Gaziantep'te yıkılan Kamil Ocak Stadyumu'nun yerine yapılacak Millet Bahçesi'nin içinde yer alacak Cuma Camii'nin yeri ile ilgili tartışmalar devam ediyor. TOKİ tarafından geçtiğimiz hafta ihalesi yapılan ve sonucu büyük bir merakla beklenen Millet Bahçesi'nde Cuma Camii'nin yer almasına siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları başta olmak üzere halk büyük bir destek veriyor.

Yıkılan Kamil Ocak Stadyumu'nun yerine yapılacak Gaziantep Millet Bahçesi'nde yer alacak olan Cuma Camii'nin yapılmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı, Gaziantep halkı başta olmak üzere kentteki birçok STK ile siyasi partinin cami talebine rağmen HDP ve kimi çevrelerin, dolaylı yollardan cami hazımsızlığı yapması tepkiyle karşılanıyor.

HDP, Gaziantep Kent Konseyi, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Gaziantep Şubesi ve bazı STK'lar, verdikleri kimi demeçlerde Valilik binasının yıkılmasının "israf olacağı" ve binanın "çürük" olduğuna dair herhangi bir raporun bulunmadığı iddiasının arkasına sığınarak, halkın cami gibi bir taleplerinin olmadığı ve Valilik binasının yıkılmaması gerektiği yönündeki beyanatları tepki topladı.

Halkın ve kentteki birçok STK ile siyasi partilerin yıllar süren ısrarlı talepleri sonucu cami yapılmasına karar verildiği bilinmesine rağmen, bu çevrelerin her fırsat ve ortamda Millet Bahçesi'nde yapılacak camiye karşı çıkmaları, halkın inanç ve değerlerine düşmanlık olarak yorumlandı.

Millet Bahçesi'ne, Gaziantep halkının ve kentteki STK ve siyasi partilerin yoğun talebi üzerine Cuma Camii yapılmasına karar verildi.

Halkın talebine rağmen Millet Bahçesi'ne cami yapılmasına karşı çıkılması "cami hazımsızlığı" olarak yorumlanırken, Gaziantep halkının, kentteki birçok STK ile siyasi partilerin talebinin hiçe sayılması ise akıllarda soru işareti bırakıyor.

Kentin camiler konusunda ciddi yetersizliklere sahip olduğu, camilerin çoğunun küçük olduğu ve kenti temsil edecek bir caminin olmadığı İl Müftüsü Ahmet Çelik dâhil herkes tarafından dillendirilirken, ne zaman bir cami yapımı söz konusu olsa bu kesimlerin aleyhte kampanya başlatması tepkiye neden oluyor.

Malum çevrelerin, halkın cami gibi bir talebinin olmadığı ve "kentte yeterince cami var!" iddiasının arkasına sığınarak cami yapılmasına karşı çıkmaları ve bu konudaki itirazları herkesi rahatsız ediyor.

Bu tür iddialar; hem cami hazımsızlığının bir tezahürü hem de kamuoyunu yanıltmaya yönelik bir algı olarak karşımıza çıkıyor.

Son olarak HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul da bir yerel gazeteye verdiği demeçte, yıkılan Kamil Ocak Stadyumu yerine yapılacak Millet Bahçesi'nde yer alacak Cuma Camii ile ilgili "Valilik binasının yerine cami yapılması, aslında Gaziantep'in siluetinin bozulmasına da neden olacak." diyerek dolaylı yoldan Millet Bahçesi'ne Cuma Camii yapılmasına karşı çıkması bu durumu gözler önüne seriyor.

Öte yandan, Millet Bahçesi Projesi'nin onaylandığı dönemde Valilik binasının yıkılacak olmasına karşı çıkmayanlar, nedense bahçenin ihalesinin yapıldığı bugünlerde projeye itiraz etmeleri ise manidar bulundu.

Ayrıca malum çevrelerin bu kadar cami hazımsızlığına ve karşıtlığına rağmen AK Parti İl Başkanlığı ile Gaziantep milletvekillerinin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın verdiği talimata sahip çıkmamaları, halkın ve kentteki STK ile siyasi partilerin Cuma Camii talebine karşı çıkılmasına tepki vermemeleri ise dikkat çekiyor. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)