16-18 Ekim tarihlerinde Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi’nin ev sahipliğinde beşincisi gerçekleştirilen Uluslararası Ağrı Dağı ve Nuh’un Gemisi Sempozyumu’na 10 farklı ülkeden 110 araştırmacı ve bilim insanı katıldı.

Sempozyumda, inanç turizmi bakımından dünyada adeta bir marka değer olan Ağrı Dağı ve Nuh’un Gemisi’nin yanı sıra sosyal bilimler alanında birbirinden değerli çok sayıda bildiri sunuldu.

Geleceği sağlam ve güçlü kılabilmek için sahip olunan zenginliklerin iyi analiz edilmesi gerektiğini belirten Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdulhalik Karabulut, geleneksel hale getirilen ‘Ağrı Dağı ve Nuh’un Gemisi Sempozyumları’ ile kutsal kitaplarda yer alan ve değeri batılı bilim insanlarınca Güney Afrika’nın elmas madenleriyle eşdeğer tutulan Ağrı Dağı ile Nuh’un Gemisi olduğu sanılan doğal yapı ve yine bu çevrede bulunduğu iddia edilen Nuh’un kayıp kenti Naxuan’ı dünya gündemine taşıdıklarını söyledi.  

Prof. Dr. Karabulut, "Evrensel bilime ev sahipliği yapan üniversitelerin bulundukları şehirlerin gelişimine öncülük ettiği ilkesinden hareketle, inanç turizmi açısından büyük bir potansiyele sahip Ağrı Dağı ve Nuh’un Gemisi ile ilgili araştırmalar yapan bilim insanlarını bir araya getirdiğimiz sempozyumla, sahip olunan bu değerlerin her yönüyle irdelenmesini sağlamayı, var olan potansiyeli harekete geçirmeyi ve yöreyi canlandıracak inanç turizmine yönelik alt yapı ve tanıtım çalışmalarına öncülük yapmayı ve katkı sunmayı hedefliyoruz." diye konuştu.

Prof. Dr. Karabulut konuşmasında, Sempozyum Düzenleme Komitesi Başkanları Prof. Dr. Faruk Kaya ile Prof. Dr. Oktay Belli ve katkı sunan tüm bilim insanları ile sempozyuma katkılarından dolayı Ağrı Valiliği, Ağrı Belediyesi, İbrahim Çeçen Vakfı, Belli Eğitim Kültür Tarihi ve Arkeoloji Araştırma Merkezi ile Serhat Kalkınma Ajansı’na teşekkür etti.

Sempozyumun kapanışında Sempozyum Düzenleme Kurulu adına konuşan Düzenleme Kurulu Başkanı ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Faruk Kaya, sempozyumun akademik, sanatsal ve sosyal etkinlikler olmak üzere üç ana başlık altında icra edildiğini söyledi.

Prof. Dr. Kaya, "10 ülke ve çok sayıda üniversiteden yüzün üzerinde araştırmacı ve bilim insanının katılımıyla, 3 salonda toplam 18 oturum halinde yaklaşık 110 tebliğ sunulmuş, sempozyumun akademik adımı, kapanış ve değerlendirme oturumu ile sona ermiştir." dedi.

İki gün boyunca 110 bildiri sunan araştırmacı ve bilim insanının katıldığı sempozyum, yapılan değerlendirme toplantısı, Doğubayazıt’taki Nuh’un Gemisi ile İshak Paşa Sarayı gezisi ve Ahmed-i Hani Türbesi’nin ziyareti ile sona erdi. (Ömer Adıgüzel - İLKHA)