Sağlık-Sen Batman Şube Başkanı Maruf Yalçın, “3-9 Kasım Organ Nakli Haftası” münasebetiyle açıklamalarda bulundu. Türkiye’de her yıl yaklaşık 6-7 bin civarında insanın organ nakli beklerken hayatını kaybettiğini belirten Yalçın, organ nakli konusunda toplumun daha fazla hassasiyet göstermesi, bunun için bilinçlendirilmesi gerektiğini belirtti.
Organ bağışıyla ilgili bilgilendirmelerde bulunan Yalçın, “Organ bağışı, kişinin ölümünden sonra organlarını başka kişiler için nakline izin vermesi anlamına geliyor. Organ bağışı neden önemlidir? Çünkü bazı durumlarda hasta olan insanlarımızın belli organlarında yetersizlik ortaya çıkabiliyor. Yapılan tüm tedavilere rağmen hastalıklardan kurtulma imkânı olamayabiliyor. Bu hastalıkların tedavisi için yegâne çare, organ bağışı veyahut doku naklidir. Bundan dolayı organ bağışı ihtiyacı duyan insanlar ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kalabiliyor. Bu nedenle organ bağışı, çok önemli husus olarak karşımıza çıkmaktadır.” dedi.
“Kadavradan yapılan doku ve organ nakilleri çok sınırlıdır”
Türkiye’de on binlerce kişinin organ nakli beklediğini vurgulayan Yalçın, “Organ bağışı tüm sağlık kuruluşlarına başvurularak bir forum hazırlanmak suretiyle yapılabilmektedir. Bağış için, kişiden iki tane şahit istenmektedir. Dünyada bir milyar civarında bir nüfusun organ nakline ihtiyaç duyduğunu söyleyebiliriz. Ülkemizde ise yaklaşık 30 bin kişi organ nakline ihtiyaç duymaktadır. Böbrek, karaciğer, kalp, pankreas ve ince bağırsak gibi organlar en fazla ihtiyaç duyulan organlardır. Türkiye’de maalesef kadavradan yapılan doku ve organ nakilleri çok sınırlıdır.” diye konuştu.
“Halkımızın organ bağışı yapmasını istiyoruz”
Organ bağışının büyük önem arz ettiğini, halkın organ bağışı konusunda duyarlılık göstermesi gerektiğini kaydeden Yalçın, “Ülkemizde daha çok canlıdan nakil ön plana çıkıyor. Yani örneğin böbrek yetmezliği olan bir kişiye, akrabalarından birisinin bir böbreğini vermesi şekline gerçekleşiyor. Eğer kişinin böbreği uygunsa ancak bu şekilde nakil yapılabiliyor. Karaciğer nakli de en fazla yapılan nakillerden biridir. Ülkemizde her yıl yaklaşık 6-7 bin civarında insan organ nakli beklerken maalesef hayatını kaybediyor. Organ nakli konusunda toplumumuzun biraz daha hassasiyet göstermesi, bilinçlenmesi gerekiyor. Halkımızın organ bağışı yapmasını istiyoruz.” ifadelerini kullandı.
“Canlı vericiden organ naklinde Türkiye dünyada ilk sıralarda”
Konuşmasının sonunda Yalçın, şunları söyledi: “Ülkemizde yaklaşık olarak yılda 4 bin 900 civarında organ nakli yapılıyor. Bunların yüzde 80’i böbrek naklidir. En fazla nakil canlıdan yapılıyor. Canlı vericiden yapılan organ nakli oranında Türkiye dünyada ilk sıralardadır. Ama kadavradan alınan organ nakillerinde ise maalesef dünyada son sıralarda yer alıyoruz.” (Mehmet Fatih Akgül, Mehmet Sait Çelik-İLKHA)