Gaziantep’te, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ve Gaziantep Sanayi Odası tarafından Savunma Sanayi Buluşması Gaziantep" toplantısı yapıldı.
Gaziantep Sanayi Odası Meclis Salonu’nda düzenlenen toplantıda, Gaziantep’in savunma sanayisine ürün yapma potansiyeli ve yapılabilecek işbirlikleri değerlendirildi.
Toplantıda kentteki sanayicilere ve işadamlarına seslenen Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, son yıllarda bazı ülkelerin Türkiye'ye silah satmama girişimlerine işaret ederek, "Savunma sanayinin önemini bugünlerde gün geçtikçe daha iyi anlıyoruz." dedi.
"Savunma sanayide 700’e yakın proje var"
Türkiye’nin savunma sanayide son yıllarda bir atılım gerçekleştirdiğini aktaran Demir, "Şu an savunma sanayi portföyüne baktığımızda yaklaşık 700’e yakın proje bulunmakta. Bu projelerin toplam değerine kabaca baktığımızda ise 60-70 milyar dolar bandında bir portföy ortaya çıkıyor. Tabi bu projelerin bir kısmı kararlaştırıldı, bir kısmı kısmen yürüyor. Mesele milli uçak projemiz 8-10 milyar dolarlık bir proje olmasına rağmen sadece bir kısmına başlamış durumdayız. Diğer para kısmını arkası devam edecek. Bu rakamlar dahil diye düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.
"Kaynakların israf olmasına engel olmak çok önemlidir"
Savunma sanayinin genelde Ankara’da yoğunlaştığını ve amaçlarının da bunu ülke geneline yaymak olduğunu vurgulayan Demir, "Ana yüklenicilerimize getirdiğimiz yükümlülükler arasında sanayinin tabana yayılması bir gereklilik olarak duruyor. Bugün baktığımızda manzara olarak savunma sanayinin Ankara’da yoğunlaştığını görüyoruz. Çeşitli illere gidip modeller geliştirip savunma sanayisinde bir katma değer oluşturmaya çalışıyoruz. Burada belirli bir temelin olması önemli ama Türkiye’nin çeşitli kentlerindeki kabiliyetlerini kullanmak ve kaynakların israf olmasına engel olmak da çok önemlidir. Bu bakımdan çeşitli illerimize gidip, modeller geliştirip orada yetkinlikleri tespit ederek bir katma değer oluşturmaya çalışıyoruz. Bu anlamda hem endüstriyel yetkinlikleri değerlendirmek, yetenekleri ortaya çıkarmak amacıyla hem de akademisyen, bilimsel anlamda araştırma kabiliyetlerini ortaya çıkarmak amacıyla envanter çalışmalarımız da devam ediyor." şeklinde konuştu.
Endüstriyel yetkinlikleri değerlendirme ve destekleme alanında projelerinin olduğunu belirten Demir, bu konuda şirketler üzerinde araştırmalar yaptıklarını ifade etti.
"Türkiye’den global ölçekte firmaların çıkmasını istiyoruz"
"Yurtdışı bağımlılığımızın oldukça büyük ölçüde olması başka bir cesaret kırıcı faktör." diyen Demir, "O halde Türkiye’den global ölçekte firmaların çıkmasını istiyoruz. Türkiye’den, dünyada ilk birkaç arasına girebilecek şirketler çıkarmamız gerekiyor. Bu yüzden de şirketlerimizi değerlendirmek ve destekleme amaçlı bir değerlendirme programı başlattık. Muhtelif denetçileri çeşitli alanlarda eğitip şirketlerimize gönderip ve oradaki sistemi analiz edip varsa eksik noktaları tespit edip ve bunların giderilmesiyle ilgili neler yapılabilir, nasıl destekleyebiliriz şeklinde bir program başlattık. Gerekli test, kalibrasyon ve sertifikasyon süreçleri için eğitim, altyapı, organizasyon ve yazılım gibi konularda da eksiklikler varsa, bunların giderilmesi ve tedbirlerin alınmasıyla ilgili bir yol haritası oluşturmak amaçlı bir programa başladık." diye konuştu.
Dünyada belirli teknolojilerde yetkin ve belirli şekilde kalitesini ispatlamış firmaların oluşmasını da istediklerini belirten Demir, bu anlamda hedeflerinin dünya pazarı olduğunu, sadece savunma sanayi alanında değil otomotiv, havacılık gibi birçok alanda hizmet görebilecek unsurlar olduğunu belirtti.
Türkiye’de milli kurumsal kaynak yönetimi programı hamlesinin başlatılması gerektiğine inandıklarını belirten Demir, irili ufaklı firmalarımızın yabancı yazılımlar tarafından işgal edilmiş olması, kurumsal kaynak yönetimlerinin bağımlı hale gelmesi bizi rahatsız eden bir konu. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile bu konuda adım atmayı düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.
"Gaziantep savunma sanayisine önemli katkılarda bulunabilir"
Gaziantep’te savunma sanayiye yönelik üretim yapılabileceğini aktaran Demir, birçok farklı sektörün faaliyet gösterdiği Gaziantep’te firmaların savunma sanayiye yönelik üretim yapabileceğini belirtti.
Gaziantep’in savunma sanayisine önemli katkılarda bulunabilecek bir şehir olduğunu belirten Demir, "Hatta hali hazırdaki tekstil gibi savunma sanayide akla ilk sırada gelmeyecek bir sektörde bile çok yetkin ürünler çıkararak buna katkı sunabilir. Burada kimyasal ve biyolojik saldırılara karşı engelleyici bir tekstil ürünü sunabilmesi veya operasyonlar için çok daha konforlu ürünlerin, ayakkabıların yapılması da faydalı olabilir." şeklinde konuştu.
"Savunma sanayide etkin rol almak istiyoruz"
Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adnan Ünverdi ise Gaziantep’in savunma sanayide etkin rol almak istediğini belirterek, şunları söyledi:
"Savunma sanayi ülkeler için stratejik sektörlerin başında geliyor. Dünyanın önde gelen ülkelerin ekonomilerine baktığımızda savunma sanayisine yönelik çok büyük yatırımlar yaptığını görüyoruz. Savunma sanayi güvenlik kadar sağladığı katma değerle de ekonomik bir güç sağlıyor. Bu bağlamda son yıllardaki yerli ve milli savunma sanayi hamleleriyle gurur duyuyoruz. Gaziantep olarak biz de ülkemizin savunma sanayi hamlelerinde etkin rol üstlenmek istiyoruz. Şimdi buna hazırız ve eskiye göre çok daha bilgiliyiz. Gaziantep elinde bulundurduğu pek çok avantaj ve jeopolitik konumu ile savunma sanayisine çok büyük katkılar sunabilir. Bu bağlamda Ankara, Sivas ve Konya’da olduğu gibi Gaziantep’in de bu sürece entegre olması için ortak akıl çerçevesinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu kapsamda Gaziantep’te savunma sanayisine yönelik bir şirket kurulmasını özellikle istirham ediyoruz."
Programın sonunda toplantıya katılan firma temsilcilerinin sorularını da yanıtlayan Demir’e plaket takdiminde bulunuldu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)