Van'ın en işlek caddesi olan Cumhuriyet Caddesi'nde Kızılay tarafından düzenlenen kan bağışı kampanyasına kente faaliyet yürüten Van Sivil Dayanışma İnisiyatifi (SDİ), üye ve gönülleriyle kan bağışına destekte bulundular.

Van Sivil Dayanışma İnisiyatifi dönem sözcüsü Ali Ramazan Güler, kanın acil değil sürekli bir ihtiyaç olduğuna dikkat çekti.

Güler, "Kan bağışı, bir topluma, bir örgüte ya da bireye yardımcı olma tutumunun davranışa dönüşmesi ya da bir kişilik özelliği olarak fedakârlık ile yakından ilişkilidir. Kan yapay olarak üretilmeyen sadece insanda bulunan bir madde ve bağış olmadan kan ihtiyacı giderilemediğinden bağışçı gerektirmektedir. Kan acil değil, sürekli bir ihtiyaçtır. Devlet hastanesi ya da herhangi bir hastanede kan ihtiyacı olduğunda bağışçılar yoluyla ihtiyaç karşılanmaktadır. Türkiye'de üniversite hastaneleri haricinde tüm kan ihtiyaçlarını Sağlık Bakanlığı adına Kızılay yürütmektedir. Kızılay da soğuk zincirle kendi araçlarıyla hastaneye kanı sevk etmektedir." dedi.

“Kan bağışı hem insani hem de İslami'dir”

Kan bağışının hem toplumsal hem de sağlık açısından önemli bir eylem olduğuna vurgu yapan Güler, kan bağışıyla hem insani hem de İslami sorumluluğun yerine getirildiğini belirtti.

Hazreti Muhammed'in (Sallahu Aleyhi Vesellem) de kan verdiğini doğrulayan kaynakların olduğunu belirten Güler, "Kan bağışı yapmak, kısa bir zaman alır ancak karşılığında bir insanın hayatını kurtarmaktadır. Her yıl binlerce vatandaşımız ya bir kaza ya da bir hastalık sonucunda kan bulamadığı için hayatını kaybetmektedir. Sağlıklı herkesin kan bağışında bulunması bir gereklilik, bir zorunluluk olarak görülmektedir. Kan bağışı sadece başkası için değil yarın öbür gün kendimiz için de yapmış oluyoruz aslında. Yani bu döngüyü sürdürerek, stokları diri tutarak yarın bir gün kendimize, annemize, babamıza, kardeşimize, yakınlarımıza gelecek bir hastalık, kaza, bela neticesiyle kan ihtiyacını gidermiş oluyoruz. Bu nedenlerle kan verebilecek 18-65 yaş grubunda ve 50 kilogram vücut ağırlığının üzerindeki sağlıklı tüm vatandaşlarımızı Kızılay merkezlerine kan vermeye davet ediyoruz." ifadelerini kullandı.

“Amacımız Kızılay’ın kan stoğuna katkı sağlamaktır”

Son olarak Güler, "Kan ihtiyacı farkındalığına dikkat çektiğimiz ve Kızılay’a katkı sağladığımız için mutluyuz. Kızılay'ın kan ihtiyaç stoğuna katkı sağlamak için böyle bir organizasyon üstlendik. Millet olarak kardeşliğimizi pekiştirecek, bizi bir arada tutacak bu tür sosyal projelere desteğimizi sürdüreceğiz. Unutmayalım ki kan sürekli bir ihtiyaçtır. Bir damla kanın bir canı kurtarması temennisiyle kampanyaya katılan tüm bileşenlerimize ve kardeşlerimize teşekkür ediyoruz." şeklinde konuştu. (Sedat Karatay- İLKHA)