Kış aylarının gelmesiyle beraber nefes, öksürük, hapşırma ile bulaşan soğuk algınlığı ve grip kendisini göstermeye başladı. Özellikle kapalı alanlarda daha hızlı buluşan gribe karşı yapılacak olan aşı, 65 yaş üstü bireyler, solunum yolu ve akciğer hastaları, kanser tedavisi gören kişiler için büyük önem taşıyor. Peki, grip aşısı ne zaman yapılır, grip aşıları ne zaman dağıtılacak?

Aşı hakkında merak edilen konulara değinen Siirt İl Sağlık Müdürü Erol Emre Ömür, Sağlık Bakanlığının bu hafta itibariyle sağlık kuruluşlarına bin adet grip aşısı göndereceğini ifade ederek aşının risk grubunda bulunan kişilere ücretsiz yapılacağını kaydetti.

"Halkın sağlığını korunmasına yönelik tedbirlerin başında aşılarımız gelmektedir"

"Sağlık Bakanlığı olarak görevlerimizden biri de; halkın sağlığını korunmasına yönelik tedbirleri almaktır." diyen Ömür, "Halkın sağlığını korunmasına yönelik tedbirlerin başında da aşılarımızın gelmektedir. Sağlık Bakanlığı olarak 13 hastalığa karşı koruma yani bağışıklama yapmaktayız. Bu 13 hastalık; difteri, boğmaca tetanoz, kızamık, kızamıkçık, kaba kulak, hepatit A ve B, hemofilozinfuluanza B, promokok aşısı, oral polüğü A ve B aşıları olmak üzere toplam 13 hastalığa karşı bağışıklama hizmetini yapmaktayız." ifadelerini kullandı.

"Bir bebeğin aşılarının maliyeti devletimize 150 dolardır"

Bir bebeğe uygulanan aşıların devlete maliyetinin 150 dolar olduğunu dile getiren Ömür, "150 dolar tabi önemli bir miktar. Devletimizin böyle bir görevi yerine getirmesi hakikaten çok çok önemli çünkü milyonlarca hastamızı aşılamaya alıyoruz bunların tamamı da ücretsiz. Mevsimsel değişiklilerin olduğu bu dönemlerde grip aşıları bizler için çok çok önemli." diye konuştu.

Kimler öncelikli olarak grip aşısı yaptırmalı?

Risk grubundaki yani 65 yaş üstü vatandaşların, sağlık çalışanları ve bebeklerin mutlaka ASM'ye uğrayıp aşılarını yapmakta fayda olduğunu belirten Ömür, "Risk" grubundaki vatandaşlara ücretsiz aşı yapıldığına dikkat çekti.

Ömür, "Grip aşılarının kimlere yapılması gerekir; özellikle kronik hastalılar yani kalp akciğer hastalıkları, hipertansiyon hastası olan, diyabet hastası olan ya da kanser gibi hastalıkları olanlara da, 65 yaş üstü vatandaşlarımıza, bebeklerimize, çocuklarımıza mutlaka yapılması gerekiyor." dedi.

Kimler grip aşısı olmamalıdır?

Aşı kimlere yapılmamalıdır? sorusuna yanıt veren Ömür, "Grip aşısı, 6 aydan küçük bebeklerimize, alerji öyküsü olanlara, yan yumurta akı alerjisi olanlar daha önce yapılıpta alerji öyküsü geçirenlere yapılmaması uygun olur." şeklinde konuştu.

Aşıların alerjisi

Aşıların alerjisi var? Diye akla sorular gelebileceğine dikkat çeken Ömür, "Her ilaçta olduğu gibi grip aşısında da mutlaka alerjik yan etkiler olacaktır ama bunlar son derece önemsizdir. Vatandaşlarımızın korkmasını gerektirecek bir durum kesinlikle yoktur." ifadelerini kullandı. (Murat Orhan-İLKHA)