Başsavcılık, JİTEM`i `hukuk devletini ortadan kaldırmaya yönelik suç örgütü` şeklinde değerlendirdi.
Bugün`den öğrenildiğine göre, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Terörle Mücadele Kanunu`nun 10`ncu maddesiyle görevli Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcıvekilliği`ne yetkisizlik kararıyla devredilen JİTEM soruşturmasında kritik bir ayrıntı ortaya çıktı. Güneydoğu`daki faili meçhullerle adını duyuran JİTEM`in varlığına ilişkin soruşturmada Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı`nın JİTEM`e ilişkin TCK`nın 146/1 maddesi kapsamında soruşturma yürüttüğü belirlendi. Buna göre JİTEM`in anayasal bir kuruluş olmadığına karar veren Başsavcılık, TCK kapsamında anayasada devletin temel niteliklerinden sayılan hukuk devleti ilkesini ortadan kaldırmaya yönelik oluşturulan suç örgütü olarak tanımladı.
AMAÇ ANAYASAL DÜZENİ ORTADAN KALDIRMAK
Bir dönem JİTEM soruşturmasını yürüten Ankara Başsavcılığı, bu tanımlamayla birlikte JİTEM`in 1988 ve 2005 yılları arasındaki faaliyetlerini anayasal düzeni ortadan kaldırmaya yönelik faaliyetler kapsamına aldı. Soruşturmayı da bu yönde yürüttü. Devri yapılan dosyada JİTEM bünyesinde eylem yapan kişilere ilişkin yapılan suç tanımlaması da değişmiş oldu. JİTEM üyeleri, artık kasten adam öldürme suçundan değil anayasal düzeni yıkmaktan ağarlaştırılmış müebbet hapis cezası kapsamında yargılanacaktı.
KARARGAH`IN ONAYI YOK
JİTEM`in varlığıyla ilgili bir dönem soruşturmayı yürüten Ankara Cumhuriyet Savcısı Hakan Yüksel, ``JİTEM adlı bir oluşumun var olup olmadığı`` konusunda, İçişleri Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, MİT Müsteşarlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü`ne yazılar yazmıştı Gelen cevaplarda, ``Bu birimin terörle mücadele kapsamında faaliyet yürüten bir oluşum`` olduğu aktarılmıştı. Yüksel`in yürüttüğü soruşturmada, JİTEM adlı oluşumun, İçişleri Bakanlığının onayı olmadan ve Genelkurmay Başkanlığının görüşü alınmadan, Jandarma Genel Komutanlığının kendi inisiyatifiyle kurulduğu belirtilmişti. Savcı Yüksel, tespitin ardından soruşturma kapsamında, JİTEM`in kurulduğu kabul edilen 1988 yılından 2005 yılına kadarki süreci ve söz konusu oluşuma atfedilen faaliyetleri mercek altına almıştı.
Faili meçhul cinayetlerden JİTEM`i sorumlu tutan mağdurlar, yaptıkları eylemlerde karanlık dönemin aydınlatılmasını istiyor.
ihlassondakika