemeleri ve faizlerin silinmesi öğrencilerin yararına olacaktır." dedi.
Yılmaz, "Aldığım krediden sonra üzerine ufak da olsa faiz geliyordu, biz de o zaman sosyal medya aracılığı ile 'KYK'dan aldığımız bu paranın anaparasını ödemek istiyoruz, faizini ödemek istemiyoruz' diye başlıklar halinde paylaşımlarda bulunmuştuk ve bu taleplere kayıtsız kalmayan o zamanın devlet yetkilileri bu faizi kaldırmıştı. Şimdi de kredi alan arkadaşlarımız bu anlamda mağduriyet yaşayabiliyorlar. Alınan krediler genelde ötelemek isteniyor, doğal olarak öteleyince de ister istemez bir faiz biniyor." şeklinde konuştu.
"Geçmişte de bu tür sıkıntılar oldu ve faizler kaldırıldı"
Geçmişte de bu tür sıkıntıların yaşandığını ve faizlerin kaldırıldığını ifade eden Yılmaz, bu sefer de kredi alan gençlerin taleplerine kulak verilmesini umduklarını belirterek şunları söyledi:
Öğrencilerimiz kendilerine sunulan hizmetten çok iyi yararlanıyorlar. Öğrenciler artık okumak için ebeveynlerine çok fazla yük olmuyorlar. Kredili Yurtlar Kurumu barınma olarak da yardımcı oluyor. Çoğu yurtta bedavaya kalıyorlar. Tabi yurtların yarı özel gibi statüleri olabiliyor. Kaldıkları yurtta 200 TL alıyorlarsa devlet onlara kahvaltı ve yemek yardımı adı altında 400 TL geri ödüyor. Bu şekilde öğrencinin 200 TL kârı oluyor. Bu anlamda Kredili Yurtlar Kurumu çok büyük bir şanstır. Sade kredi alan öğrencilerin üzerine binen faiz kaldırılırsa mezun olan öğrencilere çok büyük bir katkı sağlar.
Yüksek Öğrenimli kredili Yurtlar Kurumuna şikâyetlerini dile getiren öğrenciler Sosyal medya aracılığı ile yaşadıkları sıkıntıları dile getiriyor.
İşte sosyal medyada yer alan kimi tepkiler:
"KYK borç erteleme talebine yanıt vermiyor"
Bir kullanıcı yaptığı paylaşımda, "2,5 aydır KYK'ya olan kredi borcumun işsizlik sebebiyle ertelenmesini bekliyorum. Borç başlamadan bir ay öncesinden talepte bulundum, önceki seneler en geç 20 gün içinde gelen yanıt şu anda 2,5 aydır gelmedi ve borcuma faiz işlemeye başladı. Neden bu kadar bekletiliyoruz, neden borcumuza faiz işliyor anlamış değilim. Defalarca telefonla aradığımda beklemede kalmam gerektiğini, kesin bir süre verilemediğini söylüyorlar. Her gün aramaya devam ediyorum ama bir sonuç alamıyorum. Erteleme talebime acilen yanıt gelmesini talep ediyorum."
"Gün geçtikçe faiz artıyor, duyun artık sesimizi"
Bir başka kullanıcı da şu ifadeleri kullandı: "Temmuz ayında başlayacak olan KYK geri ödeme için 10 Haziran tarihinde erteleme başvuru yaptım. 30 iş günü içerisinde belli olur diyordu ancak üzerinden 6 ay geçti hala bir cevap yok. Ödeyecek durumum yok gün geçtikçe faizi arttırıyor duyun artık sesimizi lütfen. (Murat Orhan-İLKHA)