HÜDA PAR Ceylanpınar İlçe Başkanı Adnan Sağlam, Türkiye'nin Fırat'ın doğusunda başlattığı harekatın ardından harekattan etkilenen ilçenin son durumu hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Harekatın yapılacağı çok önceden bilinmesine rağmen alınan tedbirlerin yeterli olmadığını söyleyen Sağlam, harekatın ikinci gününde Ceylanpınar halkının büyük bir kısmının ilçeyi boşaltmak zorunda kaldığını hatırlattı.

Ceylanpınar’a düşen havan topları ve mermilerden dolayı insanların, ne yapacakların bilemez halde olduğunu söyleyen Sağlam, "Bundan dolayı sağa sola gitmek zorunda kaldı. Bu konuda daha güzel tedbirler alınabilirdi. Yaralanan vatandaşlarımız oldu. Vefat eden şehit düşen çocuklarımız oldu. Keşke bunların hiçbirisi olmasaydı. Keşke hiçbir vatandaşımızın burnu bile kanamamış olsaydı." dedi.

"Harekat, çiftçilerimizin hasat dönemine denk geldi"

Ceylanpınar’da okullar tatil edildiğini hatırlatan Sağlam, "Bu konu hakkında sağlıklı bir bilgiyi yetkililer ağzından alamıyoruz. Bu konuda Ceylanpınar halkı özellikle esnaf ve çiftçisi çok mağdur olmuş durumdadır. Harekat, çiftçilerimizin hasat dönemine denk geldiği için çiftçilerimiz oldukça mağdur durumdadırlar. Ceylanpınar ve Ceylanpınar’a bağlı köylere de havan ve mermiler düştü. Bu konuda devletin özellikle Ceylanpınar ve Akçekale ilçelerimize yönelik esnaflarımıza yönelik ek tedbirlerin alınması gerekir. Umuyorum devlet bu konuda gerekeni yapacaktır." ifadelerini kullandı.

Harekatın durmasına rağmen ara sıra çatışma sesleri geldiğini belirten Sağlam, "Temennimiz insanlarımızın evlerinde huzur içinde kalmalarıdır. Harekatın yapılacağını Ceylanpınar halkı ve özellikle sınır ilçelerin tamamı tahmin ediyordu. Halkımız çok mağdur oldu. Sebebi de insanlar istedikleri şekilde alışveriş yapamıyordular. Konut almak isteyenler almıyordu. Yatırım yapmak isteyenler yapamıyordu. Mal almak isteyen esnaflar alamıyordu. Yarın ne olacağı bilinmiyor. Elde nakit para olsun diye bütün vatandaşlarımız bir yatırım yapmadı. 6 aydır Ceylanpınar'da zorunlu alışveriş dışında herhangi bir şey yapılmadı." diye konuştu.

"Sağlık sorunları tam olarak karşılanmıyor"

Sağlam, şöyle devam etti: "Eğitim bu yılki müfredata göre dört bölüm şeklinde bölünmüştü. İlk dönem bitti sayılır. Öğrencilerimizin tamamı mağdur edildi. Bunda Milli Eğitimin tedbirler alması gerektiğini düşünüyorum. Bununla ilgili olarak güvenli okullar oluşturulup öğrenciler yönlendirilebilirdi. Eğitimlerinden geri kalmamaları adına Milli Eğitim Bakanı bir açıklama yaparak telafisinin yapılacağını söyledi. İnşallah telafisi olacaktır. Taşımalı eğitimden dolayı Ceylanpınar’a bağlı bütün köy ve mezralarda eğitim yok. Halk elektrik ve su kesintileri yaşamazken sağlık açısından sıkıntılar çekiyorlar. İnsanlarımızın sağlık sorunları tam olarak karşılanmıyor. Ceylanpınar’da bir tane hastanemiz vardı. Orayı da kullanamıyoruz. Sadece sağlık merkezini kullanabiliyoruz. Sağlık konusunda ek bir bina tahsis edilebilirdi. Ama yapılmadı. İnşallah bundan sonra var olan sorunlar biter."

Harekatın başlamasıyla beraber yaralanan ve mağdur olan vatandaşları ziyaret ettiklerini belirten Sağlam, "Yetkililer yaşanan zararların telafisi içim gerekli tutanakları tutuyorlar. Yaralı olan vatandaşlarımız ve şehit düşen çocuklarımız için hükümet gerekli adımları atmış. Ailelere yardımlar yapılıyor. İlçemizde yaşayan Suriyelilerle iletişimimiz oldu. Suriye tarafında sivillere yönelik herhangi bir bombardımanın yapıldığını söylemediler. Karşı tarafta PKK/YPG-PYD'nin özellikle sivil halkı hedef yapmak için rehin alıp zorla tutuklarını söylüyorlar." diye belirtti.

Sağlam, "Sınır bölgesindeki tüm ilçeler ve köyler olmak üzere vatandaş ve esnafın var olan sorunların giderilmesi gerekir. Yetkililerden isteğimiz Ceylanpınarlı tüm vatandaşlarımız mağduriyetlerinin giderilmesi güvenli bölgenin bir an önce kurulması ve Ceylanpınar halkının rahat bir şekilde hayat sürmelerini istiyoruz." şeklinde konuştu. (İLKHA)