Havaların soğumaya başlamasıyla birlikte araçların lastik, motor ve fren sistemi gibi önemli aksamlarında bakım yapılması, sürücülerin yolda kalmaması, sonradan ortaya çıkacak yüksek maliyetli olası arızaların önlenmesi açısından önem taşıyor.
Yaklaşan kış mevsimi öncesi araç sahiplerini, araçlarının bakımlarını yaptırmaları hususunda uyaran servis yetkilileri, sürücülerin soğuk hava şartlarına hazırlanması, kışı rahat geçirmek için araçlarının mutlaka bakımlarını yaptırması tavsiyesinde bulunuyor.
Araç sahiplerinin, kışa girmeden araçlarının bakımlarını mutlaka yaptırmaları noktasında uyarılarda bulunan oto servis yetkilileri, araçlarda kışlık bakımın yapılmasının sürücüler için hayati öneme sahip olduğunu söyledi.
Araç bakımının önemine vurgu yapan servis yetkilileri, bakımın, sürücülerin kışın yolda kalmaması ve sonradan ortaya çıkacak yüksek maliyetli olası arızaların önlenmesi açısından önem taşıdığına dikkat çekti.
Yağışlar başlamadan araç sahiplerinin kışlık bakımlarını yaptırması gerektiğini belirten oto tamir ustası Abdullah Güneş, sürücülerin kışı rahat geçirebilmeleri için mutlaka araçlarının kışlık bakımlarını yapmaları konusunda uyarıda bulundu.
Sürücülerin araçlarından daha iyi bir performans almaları için yapılacak kışlık bakımda dikkat etmeleri konusunda tavsiyelerde bulunan Güneş, özellikle de antifriz, cam suyu ve motor yağının uygun olarak değiştirilmesi ve kontrol edilmesi gerektiğini belirtti.
"Antifrizin değişmesi gerekiyor"
Kış şartlarında yağın kalınlaşmaması, akışkanlığını soğukta kaybetmemesi gerektiğini belirten Güneş, "Aracın kışlık bakımı yağ, hava ve yakıt filtresi ve özellikle antifrizin mutlaka konulması lazım. Eksi ve soğuk havalarda su donar, donduğu zaman silindir, üst kapak, su borusu, devir-daimi çatlatır. Bundan dolayı yazın da kışın da aracın içerisinde antifrizin olması gerekiyor. Antifriz yazın aracın içini paslatmaz, kışında dondurmaz. Yağ çamurlandığı zaman kışın yağ çekmesi, yağ pompasına ve subap tuşlarına zarar verir. Asıl doğru olanı; yaz ve kış fark etmez, antifrizi zamanında değiştirmektir. Kışın da erken değiştirmektir. Antifriz zamanında değiştirildiği zaman ne yağ pompası ne tuşlar ne de üst kapak hiçbir şey zarar görmez. Kışın da yağ katılaştığı için antifriz erken değiştirildiği zaman hiçbir zarar görmez. Antifriz kışın aracı dondurmaz." dedi.
Araçların kışlık bakımı kışa girmeden yapılmalı
Kışın fren balatalarının mutlaka değiştirilmesi gerektiğini belirten Güneş, "Kasım ayı geldiği zaman zaten kışa girmiş oluyoruz. Bu aydan itibaren sürücüler, araçlarını kışlık bakımını yaptırsınlar. Çünkü kışa tam olarak girilmeden araçların kışlık bakımı yaptırılırsa hem can güvenliği hem de aracın yolda kalması engellenir. Masrafın da önüne geçilmiş olunur. Bir de havalar soğudukça bakım fiyatları da yükseliyor. Aracının kışlık bakımını yapan sürücünün kış boyunca kafası rahat eder. Kışlık bakımın fiyatı araçtan araca değişiyor." ifadelerini kullandı.
"Araçların kalorifer petekleri temizlenmelidir"
Araçların kışlık bakımının önemli olduğunu belirten İlyas Yıldırım ise, "Zaten şu anda da kış yaklaştığı için müşterilerimiz araçlarının kışlık bakımını yapmak için gelmeye başladılar. Sürücüler özellikle kalorifer peteklerini temizletiyorlar. Daha önceleri kalorifer peteği tıkanan araçlarda komple aracın göğsünü söküyorduk. Şu an araçların kalorifer peteklerini son sistem cihazlarla daha kolay temizleyebiliyoruz. Kışın marş ve şarj dinamosunun bakımı önemlidir. Silecek ve silecek lastiklerinin bakımı da önemlidir. Araçların kışlık tüm bakımlarını yapıyoruz. Kalorifer peteği temizlenmezse aracın içi ısınmaz. Bir de çok yüksek bir masrafa neden oluyor. Ama kış gelmeden bakımı yapılırsa sürücü yüksek bir masraftan da kurtulmuş oluyor. Bizim için de daha kolay oluyor. Müşterilerimiz yüksek masraftan kurtulmuş oluyor, bizim için de zaman açısından daha iyi oluyor." şeklinde konuştu.
"Sisteme temiz yakıt gitmesi için filtrelerin değişmesi lazım"
LPG'li araçların kışlık bakımlarını yaptıklarını belirten Erol Karaduman, "Tüm araçların rutin 10 bin kilometrede bir filtrelerinin değişmesi lazım. Kışın havalar soğuk olduğundan dolayı ısı derecelerinin ayarlanıp, araçların yeniden formatlanıp ayar yapılması gerekiyor. Periyodik olarak araçların 10 bin kilometrede bir filtrelerinin değişimi ve kaçak kontrolünü yapıyoruz. Bu bakımların mutlaka yapılması gerekiyor. Kış şartları ağır olduğundan ve araçların dizelden LPG'ye geç sürede geçtiğinden dolayı bu süreyi kısaltıp ayarları yapılmalıdır. Sisteme temiz yakıt gitmesi için filtrelerinin değişip bakımlarının yapılması lazım. Araçların kışlık bakımı yapılmazsa yolda kalınır, sorun yaşanır, araç arıza verir ve bakımının yapılması gerekir. Araçların kışlık bakımı kış gelmeden yapılmalıdır. En önemli kışlık bakımı araçların filtreleri ve hortumlarıdır. Hortumlar zayıf olduğu zaman antifriz konulduğunda araç hortumları patlatabiliyor. Hortumlar da patladığı zaman üst kapağa zarar veriyor. Bundan dolayı hortumların kontrolü ve filtre bakımı yapılmalıdır." diye konuştu.
Bakım fiyatlarının araca göre değiştiğini aktaran Karaduman, kış öncesinde bu işlemler uygulanmadığı takdirde motorda gelebilecek zararlardan da bahsetti. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)