Nisanur Dergisi, Aralık sayısı ile birlikte 2 yaşına girmiş güzel bir dergi… Biz de bu vesile ile derginin Yazı İşleri Müdürü, Sayim Yüksek ile Nisanur Dergisini konuştuk…

Nisanur Dergisi ne zaman yayımlanmaya başladı?

Dergimiz 2011 yılının 15 Aralık’ında yayın hayatına başladı.

Nisanur Dergisi’nin amacı nedir?

Dergimiz Nisanur’un amacı, kadını evvela birey olarak ele alıp onu özüyle buluşturabilmek. Bununla beraber, onu ‘eş’ ve ‘anne’ sıfatlarına layıkıyla hazırlayabilme kaygısını taşıdığımızı da belirtmek istiyorum. Bu birebir kadınların eli ve kalemiyle olunca da gayet tabi daha etkin ve kalıcı sonuçlar alınıyor.

Buna binaen Nisanur; kadına kaybettiği değeri kendi dili ve eliyle buldurma, onu asli görevi olan anneliğe en güzel şekilde hazırlama ve Kur’an-ı Kerim çerçevesinde yaşamının bir takım onulmaz yanlarını onarma niyet ve gayretini taşıyor. Öte yandan kadının yaşamının her alanında ihtiyaç duyduğu bir takım konuları da her ay düzenli olarak işlemeye çalışıyoruz. Pratik bilgiler, yemek tarifleri, sağlığa dair öneriler bu kategorilerden bir kaçı…

Nisanur Dergisi’nin kırmızıçizgileri nelerdir?

Nisanur “Kur’an Eksenli Sünnet Bilinçli Bir Aile” sloganıyla yola çıktı. Bu noktada Nisanur’un bu çizginin dışına çıkmasının söz konusu olmadığını belirtmek istiyorum. Bir diğer değişle Kur’an ve sünnet çizgisinden zerrece sapmadan hayata ve kadına dair her ne varsa ele alma niyetinde olduğumuzu söyleyebilirim. Bizim için ‘anne’ çok değerlidir ve kadını anneliğe hazırlarken; cennetin ayakları altına serildiği hakikatini vurgulamak elzemdir.

Nisanur Dergisi kimler tarafından hazırlanıyor?

Nisanur Dergisi yazar kadrosu hanımlardan oluşmakta. Aynı şekilde yazıların derlenmesi, toplanması, tashih edilmesi ve resim seçimi de hanımlar tarafından yapılıyor. Kısacası Nisanur tasarım dışında tümüyle hanımların eseri. Yakın dönemde derginin tasarımını da bayanlara devretmeyi amaçlıyoruz ve bu yönde de çalışmalarımız şu an devam ediyor.

Olumlu veya olumsuz tepkiler alıyor musunuz?

Bir derginin olmazsa olmazlarında biri de malumunuz okur kitlesi ve derginin içeriğine dair izlenimlerdir. Biz de ilk sayımızdan itibaren giderek azalan tepkiler aldık. Aslında bu eleştiriler sayesinde dergimiz şu an çok daha iyi bir düzeyde. Zira bir takım ufak tefek hatalar ve tasarıma dair zerrece tizler bile kadınların gözünden/dikkatinden kaçmıyor. Bu gibi durumları yetkili bayan çalışanımızı arayıp iletiyorlar. Bizler de bu sayede daha dikkatli ve özenli çalışıyoruz. Bununla beraber 5. sayımızdan itibaren eleştirilerin yerini övgü ve tavsiyelere bıraktığını müşahede etmekteyiz. Bu arada dergimiz şu an 14. sayısını yayına hazırlıyoruz.

Dergi sadece hanımlara mı yönelik? Yoksa erkekler içinde bir şeyler var mı?

