Gaziantep'in merkez Şahinbey ilçesi İsmetpaşa Mahallesi'ndeki Taşkent Meydan'ında bulunan, halkın, kentteki siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının tüm tepkilerine rağmen kaldırılmayan kızlı-erkekli dans figürlü ucube heykeller, yıllar sonra kaldırıldı.

Sömürgeci Fransız işgali döneminde annesi ile evine giderken annesinin tesettürüne el uzatan Fransız askerlerine karşı çıkması sonucu şehit edilen Mehmet Kamil'in şehit edildiği Taşkent Meydan'ına tüm tepkilere rağmen dikilen kızlı-erkekli dans figürlü heykellerin kaldırılması için verilen tepkiler geç de olsa dikkate alındı.

Aynı zamanda Şahinbey İlçe Halk Kütüphanesi'nin de hemen yanı başına dikilen ucube heykeller, ders için kütüphaneye gelen öğrencileri ahlaki yönden olumsuz etkiliyordu. Toplumun inancına, gelenek ve göreneklerine uygun olmayan ve toplumda ahlaki yönde tahribatlara yol açan ucube heykellerin yıllar sonra kaldırılmasını Gaziantep halkı olumlu karşıladı.

Topluma hiçbir şekilde bir faydası olmayan heykellerin kaldırılmasını olumlu karşıladıklarını belirten halk, heykellerin Şehitkamil ve Molla Karayılan başta olmak üzere Gaziantep'te kanını döken şehitlerin kanlarına bir hürmetsizlik olduğunu ve kaldırılması için geç bile kalındığını söylediler.

"Heykellerden dolayı buradan geçmek bile istemiyorduk"

Kızlı-erkekli dans figürlü heykellerin toplumda ahlaki yönde tahribatlara yol açtığını ve bu figürlerin kaldırılmasını olumlu karşıladıklarını belirten Hasan Okyay, "Bu heykellerin kaldırılması çok güzel oldu. Heykellerin kaldırılmasından dolayı çok memnun olduk ve heykellerden dolayı buradan geçmek bile istemiyorduk. Ama şimdi kaldırıldı. Artık burası bizim mekânımız sayılır, buradan rahat bir şekilde gelip geçebiliriz. Fransızların dansıydı ve pek hoşumuza gitmeyen hareketlerdir. Bu tür heykelleri sevmeyiz. Ama onlar bu tür şeyleri bize kabul ettirmeye çalışıyorlar. Bir şekilde bu topluma yerleştiriyorlar. Bu da yetkililerden kaynaklanıyor. Gençlerimiz kız ve erkek olsun heykellerden dolayı buraya gelip oyun oynuyorlardı. Daha beter moralimiz bozuluyordu. Ahlaksızlık başını alıp gidiyordu. Ne yapacağımızı şaşırmışız." dedi.

"Heykellerin kaldırılması çok iyi oldu"

Taşkent Meydan'ında esnaf olan Yaşar Yıldız ise "Heykellerin kaldırılması çok iyi oldu. Çünkü bir şey ifade etmiyorlardı. Daha çok insanların aklına kötülük geliyordu ve kaldırılması çok iyi oldu. Kimse bu heykellerin burada olmasını istemiyordu, biz de istemiyorduk. Bundan dolayı da kaldırılması çok güzel oldu. İnsanlar orada çıplak heykelleri görüyor, daha çok milletin ahlakını bozuyorlardı. Bundan başka bir özelliği yoktu. Biz İslami bir ülkede yaşıyoruz, bu tür heykellerin bize ne gereği var? Hiçbir şekilde bizi temsil etmiyor. Kaldırılması çok güzel oldu ve memnun oldum. Heykellerin yerine yeşil alan, ağaç diksinler, bundan daha güzel olur." ifadelerini kullandı.

"Fransa'yı temsil eden dans heykellerinin Gaziantep'te ne işi var?"

Gaziantep'i işgal eden ve 11 aylık kuşatma sonucu 6 bin 317 kişiyi şehit eden Fransızların icat ettiği dans figürlerinin meydandan kaldırılmasını olumlu karşıladığını belirten Ergün Esen de "Heykellerin kaldırılması için verilen tepkileri doğru buluyorum. Çünkü Fransızlar Antep'i işgal etmeye kalktılar. Fransa'ya ait dansın, Fransa'yı temsil eden dans heykellerinin Gaziantep'te ne işi var? Kaldırılmasını çok doğru buluyorum." şeklinde konuştu.

"Heykellerin burada ne işi vardı?"

Bu tür heykellerin ülkeye ve millete bir faydasının olmadığını belirten Zeynep Solmaz da "Heykellerin burada ne işi vardı? Heykeller olmasa da olur, heykellerin burada olması gerekmez. Böyle daha güzel duruyor. Eğer gençlerimize kötü örnek oluyorsa onları kaldırmak lazım. Gençlerimizin daha temiz bir ortamda olmaları lazım." diye konuştu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)