FARUK KUZU - HABER YORUM

İslam’la problemi olan solcu Kemalistlerin derdi bitmek bilmiyor. Ülke büyük bir savaşa dönüşme potansiyeli taşıyan “Kuzey Suriye Harekâtına” odaklanmışken bakın yerli solcuların yeni uğraşları ne?

 Karanlık ilişkilerin odaklarından Oda Tv’den Aydın Tonga şu soruyu soruyor: “ Nuri Pakdil’in oyunu Şehir Tiyatrolarına nasıl girdi?” Hızını alamayan Tonga şöyle devam ediyor:

“Bu ismi öne çıkaran ise elbette ideolojik sahiplenme. Pakdil’in “Umut” adlı oyunu neden repertuvara dâhil edildi?”

Tonga ve benzeri solcuların, Kudüs Şairi olarak bilinen Nuri Pakdil hocaya olan nefretlerinin sebebi Hoca’nın İslami duyarlılığı ve Mustafa Kemal ile ilgili sözleri.

Tonga, Pakdil’in söylemlerinden bir demet seçerek ona ve onun şahsında inançlı insanlara saldırıyor. Oda Tv yazarı, Nuri Pakdil’in şu sözlerini alıntılamış:

“ (Nuri Pakdil)- O söyleşide birçok anti duruşa sahip olduğunu söylüyor; antisosyalist ve “en önemlisi de Türkiye özelinde olmak üzere antifiravunist”im diyor yazar…

-İslamcıyım diyor. 1923’ü değerlerimizden kopma dönemi olarak görüyor, 1923-50 arasını da Allah demenin yasak olduğu yıllar olarak tanımlıyor.

-Bir numaralı adam çok rahatlıkla eleştirilmelidir. 5816 nolu kanun yürürlükte olduğu müddetçe Türkiye’de düşünce özgürlüğünün olduğu söylenemez. Dünyanın hiçbir yerinde kanunla korunan adam yoktur.” Diyor.

Hatırlanacağı gibi bir süre önce İBB Şehir Tiyatrolarından tanınmış Muhafazakar yazarların eserlerinin gösterimini kaldırmıştı. Tabii buna en çok sevinenler Sol-Kemalist çevreler olmuştu. Şimdi bu yazarlardan sadece birinin (güzel bir eseri) tiyatro kapısından içeri adımını atacakken “Düşünceye özgürlük!” naraları atan solcuların “Bu eser neden tiyatroya alınıyor?” Şeklindeki sorgulamaları, yasakçı zihniyetleri kadar İslam’a olan düşmanlıklarını da gösteriyor.

Önemli bir diğer nokta da; bu kesimin “Sanat dallarını tekellerine alarak gelecek nesilleri bozuk fikirleriyle etkileme çabalarıdır. Sanat dünyasında İslam’a ve Müslüman’a yer vermek istemiyorlar. Çünkü bu aracın ne denli güçlü bir araç olduğunu çok iyi biliyorlar.

“Acaba İslami Kesimler de sanata ve sanatçıya gerektiği kadar değer veriyorlar mı?