Yaklaşık 30 yıla aşkın bir süredir bölgede yaşanan terör olayları ve göçlerden dolayı çekilen büyük bir ıstırabın olduğuna dikkat çeken Siirt Fıstık Üreticileri Birliği Başkanı Şuayip Aslan, fındık üreticilerine destek verilirken fıstık üreticilerine destek verilmemesine tepki gösterdi ve bu ayırımcılığa bir son verilmesini istedi.

"Fıstık üreticilerinin desteklenmesini büyük bir umutla bekliyorduk"

2019 yılı desteklemelerinde fıstık üreticilerinin de desteklenmesini beklediklerini ama hayal kırıklığı yaşadıklarını belirten Aslan, fındık üreticilerine 160 TL destek verilirken fıstık üreticilerine destek verilmediğini ve bunun büyük bir ayırımcılık olduğunu kaydetti.

Aslan, "Malumunuz bundan 3 gün önce bakanımız, Cumhurbaşkanımızın kararıyla 2019 yılı desteklemelerini açıkladı. 2019 yılı desteklemelerinde fıstık üreticilerinin desteklenmesini büyük bir umutla bekliyorduk. Uzun yıllar emek verilen ve çok geç yetişen fıstığa bir destek çıkılsın ama maalesef 2019 desteklemelerinde de fıstığa destek çıkmadı. Karadeniz Bölgesinde devletimiz fındık üreticisine alan bazlı 160 TL destek çıkıyor. Fındık uzun yıllarda yetişmiyor ama fıstık uzun yıllar emek gerektiren bir süreçten geçiyor. Üretici 10 yıl bekledikten sonra verim alabiliyor. Bu 10 yıl içerisinde fıstık üreticilerine destek verilse verim artar." ifadelerini kullandı.

"Devlet, köylülere destek versin ki geri dönüp arazilerini eksinler"

30 yıldır bölgede terör olayları nedeniyle yaşanan göçlerden dolayı çekilen büyük bir ıstırap olduğuna dikkat çeken Aslan, destek olmayınca köylüler geri dönemiyor ve arazilerini de ekemiyor." dedi.

Aslan, "Sadece maddi durumu iyi olan arazisini gelip ekebiliyor. Devlet, köylülere destek versin ki köylerine geri dönüp arazilerini eksinler. Fıstık Üreticileri Birliği olarak tüketicilerin ürünü pahalı satın almasından yana değiliz. Eğer bir destek verilmiş olsaydı hem üretim artar hem de ihracat artar, sanayimiz gelişir, üreticimiz de memnun olurdu." dedi.

"Devletin bölgemizde yetişen ürünlere destek vermesini talep ediyoruz"

Şu anda bölgede ayırımcılık olduğuna dair bir algı olduğunu dile getiren Aslan, üreticiler, acaba Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde olduğumuz için mi destek verilmiyor?" ifadelerini kullandı.

"Karadeniz Bölgesine destek verilirken bize neden destek verilmiyor? Devlet büyüklerimizden bu algının sona erdirilmesin ve Güneydoğu Anadolu Bölgemizde yetişen ürünlere destek verilmesini talep ediyoruz." diyen Aslan, "Fındığın fiyatının az olduğu söyleniyor. Keza kaysının da fiyatı azdır ama ona destek verilmiyor. Ayırımcılık olmamasından yanayız. Eğer devletin kaynağı yoksa neden Karadeniz'e var. Buradan soruyorum, eğer devletimiz güçlü ise, güçlü bir ekonomiye sahip ise o zaman da fıstık üreticilerine de destek versin ve sahip çıksın." şeklinde konuştu.

"Fıstık üreticilerine destek verilsin ve bu ayırımcılık ortadan kaldırılsın"

Güneydoğu'da hem kaysı hem de fıstık üreticilerine destek verilmesi durumunda üretimin artacağını kaydeden Aslan, "Fındığa 160 TL destek veriyorsunuz ama fıstık üreticilerine destek yok! Gerçekten büyük bir musibet. Şu anda girdilerin ne kadar pahalı olduğunu görüyorsunuz. Mazotu 8 TL'den tüketiyoruz. Gübrenin ne kadar pahalı olduğu söylemiyorum bile. Fıstık üreticileri ekim yaptığı andan itibaren 10 yıl sonra verim alabilecek, buna rağmen hiçbir desteği yok. En azından şunu diyoruz ki bu 10 yıllık verimsizlik döneminde çiftçiye destek verilsin ve bu ayırımcılığı ortadan kaldırsınlar. Göç tam tersine dönecek, bölgenin sanayisi, ekonomisi gelişecek." diye konuştu.

STK ve basın mensupları başta olmak üzere Siirt'teki üreticilerin sıkıntılarının her platformda dile getirilmesi gerektiğini ifade eden Aslan, bu mesele sadece fıstık üreticilerinin değil, bölge insanının da bir meselesi olduğunu söyledi. (Murat Orhan-İLKHA)