Bitlis'in Hizan ilçesi ile Siirt'in Pervari ilçelerini birbirine bağlayan, 450 metre uzunluğunda, temeli ile birlikte 165 metre yüksekliğinde ve iki bacak arası uzunluğu 210 metreyle büyük bir ihtişama sahip Botan Köprüsü'nde sona gelindi.
450 kişinin çalıştığı köprü inşaatında sona yaklaşıldı. Botan Çayı üzerinde 3 köprü ve 65 kilometrelik yolda ayrıca kar tünelleri de inşa edildi. 450 metrelik köprünün yüksekliği 120 metre. Art germeli dengeli konsol Botan Köprüsü bölgede ilk olacak.
Köprünün projesine 1970'li yıllarda başlanmış, çeşitli sebeplerden dolayı inşaatı tamamlanamamış. 2015 yılında yapımını üstlenen firma 65 kilometrelik yol ve köprüleri tamamlamak için hummalı bir çalışma yürütüyor. Bölge ve iklim şartlarını sonuna kadar zorladıklarını belirten Şantiye Şefi Cezmi Avcı, projenin Bitlis, Hizan ile Siirt Pervari ilçelerini birbirine bağlayacağını söyledi.
Bu tarz bir köprünün bölgede bir ilk olacağını belirten Avcı, "Köprümüz art germeli dengeli konsol köprü olarak bölgede bir ilk. Botan Köprüsü, 450 metre uzunluğunda ve 120 metre yüksekliğindedir. Köprüde son imal aşamasına gelmiş bulunmaktayız. İnşallah önümüzdeki bir ay içerisinde hava şartları elverişli olursa, köprüyü bitirmeyi hedefliyoruz." dedi.
"Türkiye'nin bacak genişliği en büyük köprüsünü inşa ettik"
Botan köprüsünde iklim şartları nedeniyle kısa süreli aksamalar olsa da çalışmaların aralıksız sürdürüldüğünü dile getiren Avcı, şunları söyledi:
"Firma olarak burada 60-65 kilometre yol bitirmiş durumdayız. Bununla beraber Botan Köprü imalatı başlandı. Şantiye olarak 450 eleman ile çalışıyoruz. Mevsimsel özelliklerden, kış mevsiminden dolayı şantiyede ara ara duraksama yaşadık. Kış aylarında fazla çalışmadık. Türkiye'de bacak açıklığı olarak en büyük açıklığa sahip olduğu için Botan köprüsü Türkiye'de bir ilk. İnşallah sıkıntısız bir şekilde bir ay sonra burayı trafiğe açmayı hedefliyoruz."
"Botan Köprüsü Projesi 1970'li yıllarda yapıldı"
Botan Çayı Projesi'nin 1970'li yıllara dayandığını hatırlatan Avcı, topraktaki uzunluğu da hesaba katıldığında 165 metre yüksekliğiyle dağlar arasında yapılan ihtişamlı köprüyü önümüzdeki ayda trafiğe açmayı planladıklarını ifade etti.
Avcı, "Bacak kalınlıkları 10 metreye 10 metredir. Topraktaki uzunluğu da hesaba katarsak, 165 metrelik yüksekliğe sahip. Yol platformu 14 metre, korkulukları ve yürüyüş yolları ile dizayn ediliyor. Buradaki çalışmalara firma olarak bizler 2015 yılında başladık. Ancak projeleri 50 yıl önceye dayanıyor. Ama imalatına 2015 yılında başlandı. Şeflerin desteklenmesi, temellerin açılması, temellerin güçlendirilmesi ve bu aşamaya gelmesi 2015 ile 2019 yılları arasında gerçekleştirildi. Hedefimiz 2018 yılıydı. Bir aksaklıktan dolayı 2019 yılına yansıdı. İnşallah 2019 sezon sonu açmayı hedefliyoruz. Bunun dışında şu an yaya korkulukları, genleşme derzleri, aydınlatma imalatları devam ediyor. Tamamen betonarme imalat bittikten sonra üst yapı imalatlarımızı da bu ay sonuna kadar bitirmeyi hedefliyoruz." diye konuştu.
"Hizan ile Pervari'yi birbirine bağlıyor"
Botan Köprüsü'nün tamamlanmasının ardından Bitlis'in Hizan ilçesi ile Siirt'in Pervari ilçelerinin birbirine bağlanacağını ifade eden Avcı, sözlerini şöyle tamamladı:
"Köprü, Pervari'ye bağlı Beğendik beldesi ile Pervari sınırında bulunuyor. Beğendik ve Pervari'yi bağlama görevini görecek. Şu an bulunduğumuz konum Pervari'ye bağlı Beğendik beldesi. Botan köprüsünden Pervari'ye yaklaşık 20 kilometre. Buradan Beğendik'e 2 kilometre. Bu bittiği takdirde Hizan, Beğendik, Pervari, Siirt, Bitlis'i bir birine bağlayacaktır. Projenin adından da anlaşıldığı gibi 'Küçüksu Yol Ayrımı Pervari İl Yolu.' İnşallah halkımız burada rahat bir şekilde ulaşımını sağlayacaktır." (Şükrü Tontaş-İLKHA)