BATMAN - Batman Kızılay Kan Merkezi Müdürü Dr. Hakkı İpek, Batmanlıların yeteri kadar kan bağışında bulunmadığını ve vatandaşların bu konuda duyarlı olmaları gerektiğini vurguladı.
Kızılay Kan Merkezi olarak kan temininde bölge olarak Diyarbakır`da faaliyet yürütüldüğünü ve Güneydoğu`nun hemen hemen bütün illerine kan temininde bulunduğunu ifade eden Batman Kızılay Kan Merkezi Müdürü Dr. Hakkı İpek, Batman`ın Diyarbakır`a bağlı olduğunu, sadece Batman`da, Siirt`te ve Diyarbakır`da kan merkezinin bulunduğunu ve bunların dışında başka illerde kan merkezinin olmadığını söyledi.
Batman`da Günde 6-7 Kişi Kan Bağışında Bulunuyor
3 ilin dışındaki illerde kan birim alma yerinin olmadığını ve diğer illere ise sadece gezici kan alma ekibinin gittiğini söyleyen İpek, \"Bizler ayda ortalama 250-300 kan alıyoruz. Bunların yarsının da gidip askeriyeden ve buna benzer şubelerden temin ediyoruz. Bizim düzenli bağışçı sayımız ayda 150 civarında ve bunu güne bölersek günde 5-6 kişi Batman merkezde düzenli kan bağışında bulunuyor. Batman`da 6 tane özel hastane var, Bölge Hastanesi ve Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi var. Bir baypas ameliyatında harcanan kan, yaklaşık 4-5 ünitedir. Bir doğumda bir ünite de gidebilir, üç ünite de gidebilir\" dedi.
Batman`da Bir Sağlık Turizmi Var
Batman`da günde ortalama 200`e yakın ameliyatlarının olduğunu ve kendilerinin günde 5-6 ünite kan temin ederek Batman gibi bir bölgeye kan ihtiyacının hiçbir şekilde karşılanmadığını belirten İpek, \"Kızılay şubesi olarak günde aldığımız 5-6 ünite kan kesinlikle ihtiyacı karşılamıyor. Batman`da aynı zamanda bir sağlık turizmi var. Gerek Batman Bölge Devlet hastanesi gerekse özel hastanelerin hepsi Batman ve Bölgedeki çevre illerden gelenlere ve hatta kuzey Irak`tan gelenlere dahi bakıyorlar. İstihdamın kalbi bekli de sağlık sektöründe Batman gelmektedir. Dolayısıyla bizim vatandaştan beklentimiz biraz duyarlı olmalarıdır ve verilen bir ünite kan aynı zamanda üç kişiye gidebiliyor. Kan vermek bir hayır işidir\" ifadelerini kullandı.
Kan Vererek Hayır İşlenmiş Olunur
Kan vermenin halk arasında yanlış bir şekilde dile getirildiğini ve kan vermekle ne kilo alındığını ne de kilo verildiğini vurgulayan İpek, \"Avrupa`daki insanlar kan vermek için kan bağış merkezinden randevu alıp gelirler. Oysa biz TIR ekibi oluşturmamıza rağmen, çadır kurmamıza rağmen, okullara ve askeriyelere gitmemize rağmen bölge açısından hala kendi kanımızı temin bile edemiyoruz. Kan vermenin faydaları da var ve kan veren bir insan adeta Check-up`tan geçmiş oluyor. En önemli 3-5 tane hastalığın aynı zamanda tahlilleri yapılmış oluyor ve aynı zamanda kan vererek hayır işlemiş oluyorlar\" şeklinde konuştu.
Batman`ın Aylık Kan Giderleri 700-800 Civarındadır
Kan vermenin en büyük faydasının bir insana kimsenin yapamayacağı bir hayat vermek olduğuna dikkat çeken İpek, \"Biz vatandaşları birbirlerine can olmaya, birbirlerine faydalı olmaya çağırıyoruz ve biz de bu arıcılığa talibiz. Onun için herkesi Kızılay şubemize davet ediyoruz. Batman`ın aylık kan giderleri 700-800 civarındadır. Aslında bizim beklentimiz günde ortalama 20 kişinin gelip kan bağışında bulunmasıdır. Oruç aylarında insanlarımız kan vermeyince batı illerinden kan getirmek zorunda kalıyoruz ve bu kan tekrar bizim vatandaşlarımıza veriliyor. Vatandaşlarımızdan beklentimiz Allah rızası için gelsinler akrabaları, dostları, ailesi için de olsa kan bağışında bulunsunlar kimsenin başına gelmeyeceğini sanmasınlar. Kalite standartlarına uygun, her türlü donanımımız bulunmakta ve en ufak bir risk varsa kan almıyoruz. Amacımız kan almak ama kan aldığımız kişiye asla ve asla zarar vermemektir\" diye kaydetti. (M. Fatih Akgül - İLKHA)