Nisanur, bir aile dergisi olması hasebiyle, öncelikli olarak ailenin temel yapı taşı olan anneyi/kadını muhatap almakta. Ancak kadın ve erkeğin birbirlerinin tamamlayıcısı olduğu hakikatine binaen salt kadına yönelmenin ötesinde yer yer ‘eş’ ve ‘baba’ olarak erkeklere dair konulara ve izlenimlere de yer veriyoruz. Aslında her ne kadar belirgin bir tarzda olmasa da Müslüman erkek misyonu ustaca satır aralarına yerleştirilmekte. Bu kadının ve erkeğin ortak yaşamlarının doğal bir sonucu! Haliyle erkeklerin de Nisanur’dan pay alması bizce mümkün…

Dışarıdan yazı gönderildiğinde yayımlıyor musunuz?

Dergimizin “Sizden Gelenler” bölümünde okurlarımızdan gelen mektupları ve mailleri yayınlıyoruz. Bunun yanı sıra yazının içeriğine bağlı olarak “Okuyucu Mektubu” ve “Konuk Yazar” bölümleri de yine dergimiz tarafından okurları için ayrılmış durumda.

Sizce derginin en zor yönü neresi?

Şu ana kadar karşılaştığımız zorlukların başında işin tasarım boyutu geliyor. Bu da dergimizin misyonuna yaraşır şekilde ve yazıların içeriğine uygun resimler bulamayışımızdan kaynaklıyor. Kısacası tesettüre riayet edilen ve Müslüman bir aileyi yansıtabileceğimiz argümanlar bulmada zorlanıyoruz.

En çok hangi dosyanız ilgi gördü?

Dergimizde en çok ilgi gören dosyaların başında “Aile İçi İletişim” ve “Kadın Psikolojisi” geldi. İleriki sayılarda da yer yer bu konulara değinmeyi, farklı yönleriyle ele almayı düşünüyoruz… “Salih Nesil” içerikli dosyamız da hayli ilgi görenler arasında.

Şuanda hangi dosya üzerinde çalışıyorsunuz?

Aralık sayımızın dosyası; “Çocuklarda İslami Şahsiyetin Oluşması ve Oturması” idi. Şu an üzerinde çalıştığımız dosya ise; “İsrafın Aile ve Kadını Kapsayan Yönü”.

Dergi okurları için neler söylemek istersiniz?

Öncelikle dergimizin ilk sayısından bu yana bizleri yalnız bırakmayıp öneri, tavsiye ve eleştirileriyle gelişimize katkı sağladıkları teşekkür etmek istiyorum. Abone olup, dergiyi tanıttıkları için de Rabbimiz razı olsun inşallah. Ancak özellikle belirtmek istiyoruz ki bizim için en önemli olan derginin okunması ve bilgilerin pratiğe dökülmesidir. Ayrıca okurlarımız şunu da unutmasınlar ki Nisanur; ailemizin dergisi. Hepimizin dergisi…

Bu bilinçle ve bu yönüyle Nisanur’u daha çok okuma, daha çok sahiplenme ve daha çok tanıtma gayretinde olmaları istirhamımızdır.

Nisanur Dergisi’ni almak isteyenler nerede bulabilir?

Türkiye’nin birçok ili ve Avrupa’nın belli yerlerinde dergimizin satış noktaları bulunuyor. Bunu yanı sıra Türkiye’nin neresinden olursa olsun iletişim numaralarımızdan bizimle irtibata geçen okurlarımıza dergiyi en kısa sürede ulaştırma çabasına giriyoruz. Bu vesileyle dergiyi tanımak isteyen ya da abone olmak isteyen kardeşlerimiz için irtibat adreslerimiz şöyle;

Yavuzselim Mah. Mehmetçik Sokak No: 71 Kat:3 Esenler / İSTANBUL

Tel: 0212 562 18 81 / Fax: 0212 562 60 16
www.nisanurdergisi.com / nisanur@nisanurdergisi.com

Ziyan Gündüz / Vuslat Dergisi Editörü