DIŞ HABERLER SERVİSİ
Bangladeş’te müslümanlara yönelik idamlar hız kesmiyor. Zalim Hasina rejimi her geçen gün yeni cinayetlere imza atıyor. Son olarak Bangladeş'te yüksek mahkeme, Cemaat-i İslami liderlerinden Ezherul İslam'ın idam edilmesine dair kararı bozmadı. Geçtiğimiz Perşembe günü verdiği kararda mahkeme, Ezherul İslam hakkında 1971 Bağımsızlık Savaşı'nda tecavüz, işkence ve soykırım suçları iddiasıyla verilen idam cezasını bozmadı. İslam'ın avukatları, bu kararın, Ezherul İslam'ın birkaç ay içerisinde idam edilebileceği anlamına geldiğini belirtiyor. Bangladeşli lider 2014 yılında idam cezasına çarptırılmıştı. Ezherul İslam, 1971 yılında üniversite öğrencisiydi ve Cemaat-i İslami'nin öğrenci kanadının başkanlığını yapıyordu. Karar uygulanırsa Ezherul İslam, son yıllarda Bangladeş'te idam edilen altıncı İslamcı lider olacak.
ZALİM HASİNA REJİMİ İDAMLARA DOYMUYOR!
Zalim Başbakan Şeyh Hasina tarafından bağımsızlık savaşı sırasında işlendiği iddia edilen suçların cezalandırılması için 2009'da kurulan Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi, şimdiye kadar çok sayıda kişi hakkında idam kararı verdi. Bunların büyük kısmı, ülkenin İslami değerleri savunan en büyük partisi Cemaat-i İslami liderlerinden oluşuyor. Mahkeme tarafından suçlu bulunan ve idama mahkum edilen ilk kişi, Cemaat-i İslami Partisinden Abdülkelam Azad olmuştu. Ülkeden ayrıldığı için gıyabında yargılanan Azad, Ocak 2013'te idam cezasına çarptırılmıştı. Benzer gerekçelerle yargılanan parti yöneticilerinden Genel Sekreter Yardımcısı Abdülkadir Molla Aralık 2013'te, parti lideri Motiur Rahman Nizami 10 Mayıs 2016'da, Genel Sekreter Yardımcısı Muhammed Kamaruzzaman 11 Nisan 2015'te, Merkezi Yürütme Kurulu üyesi Mir Kasım Ali de 3 Eylül 2016'da idam edilmişti. Mahkemenin 90 yıl hapse mahkum ettiği Cemaat-i İslami'nin 92 yaşındaki lideri Gulam Azzam da 23 Ekim 2014'te hapishanede şehit olmuştu. Partinin önde gelen isimlerinden Furkan Malik, eski Genel Sekreter Ali İhsan Mücahid ve eski milletvekili Sakhavat Hüseyin de mahkeme tarafından idama mahkum edilmişti.
Abdülkadir Molla
Muhammed Kamaruzzaman
Mir Kasım Ali
Matiur Rahman Nizami
REJİM MUHALİFLERİ BASTIRMAK İÇİN KİTLESEL CİNAYETLER İŞLİYOR!
Bazı muhalefet partileri ve uluslararası gözlemciler, Hasina hükümeti tarafından kurulan Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesinin adil yargılama standartlarına uymadığına ve siyasi kararlar aldığına dikkati çekiyor. Cemaat-i İslami Partisi de lider kadrosuna yönelik mahkeme kararlarının siyasi olduğuna işaret ederek, rejimin muhalifleri bastırmak için kitlesel cinayetler, keyfi tutuklamalar, yargısız infaz ve işkence gibi suçlar işlediğini savunuyor. Cemaat-i İslami yetkilileri, bağımsızlık savaşının ardından 1973'te çıkarılan Savaş Suçları Kanunu'na göre ancak silahlı savunma ya da yardımcı gruplara üye kişilerin savaş suçları ya da insanlığa karşı suç işlemekten yargılanabileceğini, buna karşın üyelerinden hiçbirinin silahlı gruplara üye olmadığını, dolayısıyla bu suçlamalarla yargılanamayacağını vurguluyor.