Yıkılan Kamil Ocak Stadyumu’nun yerine yapılacak Gaziantep Millet Bahçesi’nde yer alacak olan Cuma Camii’nin inşa edilmesine ilişkin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı, Gaziantep halkının da taleplerine rağmen kimi çevreler, cami yapımına dolaylı yollardan engel olmaya çalışıyor.

Gaziantep’te yıkılan Kamil Ocak Stadyumu’nun yerine yapılacak Millet Bahçesi’nin içinde yer alacak Cuma Camii’nin yeri ile ilgili tartışmalar devam ediyor. TOKİ tarafından dün ihalesi yapılan ve sonucu büyük bir merakla beklenen Millet Bahçesi’nde Cuma Camii’nin yer almasına kentteki siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları başta olmak üzere halk büyük bir destek veriyor.

Ayıntap Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneği (AYDER) Başkanı Muhammed Talha Özdemir, konuyla ilgili İLKHA’ya değerlendirmelerde bulundu.

Gaziantep’i temsil edecek büyük bir caminin şehrin merkezinde olması gerektiğini belirten Özdemir, Millet Bahçesi içerisinde yapılacak Cuma Camii’nin, Gaziantep’in sembolü olacağını belirtti.

“Küçük Buhara” olarak adlandırılan Gaziantep’e kenti temsil edecek büyük bir selatin caminin ihtiyaç olduğunu belirten Özdemir, “Şu anda Şam yerle bir oldu. Irak iç karışıklıklarla gündemde ve onlarca insan şehit oluyor, yüzlerce insan yaralanıyor. Şu anda Mısır darbecilerin işgali altında. Gaziantep bu bölgelere yakın olmasından dolayı ve diyarı Şam’ın komşusu olmasından dolayı stratejik bir önem arz etmektedir. Bundan dolayı da atalarımız tarafından Gaziantep’in ‘Küçük Buhara’ olarak isimlendirildiğini, birçok âlimin ve müfessirin diyarının Gaziantep olduğunu biliyoruz. Bizim talebimiz ve arzumuz Gaziantep’in tam kalbine ve o manevi değeri olan ‘Küçük Buhara’ olma özelliğini yazılı, görsel ve sembolik hale gelmesi için bu meydanda özellikle bir selatin cami olacak olan Cuma Camii yapılmasını istiyoruz.” dedi.

“Cuma Camii’nin Kamil Ocak Stadyumu’nun yerine yapılmasını istiyoruz”

Millet Bahçesine yapılacak Cuma Camii'nin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatı, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'in de seçim beyannamesinde yer aldığını ve bu konuda da halka söz verdiğini hatırlatan Özdemir, şunları söyledi:

“Cumhurbaşkanımızın ifade etmiş olduğu, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’de seçim beyannamesinde bu meydana Cuma Camii’sini inşa edileceğini ve seçimlerde halkın büyük bir çoğunluğunun ‘cami yoksa oyda yok’ ve seçim beyannamesinde cami olduğundan dolayı da yüzde 54 oranında oy almasının vesilelerinden bir tanesi de bu cami projesidir. Biz Gaziantep’e, Güneydoğu Anadolu Bölgesine ve Türkiye’ye damga vuran, Türkiye’nin ve dünyanın en büyük sembolik anlam ifade eden bir caminin Kamil Ocak Stadyumu’nun yerine yapılmasını istiyoruz.”

 “Cuma Camii turizme de ciddi bir katkı sağlayacaktır”

Özdemir, “Avrupa’ya giden turistlerimiz ve tüccarlarımız çok iyi bilirler ki hangi şehre giderseniz gidin Japonya’sından Çin’e, ABD’den İngiltere’ye ve Fransa’ya nereye giderseniz gidin mutlaka meydanda insanların yoğun olduğu yerlerde bir Kilise, Havra, Sinagog veya o ülkenin dini kimliğini ortaya koyan bir yapının olduğunu görürsünüz. Gaziantep’te turizm ve gastronomi şehridir. Gaziantep’e gelenlerin yemek, turizm, Zeugma ve Rum Kalesi ile beraber aynı şekilde Türkiye’nin ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinin en büyük camisini görmelerini istiyoruz. Bu caminin turizme de ciddi bir katkı sağlayacağı kanaatindeyiz.” ifadelerini kullandı.

