FARUK KUZU – HABER YORUM

Olayın Uluslararası güç dengesinde yarattığı kırılmayı bir kenara bırakıp bölgesel etkilerine baktığımızda tüm Ortadoğu’yu etkileyeceğini rahatlıkla söyleyebiliriz.

ABD’nin bu hamlesinden sonra tüm çevre ülkeler Rusya’nın Suriye’deki en önemli aktör olduğu gerçeğine göre hareket edeceklerdir.

Bunun ilk işareti Ankara’dan verildi. Çavuşoğlu yaptığı açıklamada:

“Rusya ile YPG güçlerinin Kobani (Ayn el Arab) ve Münbiç'ten çekilmesi konusunu görüşeceklerini” söyledi.

Yani artık muhatap Rusya. İlginç değil mi? Önceki muhatap 10 bin km öteden gelen uluslararası işgalci güç ABD, şimdiki muhatap ise bölgesel işgalci güç olan Rusya!

Ne hazindir ki bölge ülkeleri bir araya gelip sorunlarını kendi aralarında çözemedikleri için dışarıdan işgalci güçlerle oturmak zorunda kalıyorlar!

Erdoğan 22 Ekim’de Putin ile Soçi'de bir araya gelerek Suriye'deki son gelişmeleri ele alacak. Erdoğan'ın bu görüşmede YPG ile birlikte Baas Rejim güçlerinin de ülkenin kuzeyinden çekilmesi konusunu görüşecek.

Peki Rusya ideolojik yakınlığı olan YPG/Pkk’ye sadık kalıp “Suriye’nin Federatif yönetimi” konusunda daha önce verdiği sözde duracak mı? Rusya, Suriye’nin geleceğiyle ilgili tezlerinde (Kendisinin de uyguladığı gibi) federatif yapıyı önermişti. PKK için bu hiç yoktan iyidir elbette.

Ancak Rusya bir yandan Baas Rejimini ikna etmeli (Ki bu Rusya ısrarlı olursa o kadar da zor değil) bir yandan da “Türkiye’nin NATO’dan Koparılması” hedefini gerçekleştirmek için Türkiye’nin isteklerini göz ardı etmemesi gerektiği, Ankara’yla ilişkileri sıcak tutma ikilemi arasında nasıl karar vereceği sorusu beliriyor.

Görünen o ki YPG/Pkk’nin Rusya ile flörtü çok sağlam temellere dayanmıyor. ABD ve AB ülkeleri Kuzey Suriye’de bir “PKK DEVLETİ” kurma sevdalarından vazgeçmiş değillerse de bu konuda inisiyatifi Rusya’ya kaptırmış görünüyorlar.

Rusya’nın, Ulusal çıkarları söz konusu olduğunda gözden çıkarmayacağı hiçbir şeyin olmadığını siyasetle uğraşan herkes iyi bilir. Rusya'nın, Türkiye’yle ilişkileri iyi gittiği müddetçe YPG/Pkk için bu ilişkiyi zedeleyeceğini düşünmek abes olur.

Yani YPG/Pkk Rusya için Türkiye ile ilişkilerinde sadece masaya sürülen küçük bir piyon olarak değer bulacaktır.