TEKNOLOJİ SERVİSİ

5G’deki G ifadesi generation (jenerasyon) anlamına geliyor.

Yani kablosuz internet teknolojisindeki 5. kuşağı ifade eden 5G, önceki 4G ya da 3G mobil şebekelerden daha hızlı veri transferi sağlayabilecek.

Ayrıca her kuşak arasında yazılım, arayüz gibi konularda da farklar bulunmaktadır.

1G, 5110, 3210 gibi ilk cep telefonu modellerinde kullanılıyordu.

2G, dijital cep telefonu teknolojileriyle hayatımıza girdi. 3G, saniyede 200 kilobaytlık veri alışverişi sağlıyordu.

4G ve 4.5G ise şu an cep telefonlarımızda kullandığımız mobil veri şebekesini ifade ediyor.

5G ile ortaya daha yeni şeyler de geliyor. İnternet çok daha hızlı olacak. Bağlantı kopma ihtimali azalacak. Bir şebeke ile birden fazla cihaza bağlanma imkanı olacak.

Bu da aslında 5G’nin “Nesnelerin İnterneti” teknolojisi için ideal olacağı anlamına geliyor. 5G’nin esas avantajı geniş kapsama alanı ve anında reaksiyon verebilmesi olacak.

5G NASIL ÇALIŞACAK?

Diğer cep telefonu ağları gibi 5G şebekesi de verileri radyo dalgalarıyla dağıtacak. Her baz istasyonu da kablolu ya da kablosuz olarak ana bir taşıyıcıya bağlı olacak. 5G ağı OFDM adı verilen bir şifreleme kullanacak.

4G ağında bu şifrelemeye de LTE adı veriliyor. OFDM, LTE’ye göre daha hızlı internet erişimi sağlayacak. 5G vericilerinin de oldukça küçük olması bekleniyor. Yani kule biçimindeki baz istasyonlarına nazaran 5G vericilerinin evlerdeki modem kadar olması bekleniyor.

Ne kadar çok sayıda küçük vericiye sahip olunursa şebekede o kadar çok veri transferi yapılabilecek. Keza 5G ağının önceki sistemlere göre daha akıllı olması bekleniyor.

5G’nin temel amacı, 4G’ye nazaran daha yüksek hızda internet sağlamak, daha geniş kapsama alanına sahip olmak ve bekleme süresinin daha da kısalmasıdır diyebiliriz. 

Ana hedefin saniyede 20 GB hızında internet olduğunu belirtecek olursak 5G teknolojisinin sağlayacağı avantajları daha net anlayabilirsiniz.