Sağlık Bakanlığı 03-09 Kasım Organ Nakli Haftası münasebetiyle Şanlıurfa'da "Böbrek Nakli Eğitim Hazırlık Programı" düzenlendi.

Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ek Binası Konferans Salonunda düzenlenen programa katılan akademisyenler, organ bağışı ve nakli ile ilgili önemli bilgiler paylaştı.

Program, Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Metin Yalçın’ın selamlama konuşması ile başladı.

video

Şanlıurfa’nın nüfusunun 3 milyon olmasına rağmen böbrek nakli yapılmamasının büyük bir eksiklik olduğunu belirten Yalçın, “Şanlıurfa’nın nüfusu 2 milyonu aşmaktadır. Suriyeli mültecileri de hesaba kattığımız zaman 3 milyona yakın bir nüfusa ulaşmaktayız. Bu denli nüfus yoğunluğuna karşın ilimizde henüz böbrek nakli ameliyatı yapılmamaktadır. Bu durumu önemli bir eksiklik olarak gördüğümüz için 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası’nda bir farkındalık oluşturmak istedik. Bu amacıyla Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü’müz başkanlığında, Karacadağ Kalkınma Ajansı desteğiyle, Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimliği ev sahipliğinde yine İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi böbrek nakli bölümünde görevli çok değerli hocalarımızın katkılarıyla ‘böbrek nakli hazırlık eğitimini’ düzenlemiş bulunmaktayız. Toplantımızın Şanlıurfa’mıza ve sağlık camiamıza hayırlara vesile olmasını diliyorum.” ifadelerini kullandı.

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Fakültesi böbrek nakli birim sorumlusu Prof. Dr. Turgut Pişkin’de konuşmasında böbrek naklinin önemi, dünyada ve Türkiye’de böbrek naklinin mevcut durumu ile ilgili bilgiler verdi.

Şanlıurfa’da böbrek nakli eğitimi hazırlık programının düzenlenmesinin önemine değinen Pişkin, “Özellikle başlangıç aşamasında teknik destek anlamında diğer branşlar açısından bizden istediğiniz her şeyde yanınızda duracağız. Umarım başarılı olur. Hem bu eğitim hem de buradan çıkacak böbrek nakli ve arkasından gelecek diğer nâkil programınız umarım başarılı olur. Yolunuz açık olsun. Herkese başarılar diliyorum.” diye konuştu.

Prof. Dr. İdris Şahin ise konuşmasında böbrek nakli tarihçesi ile ilgili bilgi verdi. Şahin, “Böbrek nakli tarihçesi aslında insanlık tarihi gibi çok zor ve emek isteyen, başarı ve başarısızlıkların bir arada olduğu tarihçedir.  Organ nakli; görevini yapamayacak organların yeni organlarla değiştirilmesidir. Çok eski çağlardan beri düşünülen ve insanın aklına gelen bir fikir.” şeklinde konuştu.

Birinci gün sonunda programda emeği geçenlere plaket takdimi yapıldı.

Programın 3 gün boyunca devam edeceği öğrenildi. (Abdurahman Uğurlu-İLKHA)