“Cuma Camii sıradan bir cami olarak algılanmamalıdır”

Kentteki “Millet Bahçesi Projesi”ne itiraz edenlerin dolaylı yoldan kenti temsil edecek Cuma Camii’ye karşı çıktıklarını ve "kentte yeterince cami var!" iddiasının arkasına sığındıklarını ifade eden Özdemir, “Bir bilgi kirliliği var, bir algı oluşturulmaya çalışılıyor. ‘Meydana yakın civarlarda camiler var. Bu kadar yakın yerlerde camiler olmasına rağmen neden cami de ısrar ediyorsunuz?’ sözünün cevabı olarak, biz burada normal bir cami ve mescit olmasını istemiyoruz. Gaziantep’in kalbi niteliğinde olan Kamil Ocak Stadyumu’na sembol olacak, çekim merkezi haline gelecek ve diğer şehirlere de ilham kaynağı olacak bir Cuma Camii’sini talep etmekteyiz. Eğer ki bu cami bir normal cami ve mescit olarak algılanırsa ve topluma bu şekilde yansıtılırsa, toplumda doğal olarak ‘bu kadar cami varken, bu camiye gerek yok’ anlayışını kuvvetlendirir. Bizim talebimiz; bir sembol olacak, gelecek nesillere ve 100 yıl sonrasına da Emevi Camii, Süleymaniye Camii ve Sultan Ahmet Camii gibi sembol olacak bir caminin yapılmasını, duyarlı halkımızın bu camiyi talep ettiğini müşahede etmekteyiz.” şeklinde konuştu.

“Halkın tepkisinden çekindiklerinden dolayı ‘cami karşıtı değiliz’ diyorlar”

Yıkılan Kamil Ocak Stadyumu’nun yerine yapılacak Cuma Camii’nin halkın da talebi olduğunu belirten Özdemir, “Bizler bir sivil toplum kuruluşuyuz. Herkesin kendi fikrini özgürce dile getirmesi taraftarıyız. Bir kısım sivil toplum kuruluşları, vakıflar, dernekler ve odalar, ‘biz cami istiyoruz, caminin yapılması noktasında Cumhurbaşkanımızın ve Büyükşehir Belediye Başkanımızın yanındayız. Son çizilen ihale ilgili adımlarımız belli’ şeklinde bir duruşları var. Diğer tarafın da ‘biz cami istemiyoruz ve cami değil, farklı bir şey olsun’ itirazını anlarız. Bu noktada bir sıkıntı yoktur. Birileri sembol niteliğinde olacak bir camiyi hazmetmeyebilirler, kabul etmeyebilirler. Bunu doğal olarak karşılıyorum. Fakat buradaki asıl sıkıntı ‘biz cami karşıtı değiliz’ diyerek cami karşıtlığı anlamına gelen ifadeler, duruşlar bizleri derinden düşündürmektedir. Eğer ki bu cami yapılması istenmiyorsa bu açık bir şekilde de ifade edilebilir. Fakat ‘cami olmasın demiyoruz. Bu cami şehrin farklı bir yerinde olsun’ şeklindeki ifadeler ise ‘cami gözden, gönülden Irak olsun’ anlamına geliyor. Cami cemaatinin olmadığı bir yerde, bir milyon kişilik olarak da cami inşa edilse cemaati olmadıktan sonra o caminin beton yığınından farkı kalmaz. Bu tür cevapları kaçamak olarak görüyorum. Halkın tepkisinden çekindiklerinden dolayı ‘cami karşıtı değiliz’ diyorlar. Fakat almış oldukları konum ve yaptıkları açıklamalar maalesef tam tersi ifadeler.” diye konuştu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)