23-24 Ekim tarihleri arasında İstanbul Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenen 4’üncü Ar-Ge ve İnovasyon Zirve’si birçok teknolojik alet ve icada ev sahipliği yaptı.

2 gün boyunca devam eden zirve ve fuarda alanında uzman birçok kişi seminerler verdi. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’ in de katılıp bir konuşma gerçekleştirdiği zirve ve fuarda birçok teknolojik alet sergileniyor.

İcatları ve teknolojik ürünlerini sergilemek amacıyla fuara katılan öğrenciler, ürünleri hakkında İLKHA muhabirine bilgi verdiler.

İmam hatip öğrencilerinden trafik sorununa çözüm getiren buluş

Trafikteki sorunlar ve çözüm önerileri ile ilgili proje gerçekleştiren Bursa Necip Fazıl Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Muhammed Güler, “Trafikte yaşanan 3 sorunu ele aldık. Birinci sorunumuz arabaların kavşaklarda çok beklemeleridir. Buna çözüm olarak bir sistem geliştirdik. Yol üzerindeki sensörlerle aracın gelip gelmediği kontrol ediyor. Ardından sinyal veriyor ve diğer araçlar yolunu değiştirebiliyor. Bu sistemle hem zaman hem de yakıt tasarrufu yapılabiliyor. İkinci projemiz ise ambulans, itfaiye ve acil durum araçlarının kolaylıkla geçmesini sağlamaktır. Projemize yönelik bir uygulama geliştirdik. Bu uygulama sayesinde ambulans ve itfaiye şoförleri yola işaret vererek yolun erken açılmasını sağlıyor. Araç yola çıkınca uygulamadan sinyal veriyor ve yol kenarlarındaki ışıklar yanmaya başlıyor. Diğer araç sahipleri böylelikle acil bir durumun olduğunu anlayarak yol veriyorlar. Böylelikle can kayıplarının daha aza inmesini hedefliyoruz. Üçüncü uygulamamız da dijital durak. Bu projeyle fazla belli olmayan trafik lambaları sebebiyle yaşanan kazaları önlemektir.” İfadelerini kullandı.

“Sanalda tasarladığımız her şeyi 3 boyutlu olarak üretebiliyoruz”

Fuara, Bursa Otomotiv Endüstri İhracatçıları Birliği Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencisi Alper Pirci, “Bu fuara 3D yazıcımızla geldik. Öncelikle hayallerimizde olan 3 boyutlu nesneleri elle tutulur hale getirmektir. Hayal edilebilecek ve tasarlanabilecek tüm 3 boyutlu nesneleri üretebiliriz. Sanal ortamda kullanılan çizim programlarıyla ne tasarlayabilirsek onu üretebiliyoruz.” dedi.

“Okulda sadece bir CNC makinası olduğu için bu mini CNC makinasını ürettik”

Aynı okuldan gelen ve fuarda mini CNC ile yer alan Mustafa Sevim, şu ifadeleri kullandı: “Bu makinayı yapmamızın amacı okulda sadece bir CNC makinamızın olması ve öğrencilerin makinayı yeterince kullanabilme durumunun olmamasındandır. Öğrencilerin CNC makinasında çalışmalarının yıllık ortalama yaklaşık 4-5 saat. Bu makinayla öğrencilerin çalışma süreleri iki katına çıkacak. Normal CNC makinasında yapılabilen her şeyi bu makinaya uygulayabiliyoruz. Sanal ortamda çizilen bir nesneyi makine ile tahtaya, saca aktarabiliyoruz. Eğer lazeri çıkarıp kesici alet takarsak CNC görevi görür.  Aynı şekilde lazer yerine kalem konulduğunda da şekiller kâğıt üzerine aktarılabilir.”

“Aracın çektiği görüntüleri anında izleyip kaydedebiliyoruz”

Bilimsel araştırma ve askeri amaçlar için kullanılabilen robot ile fuara katılan Bursa Ali Osman Sönmez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinden Yunus Akar, “Robotumuzun haberleşme menzili 1-5 kilometre arasındadır. Üzerinde iki adet HD kamera bulunuyor. Cihazın algıladığı görüntüleri anında görebilir ve kaydedebiliriz. 20 kilogram ağırlığında yük taşıma kapasitesi ve 40 kilogram çekiş gücüne sahiptir. Aracımız 70 kilometre hıza ulaşabiliyor. Aracın bağımsız süspansiyonları sayesinde devrilmesi de mümkün olmuyor. Aracın iki şaftı ve her tekerleğin ayrı motoru var.” şeklinde konuştu.

“Aracın tüm parçalarını kendimiz ürettik”

Yıldız Teknik Üniversitesinde elektrik elektronik mühendisliği öğrencisi olan Güven Çömezoğlu ise, üniversitede bulunan ekiple birlikte ürettikleri elektrikli araçla katıldı.

Ürettikleri araç hakkında bilgi veren Çömezoğlu, “Bu araç yüzde 50 elektrik yüzde 50 hidrojen enerjisiyle çalışıyor. Aracımızın tüm parçalarını kendimiz yaptık. Arabada bulunan tüm parçaları kendimiz çalışarak bir yıl içerisinde yaptık.” diye konuştu.

Bu ürün sayesinde ilkokul öğrencileri kodlama yapabiliyor

Yıldız Teknik Üniversitesi Tekno Park bünyesinde faaliyet gösteren bir kulüpte robotik kodlama ile ilgili çalışmalar yapan Salih Demirtaş, “Ürettiğimiz proje TÜBİTAK destekli ve onaylıdır. Red Kit projesi elektonik olarak robotik kodlama ürünleri üretir. Bu ürün bir eğitim materyalidir. Ders materyali olan bu ürünle eğitimin öğretmenden öğencilere geçişini en sağlıklı olarak geçişini sağlaması adına üretilmiştir. Ortaokul ve lise öğrencilere yönelik bir üründür. 4’üncü sınıftan itibaren öğrenciler bu ürünü kullanabilirler. Biz de Tekno Park’ta ürünün eğitimini veriyoruz.  Orada verilen eğitimlerde çok olumlu dönüşler alıyoruz. Bu eğitimler sonrasında öğrencilerin erken yaşta bilgisayar programları yazdıklarına şahit oluyoruz.” şeklinde konuştu.

“Amacımız Türkiye’yi Monaco’da temsil etmek”

İstanbul Teknik Üniversitesi Gemi İnşaatı ve Gemi Makinaları bölümünde 2’nci sınıf öğrencisi olan ve fuara grup arkadaşlarıyla birlikte ürettikleri Hidrofili tekne ile katılan Fatih Akyol ise, “Tekne belli bir hızda gittiğinde gövdesi sudan kesiliyor ve kanatları üzerinden gitmeye devam ediyor. Bu şekilde verimliliği amaçladık. Takım olarak enerji verimliliği üzerinde çalışıyoruz. Bu tekne ile bir yarışmaya katıldık. Yarışma ikinci yılında iptal olduğu için yarışamadık. Şimdi ise daha büyük bir tekne üzerinde çalışıyoruz. Bu tekne de güneş enerjisi de olacak. Bu tekne ile Monako’da yarışmaya katılmayı hedefliyoruz. Dünyadan çok kişi katılıyor ama Türkiye adına katılan kimse yok. Bu sene ülkemizi temsil etmek istiyoruz.” dedi.

Zirvede bir konuşma gerçekleştiren Enerji ve Tabi kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, konuşmasının ardından fuarı gezdi. (Nizamettin Aşkın- İLKHA)