Bir dizi açılışlara katılmak üzere Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ile birlikte Gaziantep’e gelen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İl Emniyet Müdürlüğü araç dağıtımı töreni ile organize sanayi bölgesindeki bir tesisin açılış törenine katıldı.
İlk olarak Gaziantep’in Nizip ilçesindeki Güneydoğu Entegre Antep Fıstıkçılık Fabrikası'nın açılışına katılan Bakan Gül ve Soylu, daha sonra ilçede hayırseverler tarafından yaptırılan semt polikliniği ile aile sağlığı merkezinin açılışını gerçekleştirdi.
Bakan Soylu, Reşit Mehmet-Lütfiye Yılmaz Semt Polikliniğinin açılış töreninde yaptığı konuşmada, yapımı tamamlanan sağlık tesisinin ilçe halkına hayırlı olmasını dileyerek, yatırımların devam etmesi temennisinde bulundu.
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül de Yılmaz ailesine teşekkür ederek, semt polikliniğinin Nizip'e hayırlı olmasını diledi.
Bakan Gül ve Soylu konuşmaların ardından semt polikliniğinin açılışını gerçekleştirdi. Bakan Gül ve Soylu daha sonra ise Mehmet Özcan Aile Sağlığı Merkezinin açılış törenine katılarak, merkezin hayırlı olması temennisinde bulundu.
Nizip ilçesindeki temaslarının ardından Bakan Gül ve Soylu Gaziantep’e geçerek 5’inci Organize Sanayi Bölgesindeki bir ambalaj fabrikasının açılış törenine katıldı.
Bakan Gül ve Soylu fabrika açılışının ardından da İl Emniyet Müdürlüğü araç dağıtımı törenine katıldı.
Törende konuşan Bakan Soylu, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Türkiye'de güvenlik anlamında çok önemli adımların atıldığını söyledi.
Türkiye'nin her tarafına huzur ve güvenin geldiğini belirten Bakan Soylu, trafik ve asayiş olaylarındaki bilançoyu açıkladı.
Türkiye genelinde son 2 yılda evden hırsızlıklarda yüzde 45'in üzerinde bir azalma sergilendiğini ifade eden Soylu, “Trafikteki ölümler, geçen yılla bu yılki ilk 10 aydaki karşılaştırmalarda, trafikte olay yeri ölümlerde yüzde 28.5 az daha insan kaybettik. Dünyanın hiçbir yerinde ve dünyanın hiçbir ülkesinde böyle bir rakama ulaşabilmek mümkün değil. Sadece 2019 yılı içerisinde trafikte 13 milyon evladımızı ve insanımızı eğittik. Birçok tedbir aldık, stratejiler ortaya koyduk.” dedi.
Türkiye'nin her yerinde başlatılan uyuşturucu operasyonlarının da dünya genelinde ciddi bir şekilde yürütüldüğünü belirten Soylu, “Uyuşturucuya bağlı ölümlerde, 2016, 2017, 2018, 2019 trendleri için söyleyeceğim. 560'dan 920'ye çıktı. 920'den 941'e çıktı. 2018 yılı itibariyle de 657'ye düştü. Orada da azalan bir trendi yakaladık. 2019 tarihinde cumhuriyet tarihinin en büyük uyuşturucu yakalamalarını gerçekleştirdik. Bir hafta evvel, Diyarbakır Lice'de 5.5 ton esrar yakaladık. Sadece Türkiye'de de değil. Sahil Güvenliğimiz, jandarmamız ve emniyetimiz, gittiler Libya açıklarında Türk bandıralı bir gemiyi, kulağından tuttuğu gibi yakaladılar, getirdiler ve 5 ton esrarı İzmir Limanı'na çektiler. Hollanda'dan Sırbıstan'a, Bulgaristan'a kadar dünyanın her noktasında uyuşturucu ve narkotik operasyonları yapıyoruz." şeklinde konuştu.
Gaziantep'te 6 ay sonra uyuşturucu meselesini kimsenin ağzına almayacağını belirten Soylu, kentte evden hırsızlık rakamlarında da aynı sürede yüzde 30 azalış sağlayacaklarını dile getirdi.
20 Kasım'da meclisten çekilmek için toplantı yapan HDP'nin toplantısından önce PKK’nin 19 Kasımda Irak’ın Süleymaniye kentinde toplanıp karar verdiklerini belirten Soylu, HDP’li belediye başkanlarının görevden alınmasına ve yerlerine atanan kayyımlara ilişkin ise şunları kaydetti:
"Kayyum demokrasiye darbedir’ diyorlar. Demokrasiye en büyük darbeyi PKK terör örgütü vuruyor. Korkutarak, o belediyelerinin imkânlarını teröre götürerek veriyorlar. Hani milletvekilliklerinden ve belediyelerden çekileceklerdi. 20 Kasım'da Ankara bir toplantı yaptılar. Orada mı karar verdiklerini zannediyorsunuz? Hayır. PKK 19 Kasımda Kuzey Irak'ta Süleymaniye'de toplantı yaptı ve çekilip çekilmeyeceklerine orada karar verdiler. Bunların hepsi figüran. Bunlar orada verilen kararı kendileri karar veriyormuş gibi değerlendiriyor. Belediye başkanlarını niye görevden aldık? Kaymakamların, valilerin işleri az da onlara yeni bir iş yükleyelim diye mi görevden aldık? Hayır. Bir derdimiz var. 13-14 yaşındaki çocukları dağa götürüyorlar.”
“Arabulucukta önemli düzenlemeler yaptık”
Bakan Gül de haksızlıkların giderilmesi için arabuluculuk sisteminde önemli düzenlemelerin yapıldığını belirterek, şöyle konuştu:
"Eğer mahkemede üreticinin, yatırımcının bir anlaşmazlığı olursa, iş mahkemeye düştüğünde, mahkemede sürünerek hakkını almak için zaman geçiyorsa, orada da bir haksızlık vardır. Bu nedenle arabuluculuk sisteminde çok önemli bir düzenleme yaptık. Arabuluculuk sistemi ile işçi işverenin helalleşmesi anlaşması yolunu getirdik. Bu yılın ocak ayından itibaren ticari davalarda arabuluculuk getirdik. Çünkü mahkemelerde bu işin uzamasının kimseye faydası yok. Yüzde 50 bandında 2 davadan birisi mahkemeye gitmeden, ihtilaf çözülüyor. Bu sistemleri geliştireceğiz. Yine ceza adaleti anlamında da bugün infaz sisteminde 18 ay mahkeme ceza verse sanık cezaevine girmiyor. Adeta yapanın yanına kâr kalan bu anlayışı da değiştirmek için çalışmamızı yapıyoruz. 10 ay bile ceza alsa, eğer mahkeme hapis cezası verdi ise onun belli bir süresini o sanığın cezaevinde geçirmesi lazım. Aksi takdirde vatandaş suça maruz kalıyor, mağdur oluyor. Ama suçlu elini kolunu sallaya sallaya gidince adalete güven azalıyor. Hem ekonomik hem ceza konularında adaletin daha da güçleneceği yargı reformu uygulamamızı artıracağız. Böylece ekonominin çarkları hızlı dönecek adaletin bu anlamdaki tecellisi de inşallah gecikmeksizin yerine gelecek. Bu çabayı da Cumhurbaşkanımızın liderliğinde milletimizin desteğiyle sürdürmeye devam edeceğiz.” (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)