EKONOMİ SERVİSİ
Küresel ticaretin yüzde 70’i dolar üzerinden yapılıyor. Ancak ABD para biriminin pozisyonu günden güne zayıflıyor.
Dolardan vazgeçen ülke sayısı giderek artıyor.
Bu ülkelerin büyük bir kısmı, ABD’nin yaptırım uyguladığı ve Beyaz Saray’ın saldırgan ve öngörülemez dış politikasından usanmış ülkeler olarak öne çıkıyor.
Rusya, Türkiye ve İran'ın petrol, doğalgaz ve bazı diğer ürünler için yapılan ödemelerde dolar kullanmasının hiçbir anlamı kalmadığı görülüyor.
2017’de, Türkiye’nin Rusya’ya ihracatının yüzde 9’u yerli parayla gerçekleşti. Trump’ın geçen yılın ağustos ayında Türkiye çeliğine gümrük vergisini ikiye katlamasının ardından TL, dolar karşısında yüzde 20 değer kaybetti.
Ankara, ihracatçılara, yerel parayla yapılan ödemelerin payını artırmak için her türlü araç ve mekanizmaları devreye sokma görevini verdi. Geçen yıl Türkiye- Rusya ticaretinin yüzde 22’si ruble ve TL ile yapıldı. Ayrıca ticaretin yüzde 12.9’u da euro ile yapıldı.
ÇİN, İRAN, HİNDİSTAN,RUSYA TİCARETİNDE DE DOLAR KULLANIMI AZALIYOR
Çin de Rusya’nın dolara bağımlılığını zayıflatmasına yardımcı oluyor.
İki ülke arasında yerel paralarla yapılan ödemelerin payı yüzde 17’yi buldu ve bu pay, büyümeye devam ediyor.
Moskova ve Pekin, önümüzdeki 5 yılda, ticareti iki katına çıkararak yılda 100 milyardan, 2024’te 200 milyar dolara çıkarmayı planlıyor.
Rus petrol şirketi Gazpromneft, 2015’te Çin’e tüm petrol ihracatını yuan karşılığında yaptı.
Diğer petrol şirketi Rosneft de geçen ağustos ayında, ihracata yönelik sözleşmelerde dolardan vazgeçeceğini duyurdu. Çin de kendi finansal sistemini geliştiriyor. Rusya’nın birkaç bankası artık CIPS ile çalışıyor.
Haziran başlarında Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov ve Çin Halk Bankası Başkanı Yi Gang, “SWIFT’in Rusya ve Çin analogları arasında kanal” haline gelecek yeni ödeme sistemiyle ilgili anlaşma imzaladı.
Geçen eylül ayında, İran’la da yerel parayla yapılan ödemeleri aktifleştirme konusunda anlaşma sağlandı.
Daha önce Rusya ve Hindistan arasında da silah alışverişinin yerel paralarla yapılması yönünde bir anlaşma imzalanmıştı.
Kaynak, sputnik