`Şekerin aşırı tüketilmesi` adlı genelgede, vatandaşların aşırı şeker tüketimi sonucunda telafisi mümkün olmayan sağlık sorunları ile karşı karşıya kaldığı ve birtakım tedbirlerin alınması gerektiğine işaret edildi. Çay ikramının veya satışının yapıldığı yerlerde, çayların ambalajsız iki şekerle ikram edilmesinin de milli servet kaybına neden olduğu vurgulandı. Valilik internet sitesinde de yer alan genelgede, şekerin aşırı kullanıma sunulmasının her türlü hastalığa zemin hazırladığına dikkat çekilerek şu ifadelere yer verildi:
“Şekerin aşırı tüketimine bağlı gelişen obezite nedeniyle diyabet ve kalp krizi ve hatta kanser vakalarında gün geçtikçe artış yaşanmaktadır. Günlük almamız gereken şeker miktarı ise 50 gramdan fazla olmamalıdır. Bu kadar kısıtlı şeker tüketmemiz gerektiği halde, evimizde, iş yerimizde, lokantada ve kahvehanelerde sürekli tükettiğimiz içecek olan çayın şekerli içilmesi, günlük alınması gereken şeker miktarının fazlasıyla aşılmasına neden olmaktadır. Ülkemizde kişi başına düşen çay tüketiminin dünya ortalamasının yaklaşık iki katı olduğu düşünüldüğünde, çay ile aldığımız şekerle hastalık riski diğer ülkelere göre iki kat artmaktadır. Keza diğer tüketim ürünlerindeki şeker oranı da hesaba katıldığında günlük tüketilmesi gereken şeker miktarının çok üzerinde bir tüketimimizin olduğu açıktır. Bu nedenle şeker tüketiminin önerilen seviyeye düşürülmesi için kahvehane, çay ocağı, kafe gibi toplu tüketim yerlerinde, çayın tek şekerli servis edilmesi, ancak müşteri tarafından istenilmesi halinde ilave şeker verilmesi daha akılcı görülmektedir.”
Vali Şahin, Nisan ayında da tuzun az tüketilmesini isteyerek kentte faaliyet gösteren lokanta ve restoranlardaki masalardan tuzlukların kaldırılması yönünde genelge yayınlamıştı.
DHA