Kızılay Haftası dolayısıyla Siirt Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Konferans Salonunda kan bağışı ve kök hücre konulu bir konferans düzenlendi.
Konferansta konuşan Siirt Üniversitesi Rektörü Murat Erman, Kızılay’ın Osmanlı döneminde kurulan 150 yıllık bir tarihe sahip çok eski bir kuruluş olduğuna dikkat çekti.
Ahilik sisteminden Yarenlik kültürüne kadar, Hazreti Muhammed döneminde Hilfu'l-Fudûl olarak bilinen bir yapılanmaya kadar köklü bir yardımlaşma kültürüne sahip olduklarına dikkat çeken Erman, "Bizim kültür ve hamurumuzda bir yardımlaşma, başkasının elinden tutma, muhtaç olana yardım etmek hususunda tarihimiz çok güzel örneklerle doludur. Bu gün ki bu kuşak da o geleneği devam ettiriyor. Bu çok güzel bir şeydir. İnşallah bundan sonraki kuşak yine siz gençlerin elleri ile kültür aktarılacak ve yüzyıllarca bu şekilde devam edecektir. " diye konuştu.
"Bu gün sağlamız yarın engelli durumuna düşebiliriz"
"Bu gün sağlamız, yarın engelli durumuna düşebiliriz." diyen Erman, "Bunlar yaşamımızda bizi her an bekleyen süreçlerdir. Bu gün belki organ, kök hücre, kan bağışına ihtiyaç duyan insanlara baktığımızda bizim ihtiyacımız yok deyip kayıtsız kalabiliriz. Ama yarın veya bu akşam bizim öyle bir ihtiyaç sahibi olabilme potansiyelimiz var mı? Var tabi. Yaşam öyle bir özelliğe sahiptir, hep stabil değildir. Allah korusun küçük bir kaza, büyük bir afet insanın yaşamını değiştirebiliyor. Bu yönü ile düşündüğümüzde toplumsal bilincin bu mantıkla oluşturulması gerekiyor. Yani hepimiz engelli olabiliriz, kana, kök hücreye ve organ bağışına ihtiyaç duyabiliriz, bunu yakın çevremiz, akrabalarımız, anne ve babamız, sınıf arkadaşlarımıza bu şekilde aktarabilirsek bu bilinç daha hızlı bir şekilde oluşacaktır." ifadelerini kullandı.
"Bu topluluğun en büyük sermayesi insanların gönlüdür"
Siirt’te yaptıkları çalışmalar hakkında bilgilendirme yaptıktan sonra kısa bir konuşma yapan Kızılay Siirt Şube Başkanı Nihat Altunç, Kızılay topluluğunun en büyük sermayesinin insanların gönlü olduğunu söyledi.
Altunç, "Dünyada diğer partnerleri ile birlikte yaklaşık 20 milyon gönüllüsü olan evrensel sınırları aşan bir hareketin birey ve toplulukları olarak nerede bir sıkıntı ve ıstırap varsa bu ıstırabı nasıl dindirebilirim anlayışında olan ve sorunlara çözüm üreten, pratize eden bir topluluktur Kızılay ailesi. Bu topluluğun en büyük sermayesi insanların gönlüdür ve bu sermayemiz günden güne artarak iyilik yolunda güzel hikâyeler biriktiriyor. Güzel hikâyeler biriktiren güzel insanların duaları ve nefesleri ile kendilerini şişirerek iyilik denizinde yol alıyorlar." şeklinde konuştu.
Konferans, Mehmet Alkoç’un kan bağışı ve kök hücre ile ilgili verdiği sunumla devam etti. Daha sonra konuklara yapılan ikramın ardından etkinlik son buldu. (İLKHA)