İTTİHADUL ULEMA tarafından Diyarbakır’da bu sene 4’üncüsü düzenlenen Âlimler Buluşması’nı değerlendiren akademisyenler, âlimlerin İslam toplumu içerisindeki önemine dikkat çekerek bu tür çalışmaların ümmetin sorunlarına çözüm noktasında fayda sağlayacağını ifade ettiler.
Âlimlerin toplumdaki önemine vurgu yapan katılımcılardan Dünya Âlimler birliği İletişim Sorumlusu Dr. Dilêr Simaqeyî, gerçekleştirilen buluşmanın en önemli noktasının âlimlerin bir araya gelmesi olduğunu ifade etti.
Simaqeyî, "Âlimlerin toplumdaki önemi balığın suya ihtiyaç duyması gibidir. Nasıl ki, balık su olmadan yaşayamaz, bir topluluk da âlimleri olmadan hayatları zorlaşır ve yaşayamazlar. Eğer âlimler varsa aydınlık ışığı yanar ve mesajlar daha kolay gönüllere yerleşir, topluluklar daha kolay karanlıktan kurtulur ve iman aydınlığına doğru giderler. Bundan dolayı bu kongreye katıldığımız için çok mutluyuz. Böylece halkların, kulların kulluğundan kurtulup Rabbin kulluğuna dönmeleri için ortak bir mesajımız, yolumuz ve bakış açımız olacak. Bu günlerde âlimlerin görevi çok önemli ve ağır bir görevdir. Bu görevi çok güzel bir şekilde yerine getirmeleri ve emaneti teslim etmeleri gerekiyor." dedi.
Farklı coğrafyalardan âlimlerin bir araya gelmesi, ümmet içerisinde bulunan sorunların tartışılması ve Kur'an sünnet çerçevesinde sorunlara çözüm üretilmesinin ciddi manada faydalı olduğunu belirten Mardin Artuklu Üniversitesi'nden Doç. Dr. Ahmet Tekin, bu tür organizasyonlara medyada yeterince yer verilmediğine dikkat çekti.
"Bu tür organizasyonlar yeterince medyada yer edinmiyor"
Bu tür organizasyonlar sayesinde âlimlerin bir araya gelmesi, fikir alışverişinde bulunması ve bunun neticesinin pratize edilmesiyle ümmetin içerisinde bulunduğu sıkıntıların gideceğini söyleyen Tekin, "Bu ümmet, İyiliği emretmek ve kötülükten sakındırmak için en hayırlı ümmet olarak seçilmiştir. Bu minvalde âlimlerimiz, bilim adamlarımız, akademisyenlerimiz bir araya geldikleri ve tartıştıkları için sorunlara çözüm oluşturulacağı kanaatindeyim." ifadelerini kullandı.
Muhafazakâr medya sayısı çok az olduğu için bu tür toplantı ve organizasyonlara medyada yeterince yer verilmediğine dikkat çeken Tekin, "Yeteri manada tanıtım yapılmamış olabilir. Ümmetin birliği ve beraberliği açısından da bu organizasyonların ciddi manada etkisi vardır. Çünkü bakıldığında Irak'tan İran'dan Suriye'den Türkiye'den farklı mezhep ve meşreplerden âlimler burada bir araya geliyorlar ve konuşuyorlar. Bunun da ümmetin birliğine vesile olacağı kanaatindeyim." şeklinde konuştu. (Ramazan Zeren, Ramazan Casuk-İLKHA)